Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ERDOGAN: AUTOPUT BEOGRAD - SARAJEVO JE PROJEKAT MIRA
Autor: AA
Objavljeno: 07. October 2019. 23:10:46


Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na Tursko-srbijanskom poslovnom forumu u Beogradu istakao da Turska želi produbiti bilateralne odnose sa Srbijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Srbija je ključna za mir i stabilnost Balkana, kazao je Erdogan i dodao da je posjeta velikog broja turskih privrednika ovoj zemlji i učešće na današnjem poslovnom forumu pokazatelj dobrih odnosa dviju zemalja.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Srbiji u godini kada dvije zemlje obilježavaju 140 godišnjicu diplomatskih odnosa.

Odnose sa Srbijom je okarakterisao dubokim, budući da jezici i kulture imaju elemente koje ih povezuju.

Podsjetio je na uspon u odnosima Srbije i Turske u posljednje vrijeme i ukazao na značaj mehanizama poput savjeta za međudržavnu saradnju za razvoj odnosa među državama.

Erdogan je podsjetio da "ako negdje ima namjere i vjere onda se nađe i načina da se nešto postigne, a Srbija i Tuska su pokazale snažnu volju za saradnju".

Podjsetio je i na Sporazum o slobodnoj trgovini koji je revidiran i na snagu stupio prošle godine u junu, a prvobitno je potpisan 2010. Nakon te godine obim trgovinske razmjene dviju zemalja povećan za oko 200 posto.

Na kratkoročnom planu, kako je rekao Erdogan, ciljani obim trgovinske razmjene Turske i Srbije na kratkoročnom planu je dvije milijarde, a dugoročno pet milijardi dolara.

Turski predsjednik je najavio i otvaranje šest novih fabrika, turskih investicija na području Srbije.

"Sutra počinjemo s gradnjom autoputa koji će, prije svega, ojačati veze među ljudima. To nije samo put, to je projekat mira", rekao je Erdogan.

Zajednička vizija Turske i Srbije, kako je rekao, velika je prilika za cijeli region, "za sve naše privrednike i investitore".

Na Tursko-srbijanskom poslovnom forumu koji organizuju Odbor za vanjske ekonomske poslove Turske i Privredna komora Srbije, obratio se i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Erdogan, Vučić, te predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sutra će se u Beogradu sastati na trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Nakon samita, predsjednici Turske, Srbije i članovi Predsjedništva BiH će u Sremskoj Rači prisustvovati svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo.Ostali prilozi:
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
» CRNA GORA: ŠTA SE VALJA U CRKVENOM ČETNIČKOM FRONTU
Vijesti.me | 22. September 2020 20:25
» KOSOVO: PODJELA KNJIGA ZA NASTAVU NA BOSANSKOM JEZIKU
Bošnjaci.Net | 22. September 2020 15:06
Ostali prilozi istog autora: