Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se u Sarajevu sastao sa Sanjinom Kodrićem, predsjednikom BKZ „Preporod“
SALKIĆ I KODRIĆ: BZK PREPOROD ĆE BITI JEDAN OD ORGANIZATORA TREĆE MEĐUNARODNE NAUČNE KONFERENCIJE O BOSANSKOM JEZIKU KOJA ĆE SE ODRŽATI U BANJA LUCI
Autor: B.net
Objavljeno: 03. September 2019. 14:09:49

SALKIĆ I KODRIĆ


Jačanje Preporoda u svim segmentima u ovom entitetu je vrlo važno, jer je obrazovni sistem kreiran na način da Bošnjacima onemogućava razvijanje vlastitog identiteta, kulture i tradicije. Negiranje bosanskog jezika je samo najeklatantniji primjer tog procesa.


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se, 3. septembra 2019. godine, u Sarajevu sastao sa prof. dr. Sanjinom Kodrićem, predsjednikom Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

Na sastanku je razgovarano o potrebi jačanja aktivnosti i unapređenja infrastrukture Preporoda na području bosanskohercegovačkog entiteta RS, što bi dovelo do poboljšanja kulturnog života Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Jačanje Preporoda u svim segmentima u ovom entitetu je vrlo važno, jer je obrazovni sistem kreiran na način da Bošnjacima onemogućava razvijanje vlastitog identiteta, kulture i tradicije. Negiranje bosanskog jezika je samo najeklatantniji primjer tog procesa.

Slične i veoma perfidne aktivnosti se provode kroz nastavne predmete Likovna kultura, Muzička kultura, Historija, Geografija i neke druge predmete. Imajući u vidu ovakve pojave i aktivnosti, jačanje i veći angažman Preporoda u entitetu RS je od velike važnosti, a posebno je važan rad sa djecom i mladima.

Istovremeno, ovo je prilika i da se pozovu sve institucije i ustanove iz oblasti kulture, pozorišta, galerije, muzeji, instituti, festivali, nadležna ministarstva, organizacije, ali i pojedinci, da kroz promocije knjiga, predstave, izložbe, koncerte, projekcije filmova i druge kulturne sadržaje, daju svoj doprinos u njegovanju kulture, jezika i tradicije Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Bošnjacima u entitetu RS, koji su se nakon teških zločina i genocida vratili na svoja ognjišta, uskraćena su mnoga prava, a skoro potpuno su isključeni iz oblasti kulture. Zato je izuzetno važno da se uz otvaranje radnih mjesta za ovu populaciju, uporedo unapređuju i kulturni sadržaji. To je obaveza svih nas, a posebno onih koji se nalaze na čelu kulturnih ustanova i institucija u Bosni i Hercegovini, poručio je potpredsjednik Salkić.

Na sastanku je dogovoreno da će BZK Preporod biti jedan od organizatora treće međunarodne naučne konferencije o bosanskom jeziku, koja će se naredne godine održati u Banjoj Luci pod pokroviteljstvom potpredsjednika Salkića.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: