Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Potpredsjednik manjeg bh. entiteta govorio na tribinama u Minhenu: Promovisana knjiga „Hrvatska republika Herceg-Bosna, agresija i zločin“
SALKIĆ: BOŠNJACI KADA GOD BI ZABORAVILI TRAGIčNU PROŠLOST, UVIJEK NAM SE ZLO PONAVLJALO
Autor: B.net
Objavljeno: 07. October 2019. 00:10:11


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 6. oktobra 2019. godine, govorio na tribinama „Knjigom protiv zla i zaborava“ koje su održane u Minhenu.

Potpredsjednik je najprije posjetio džemat „Hidaje“, gdje je zajedno sa prof. dr. emeritusom Enverom Imamovićem, razgovarao sa učenicima koji pohađaju mektebsku nastavu, a istog dana je održana i tribina u džematu „Ikre“.

Govoreći na tribinama, potpredsjednik je kazao da su svi građani obavezni biti aktivni dio njegovanja kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, te konstantno čitati i posebno djeci prenositi historijske činjenice.

- Kultura sjećanja na zločine koji su počinjeni nad nama, treba da nam pomogne da našu zemlju branimo u budućnosti. Bošnjaci i Bosna i Hercegovina nikada i nikoga nisu napadali. Uvijek su nas drugi napadali. Kada god smo zaboravili našu tragičnu prošlost, uvijek nam se zlo ponavljalo.Gdje god da se danas nalaze naši borci, ratni vojni invalidi i članovi šehidskih porodica, imamo privilegiju da hodamo čistog obraza širom svijeta. To nam je obezbijedilo naše mudro vojno i političko rukovodstvo, koje je još u ratu sankcionisalo sve one koji su počinili nedjela. Naše komšije sa istoka i sa zapada su tokom devedesetih godina ukaljali svoj obraz. Srbija je osuđena jer nije spriječila genocid i kaznila počinioce, a kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba je osuđeno za genocid, teške zločine, terorisanje i udruženi zločinački poduhvat. Čelnici tzv. Herceg-Bosne su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, a utvrđeno je da je Hrvatska učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Srbija i Hrvatska su potpisale Dejtonski sporazum kao učesnici agresije na našu zemlju, a ne kao nekakav garant Dejtonskog sporazuma, kako to oni žele da predstave.

Zbog svega, nemojte da se povlačimo pred najezdom laži i podvala. Ako se počnemo povlačili, naravno da će laž pobijediti. Tražimo načina da propagiramo istinu, jer istina i pravda su na našoj strani. Zaborav je zločin i najveća opasnost za naš narod i našu zemlju.Zbog svega što se desilo našem narodu i našoj domovini, naša obaveza je da danas što više radimo na povezivanju. Bosna i Hercegovina je kolijevka svih Bošnjaka u svijetu, i svi mi, bez obzira gdje živjeli, moramo se okretati svojoj domovini.

U Njemačkoj živi preko 200.000 Bošnjaka. Bošnjaci u ovoj zemlji imaju kapacitet da promijene stanje u Bosni i Hercegovini. Stanje se neće promijeniti ako samo konstatujemo stanje. Vi morate pokazati aktivizam. Morate tražiti da kroz demokratske procese birate bolje, čestitije, vrednije i aktivnije ljude. Birajte one koji imaju ugled u narodu. Pozovite svoje prijatelje da učestvuju u demokratskim procesima. Sve možete promijeniti, ali se moraju poduzeti koraci, poručio je između ostaloga potpredsjednik Salkić.

Na tribinama u Minhenu je promovisana knjiga „Hrvatska republika Herceg-Bosna, agresija i zločin“, autora Mesuda Here i Fuada Kovača.
Ostali prilozi:
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
Eset Muračević | 04. June 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: