Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

U Doboj Istoku održni
TRINAESTI KNJIŽEVNI SUSRETI „KASIM DERAKOVIĆ“
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 16. September 2019. 17:09:05


Ovogodšnji, tradicionalni, 13. književni susreti „Kasim Deraković“, u okviru kojih su evocirane uspomene na rahmetli Kasima Derakovića i upriličen omaž ovom zavičajnom, dobojskom, piscu, po trinaesti put, održani su u nedjelju, 15. septebra ove godine u Doboj Istoku. Organizator ove vrlo respektabilne književne manifestacije je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, općinsko društvo Doboj Istok. Susrete je u Domu kulture u Klokotnici otvorio Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercgovini koji je svojim prisustvom podržao ovaj vid afirmacije lokalne kulture koja zaslužuje širi društveni načaj.


Fandjo Hadzović, Mibera Isanović i Hava Buzo Sakić


- Uprkos svim nedaćama koje nas prate presretan sam što smo upjeli održati ovu manifestaciju kojom, po trinaesti put zaredom, uspjevamo od zaborava čuvati uspomenu i sjećanje na našeg dobojliju Kasima Derakovića, kaže Ismet Suljić, podpredsjednik Bošnjčke zajednice kulture „Preporod“, općinsko društvo Doboj Istok, a koji je, vrlo uspješno, moderirao tok susreta. Pored slova o Kasimu Derakoviću ove godine, pored promocije brojnih izdanja književnika koji učestvuju na ovim susretima, imali smo omaž o zavičjnom piscu Amiru Mašiću te poseban osvrt na nedavno preminule književnike Mustafu Smajlovća i Ešrefa Berbića.

- U bosankohercegovačkoj kulturnoj zbilji ne postoji slična kulturna manifestacija a koja nije vezana za elitizam, rekao je publicista Fatmir Alispahić, jedan od učesnika ovih književnih susreta. One nisu, kao ova u Doboj Istoku, posvećene zavičajnom piscu koji čine najzačajniji dio kulture jednog naroda i neke sredine. Na žalost. Naša kulturna zbilja, naša ministarstva, oni koji vode računa o finansiranju kulture nisu u dovoljnoj mjeri prepoznali značaj ovih književnih susreta koji govore o značaju zavičajnih pisaca i takve okupljaju, pisaca koji nisu u mogućnosti da kroz elititičku kulturu dođu do izražaja.O arhmertli Kasimu Derakoviću i njegovom stvaralaštvu govorio je Šimo Ešić.

- Sazrelo je vrijeme da se ova manifestacija digne na jedan veći nivo i Kasima Derakovića vratimo u njegov Doboj jer njegovo stvaralaštvo zaslužuje širi i veći društveni značaj, rekao je Šimo Ešić. U vremenu pred nama nebi bilo loše ustrojiti i kniževnu nagradu sa njegvim imenom. Predložio bih da to bude nagrada za najbolju neobjavljenu dječiju pjesmu kojoj se on znalački posvetio posljednjih godina svog života.

Inače, tokom minulih dvanaest književnih susreta, na njima je učešće uzelo više od dvije stotine književnika, književnih kritičara, slikara, poetesa i poeta iz cijele Bosne i Hercegovine ali i zemalja iz našeg regiona. Promovisano je oko stotinjak knjiga različitih žanrova.


Ismet Suljić i Sanjin Kodrić


Ove godine dio svog stvaralaštva predstavili su: Šimo Ešić, Fatmir Alispahić, Amir Mašić, Fanđo Hadžović, Jakub Džafić, Nedžad Omadžić, Kemal Ljevaković, Hava Bužo Sakić, Mubera Isanović, Zejćir Hasić, Munevera Biserović, Mehnedalija Sekulić, Muhamed Omerović i potpisnik ovih redova koji je uz Fanđu Hađovća govorio i o književnom stvaralaštvu Mustafe Smajlovića.

Onima koji su više puta učestvovali na ovim književnim susretima Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, općinko duštvo Doboj Istok, uručila je prigodne Zahvalnivce.


Zahvalnice učesnicima: Hava Buzo Sakić i Ismet SuljićOstali prilozi:
» DIJANA TIGANJ U POETSKOM PERFOMANSU POEZIJE
Božidar Proročić | 31. October 2020 13:27
» „MOŽDANE OPNE“ AUTORA HARISA ŠEHOVIĆA
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 16:28
» OMAŽ: JEDNOM SAM NAJAVIO ISNAMA
Preporod | 11. October 2020 15:30
» BRAHO ADROVIĆ - NOVINAR, HUMANISTA, PJESNIK, POETA, PROZNI PISAC
Božidar Proročić | 05. October 2020 19:01
» SALIM BABULLOGLU NASLJEDNIK HAGANIJA, I NIZAMIJA
Božidar Proročić | 29. September 2020 20:03
» SLIKOVNI RJEČNIK BOSANSKOG JEZIKA AUTORA HAZIMA FAZLIĆA
Bošnjaci.Net | 24. September 2020 14:04
» MAGIČNI SVJETOVI ALDEMARA IBRAHIMOVIĆA
Božidar Proročić | 16. September 2020 22:00
» KNJIGE IMA KO DA ČITA
Eset Muračević | 06. September 2020 14:55
» FILOZOFSKO LIRSKI CITAT IZ ROMANA "(ČUDESNI) BROD”
Dr. Bajram Redžepagić | 27. August 2020 15:07
Ostali prilozi istog autora:
» LAGANIM KORAKOM
29. October 2020 14:23
» AH ŠTO ĆEMO LJUBAV KRITI
01. October 2020 21:29
» PRIPREME ZA FESTIVALSKU FEŠTU
01. October 2020 16:40
» PORODICE NESTALIH POSJETILE JAJCE
20. September 2020 14:54
» KNJIGE IMA KO DA ČITA
06. September 2020 14:55
» GDJE SU ONI?
30. August 2020 15:59
» IMENA CIVILNIH ŽRTAVA RATA
24. August 2020 15:29