Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BZK PREPOROD: PRESTATI S PRAKSOM NEGIRANJA BOSANSKOG JEZIKA U RS-U
Autor: Fena
Objavljeno: 03. September 2019. 13:09:33


Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" upozorava da su učenici Bošnjaci u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska i ove školske godine, kao i prethodnih, uskraćeni za pravo na obrazovanje na vlastitom, bosanskom jeziku.

Ističu da je bosanski jezik neosporna lingvistička, kulturna i historijska činjenica, i da nema potrebe iznova je dokazivati, budući da je činjeničnost bosanskog jezika poznata i onima koji ga uporno negiraju.

Također, naglašavaju da je pravo na maternji jezik, a posebno na obrazovanje na maternjem jeziku, neotuđivo ljudsko i građansko pravo koje je garantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i njezinih entiteta, kao i relevantnim zakonskim propisima te brojnim međunarodnim konvencijama, poveljama i deklaracijama.

- Bosanski jezik u RS-u negira se isključivo iz političko-ideoloških i nacionalističkih razloga te u smislu antikulturnog i anticivilizacijskog nasilja političke i demografske većine nad manjinom. Posebno je nedopustivo, ali i krajnje amoralno i okrutno, da se ovo retrogradno i agresivno nasilje vrši nad najslabijima, djecom iz povratničkih porodica u RS, koja se tako na najgrublji i najružniji način diskriminiraju - navodi se u saopćenju.

Kao temeljna i najstarija kulturna ustanova Bošnjaka, s tradicijom dužom od jednog stoljeća, traže prije svega od Vlade bosanskohercegovačkog entiteta RS da napokon prestane s praksom negiranja bosanskog jezika, a naročito u obrazovanju, u skladu s Ustavom i Zakonom, brojnim međunarodnim konvencijama, poveljama i deklaracijama, ali i elementarnim kulturnim i civilizacijskim normama i tekovinama, saopćeno je iz BZK Preporod.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: