Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MUFTIJA DR. ZUKORLIĆ U GORAŽDU I TUZLI PREDSTAVIO PROGRAM KANDIDATURE ZA REISU-L-ULEMU IZ U BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 01. October 2019. 15:10:05

MUFTIJA DR. ZUKORLIĆ: Moja ideja je da treba postojati jedan savjet uleme u kojem bi svi alimi, bivši reisu-l-uleme i muftije bili dio. Iskoristimo njihovo iskustvo i njihovo znanje, ali i taj etički momenat da i mi budemo poštovani tako onda kad jednom budemo bivši


Muftija Muamer-ef. Zukorlić u Goraždu:
Založiću se za afirmaciju uleme – reulemizaciju Islamske zajednice
Kandidat za reisu-l-ulemu muftiji Muamer-ef. Zukorlić predstavljanje svog programa započeo je u herojskom gradu Goraždu. U sali Islamskog kulturnog centra prisutni iz izbornog tijela Muftijstva goraždanskog imali su prilike čuti program kandidata Zukorlića.

Muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić poželio je dobrodošlicu svim gostima i članovima izbornog tijela, te kao uvodničar kazao par riječi o liku i djelu muftije Zukorlića.

Biti kandidat za reisu-l-ulemu, kazao je Muftija, velika je čast i referenca u životu jednog muslimana. Posebno istakao činjenicu da je oduvijek bio vojnik svojih i ciljeva zajednice u koje vjeruje.

“Danas je pomoću elektronskih medija moguće doći do svakog čovjeka, ali hoću da ovim posjetama i zijaretima pokažem koliko ja zaista ozbiljnom smatram kandidaturu za reisu-l-ulemu i neka to bude moja investicija”, kazao je muftija Zukorlić.

Ono što je kandidaturom muftije Muamera-ef. Zukorlića također unikatno jeste činjenica da se po prvi put pred biračkim tijelom nalazi kandidat koji živi izvan BiH.

“Uvijek ljudi sa periferije bolje i objektivnije vide stanje. Nikada, pa ni kroz historiju, promjene nisu došle iz centra, nego vazda sa periferije. Zato je jako važno imati dinamiku promjene u ovakvim ciklusima. Zašto je Amerika imperija? Upravo zato što ima sposobnost usisavanja mozgova sa svih strana periferija. E to je zapravo snaga zajednice, imperije”, poručio je muftija Zukorlić, i dodao da će se boriti da plate imama u ugroženim Sredina

“Moj izbor za reisu-l-ulemu bi značio jednu apsolutnu revoluciju i obnovu gdje bi svi Bošnjaci, ma gdje živjeli, od Amerike i Kanade, pa do svih periferija zajednicu doživjeli jednako svojom”, rekao je on.

Pitanje slobode i autonomsti Islamske zajednice je jedno od glavnih načela njegovog programa, ističe muftija Zukorlić.“Ova Islamska zajednica je dobrano u tome uspjela. Zato i jeste najrazvijenija na ovim prostorima. Od velike je važnosti da završimo do kraja taj proces emancipacije i diferencijacije od politike. U prirodi svake politike je da želi kontrolirati svaku koncentraciju moći i iskoristiti je u svoje svrhe. Sistem politike je nemoguće ignorisati, ali se politika od vjere mora razdvojiti. Apsolutna samostalnost Islamske zajednice od svakog vida kontrolisanja. Partnerstvo da, ali sve ostalo ne. E to je moja vizija”, kaže muftija Zukorlić.

Muftija Muamer-ef. Zukorlić posebno je istakao jedinstvo u safu, džematu i zajednici. Pitanje paradžemata također istaknuto kao jedan od problema zajednice.

“Gdje je god birokratija postala elita tu je napravljeno mjesto za diktaturu. Ne može birokratija biti elita, ulema je elita. Kod nas imamo redukciju uleme, pa ukoliko postanem reisu-l-ulema založiću se za afirmaciju uleme – reulemizaciju Islamske zajednice. Što se tiče birokratije, smatram da je u Islamskoj zajednici ima, u pojedinim organima i previše. Ako budem u prilici da određujem, založiću se da se reducira broj administracije, jer je ima mnogo. To puno košta, bolje je taj novac uložiti u nešto preče”, kazao je muftija Zukorlić.

Bilo je riječi i o odnosu prema bivšim muftijama i reisu-l-ulemi.

“Ukoliko budem u prilici da budem biran za reisu-l-ulemu osnovaću savjet reisu-l-uleme kojeg će činiti bivši muftije i reisu-l-uleme. Čuo sam, ako je to tačno, da pojedinci neće ni da se poselame sa bivšim muftijama. Zar neko, recimo, ko je 20 godina vodio Islamsku zajednicu nije u stanju bar da nas posavjetuje? Ovo je pitanje etike i čiste duboke duhovnosti. Ne možete očekivati da vas neko poštuje ako i sami ne poštujete svoje prethodnike. Tako se čuva stabilnost Islamske zajednice, tako se krupnim koracima ide naprijed”, poručio je on.Muftija je zaključio da se snaga i sloboda Islamske zajednice upravo prezentuje ovakvim promocijama svih kandidata za funkciju reisu-l-uleme, gdje bez grča i potpuno rasterećeno uz sva međusobna uvažavanja se sastajemo i razgovaramo o tome kako unaprijediti sistem Islamske zajednice.

Nakon prezentacije prisutni su imali prilike postavljati pitanja kandidatu za reisu-l-ulemu muftiji Zukorliću.

Prije promocije izbornog programa u Goraždu upriličen je prijem muftije Muamer-ef. Zukorlića u kabinetu muftije goraždanskog Remzije-ef. Pitića.
Muftija Muamer-ef. Zukorlić u u Tuzli:
Islamska zajednica u BiH dostigla je poseban nivo slobode


Nakon Goražda, sinoć (30.09.2019) sa akšam namaza, muftija Muamer-ef. Zukorlić predstavio je program kandidature za reisu-l-ulemu i u Tuzli.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović poželio je dobrodošlicu musafirima istakavši da je čast i zadovoljstvo ugostiti braću iz Sandžaka. Posebno potencirao bratski odnos, prijateljski govor i nadmetanje u, kako ga okarakterizira, sveobuhvatnom dobru.

Ponos je, ističe muftija Zukorlić, što je Islamska zajednica u BiH dostigla poseban nivo slobode, da bez grča i teških riječi, već naprotiv, u jednom bratskom odnosu kandidati za reisu-l-ulemu predstavljaju svoje programe.

“Ja sam ponosan što sam dio jedne takve aktivnosti, pa neovisno o bilo kom ishodu i rezultatu se radilo, zaista je čast i ponos biti dio takve zajednice, a posebno biti kandidat za reisu-l-ulemu”, kazao je muftija Zukorlić u uvodnom dijelu svog obraćanja.

Ovo je program kontinuiteta i noviteta, posebno istakao muftija Zukorlić.“Uvijek novina, novo lice i nova ideja trebaju dobiti svoju šansu. Prvo na čemu potenciram jeste pitanje slobode Islamske zajednice, u konkretnom smislu autonomsti Islamske zajednice. U poređenju sa drugim Islamskim zajednicama u regionu, naša je ponajviše napredovala, ali još uvijek je potrebno da se taj proces do kraja dovrši.

U prirodi politike je da želi da ovlada svakom polugom uticaja. Mi ne trebamo da se borimo da prevaspitavamo političare, već moramo da napravimo određeni vid distance od strančarenja. To ne znači da Islamska zajednica ne smije imati svoj politički stav. Nasuprot. Samo se ne smije baviti straničarenjem, jer to postaje osnov podjela u džematima i svim strukturama”, istakao je muftija Zukorlić.

Svi se moraju, poručuje Muftija, maksimalno potruditi da u Islamskoj zajednici postoji jedinstvo, te da se dovrši integracija.

“Komunizam je ostavio pustoš iza sebe. Jedna od posljedica tog antiteističkog sistema jeste pitanje našeg identiteta. Ne smijemo dopustiti da se nama kroz razne emocije siju neki virusi da smo mi nekakvi ostaci Turaka, Arapa, jer je upravo na toj vrsti emocija nama ovdje posijano sjeme raznih virusa”, zaključuje on i dodaje da mi trebamomraditi na usavršavanju našeg originalnog identiteta.

Afirmacija uleme u svakom smislu mora da se pojača. Birokratizacija je uzela maha, pa su na tom polju potrebne određene intervencije, poručuje muftija Zukorlić.“Prenaglašeno se prihvatila birokratizacija IZ-e. To je uzelo maha, pa smatram da se tu moraju izvršiti određene intervencije, jer nema dobre IZ-e bez jačanja i afirmacije autoriteta uleme. U tom pogledu mislim da je posebno važno poraditi na zaštiti statusa kategorije ugroženih imama. Vi znate da je od strateškog značaja očuvanje IZ-e i džemata na području RS entiteta. Imamo tu pomake, obnove džamija, ali imamo isto tako džemate i džamije u koje se ide tek onako koliko da se održi ta nit, da tu neko dolazi i posjećuje”, podsjetio je Muftija i dodao da će se založiti da se na tom polju pojačaju aktivnosti IZ-e, te ponovio da je neophodna veća briga i bolji status bivših reisu-l-ulema, muftija, glavnih imama i imama.

Mislim da su napravljeni propusti proteklih godina vezano za sve bivše muftije, reisu-l-uleme, glavne imame i slično. Nažalost, pojedinci se osjećaju kao mazlumi. To nije u redu ni sa aspekte vjere, niti sa aspekta koristi Islamskoj zajednici, ali i naposlijetku ni sa etičkog aspekta, jer ćemo svi nekada biti bivši. Ne možeš očekivati da budeš poštovan roditelj, ako ti nisi poštovao svoje roditelje. Mislim da to nije dobro za IZ-u, ma ko god bio sebeb tome. Moja ideja je da treba postojati jedan savjet uleme u kojem bi svi alimi, bivši reisu-l-uleme i muftije bili dio. Iskoristimo njihovo iskustvo i njihovo znanje, ali i taj etički momenat da i mi budemo poštovani tako onda kad jednom budemo bivši”, rekao je muftija Muamer-ef. Zukorlić.

Obrazovanje i obrazovni sistem u IZ-i u BiH, ističe Muftija, na visokom stepenu u odnosu na ostale Islamske zajednice na Balkanu, međutim na tom polju je potrebna mnogo veća aktivnost i doprinos, te da su očekivanja šireg regiona od nas velika, kaže muftija Zukorlić.

“Moja ideja je osnivanje Islamskog univerziteta, da li od postojećih fakulteta ili sve nanovo. Ova zajednica ima kapaciteta da bude najuspješnija u Evropi. Ova zajednica sa centrom u Sarajevu ima potencijale da bude pravi lider u Evropi. Tu je jako puno izazova, islamofobije, asimilacije i slično”, dodao je Muftija.

Muftija Zukorlić je nakon uvodnog izlaganja odgovarao na pitanja prisutnih članova izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme sa područja ovog muftijstva.

Kandidat za reisu-l-ulemu će narednih dana nastaviti obilazak ostalih muftijstava Islamske zajednice u BiH.
Prije zvaničnog početka predstavljanja programa kandidature za reisu-l-ulemu muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović primio je i ugostio u svom kabinetu kandidata muftiju Muamer-ef. Zukorlića.Ostali prilozi:
» INICIJATIVA "MOJA ADRESA: SREBRENICA" TRAŽIT ĆE OD CIK-A ISTRAGU
Anadolu Agency (AA) | 28. November 2020 15:30
» EDIN SMAJIĆ ZADRŽAO FUNKCIJU OPĆINSKOG NAČELNIKA
Eset Muračević | 28. November 2020 14:56
» AKCIJA PRIKUPLJANJA LEKTIRA ZA PODRUČNU ŠKOLU U POTOČARIMA
Anadolu Agency (AA) | 27. November 2020 13:18
Ostali prilozi istog autora: