Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo - Plav - New York
DVA TRAILERA PRED PREMIJERU DOKUMENTARNOG FILMA „LEGENDA O ZAMI - SMRT ZA ŽIVOT“
Autor: B.net
Objavljeno: 23. September 2019. 13:09:07

U organizaciji Udruženja „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana u BiH“ Sarajevo i Udruženja „101 brigada“ Sarajevo, pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, u Multimedijalnoj sali općine, u srijedu, 25. septembra 2019.godine, sa početkom od 19,00 sati, tačno na dan pogibije, održat će se premijera dokumentarnog filma „LEGENDA O ZAMI-SMRT ZA ŽIVOT“ u režiji "Pravda"


Dokumentarni film „LEGENDA O ZAMI-SMRT ZA ŽIVOT“ je priča o Zami Dučiću, legendarnom sarajevskom ratnom komandantu, jednom od simbola odbrane grada Sarajeva, heroju odbrane Republike Bosne i Hercegovine.

Film prati njegov životni put od rođenja i odrastanja u rodnom Plavu (Sandžak), pa do dolaska u Sarajevo, formiranje porodice, organizacije otpora, velikih herojskih podviga u odbrani glavnog grada RBiH i pogibije na prostoru Čemerske planine.Zamo Dučić rođen je 8. februara 1967. godine u Plavu. Prije početka agresije na RBiH bio je zaposlen u Historijskom arhivu, te se među prvima u svom naselju Hrasno Brdo u kojem je živio sa porodicom uključuje u odbranu grada. Učestvovao je u najtežim bitkama za odbranu opkoljenog Sarajeva, i u borbama na planinama Igman, Zvijezda i Čemerike, do Crnoriječke visoravni - Vijenca, Poloma i Jasena. U herojskoj borbi u odbrani države Bosne i Hercegovine od srpsko-crnogorskog agresora poginuo je 24. septembra 1994. godine na lokalitetu kote Jasen (općina Ilijaš), na poziciji komandanta Manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. Borci manevarskog bataljona 101. mtbr., prozvali su ovaj bataljon - "ZAMINI LAVOVI”.

Za hrabrost ispoljenu tokom agresije, posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", te je proizveden u čin majora. Jedna kasarna Oružanih snaga BiH nosi njegovo ime.

Mezar rah. Zama Dučića nalazi se među bošnjačkim velikanima u haremu Ali-Pašine džamije u Sarajevu
Ostali prilozi:
» MINHEN: TRIBINA ZA MLADE U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 21. October 2019 21:49
» ODLAZAK DOBROG INSANA HALILA DŽANANOVIĆA
B.net | 21. October 2019 21:12
» ŠEFADIL LIČINA DOBITNIK PRIZNANJA MULA OSMAN HRASTODER
Sanapress.info | 21. October 2019 17:45
» STOPA NATALITETA U BIH NAJNIŽA U EVROPI
AA | 21. October 2019 15:33
Ostali prilozi istog autora: