Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Nastava na maternjem jeziku Bošnjaka odvija se u 39 obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju
POVEĆAN BROJ ĐAKA U NASTAVI NA BOSANSKOM JEZIKU U SANDŽAKU
Autor: AA
Objavljeno: 01. September 2019. 12:09:21


U obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku sve je spremno kako bi u ponedjeljak, 2. septembra počela nova školska godina.

U Sandžaku će u školskoj 2019/2020. godini, u odnosu na prijethodnu školsku godinu, biti povećan broj đaka koji će nastavu pohađati na maternjem bosanskom jeziku, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Opstrukcije u nekim opštinama


Prema njihovim podacima, kompletna nastava na bosanskom jeziku odvijaće se u 39 obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

"To uključuje 26 osnovnih, 10 srednjih škola i tri predškolske ustanove. Ukupan broj učenika koji pohađa nastavnu na bosanskom jeziku na kraju školske godine iznosio je 15.671, s tendencijom daljeg rasta. Nažalost u opštinama Priboj i Nova Varoš, a djelimično i u opštini Prijepolje, iako se država obavezala da preduzima afirmativne mjere, još uvijek nailazimo na opstrukcije pri uvođenju nastave na bosanskom jeziku", rekla je u izjavi za AA predsjednica BNV Jasmina Curić.

Ona je kazala da će bošnjačka djeca, koja danas pohađaju nastavu na srpskom jeziku u osnovnim školama kao izborni, izučavaju predmet Bosanski jezik s elementima nacionalne kulture.

BNV ulaže velike napore i konstantno radi na unapređenju kvaliteta nastave na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku.

"U tom smislu u BNV rade timovi sastavljeni od najboljih stručnjaka u ovoj oblasti i urađeno je mnogo na podizanju kvaliteta udžbenika, a organizovani su i brojni stručni skupovi i seminari za nastavnike i profesore u nastavi na bosanskom jeziku. U cilju realizacije ovih aktivnosti BNV je uspostavilo institucionalnu saradnju sa obrazovnim zavodima i institutima iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji su sertifikovani za realizaciju obuka. Nastava na bosanskom jeziku ulazi u sedmu školsku godinu i kvalitet nastave iz godine u godinu raste", rekla je Jasmina Curić.

Unapređenje nastave


Curić navodi da se nastava na bosanskom jeziku uspješno nastavlja i ove školske godine te da će njeno izvođenje u budućnosti biti unapređeno kroz dodatne programe stručnog usavršavanja i podizanja kompetencija nastavnika koji predaju u nastavi na bosanskom jeziku.

Ona naglašava da o uspješnosti implementacije nastave na bosanskom jeziku i brzog napretka govore i podaci da se u pripremnom predškolskom programu, osnovnim i srednjim školama koristi 200 udžbenika od kojih su 52 autorska i 148 prevedenih udžbenika.

"Početkom nastave na bosanskom jeziku zauvjek je zaustavljen proces asimilacije sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Nastava na bosanskom jeziku daje cjelokupan uvid u bošnjački identitet, kroz izučavanje bosanskog jezika, historije, muzičke i likovne kulture. Pored toga, nastava na bosanskom jeziku podrazumijeva i izradu ishoda i standarda za bosanski jezik. Posebna pažnja zadnjih godina posvećena je izradi ishoda i standarda kojima su date zakonomernosti, odnosno, šta to učenik mora znati nakon svakog završenog razreda i nakon svakog završenog ciklusa. Ocjena stručne javnosti je da su standardi koje je izradio tim BNV najkvalitetnije urađeni standardi u Republici Srbiji bez obzira o kom se maternjem jeziku radi. Nastava na bosanskom jeziku se naravno nastavlja. Njeno izvođenje će u budućnosti biti unapređeno kroz dodatne programe stručnog usavršavanja i podizanja kompetencija nastavnika koji predaju u nastavi na bosanskom jeziku. Postojanje prepreka i opstrukcija zavisiće od spremnosti države da sarađuje i pomogne sam proces unapređenja nastave na bosanskom jeziku u smislu odobravanja kako programa nastave i učenja, tako i udžbenika i dodataka udžbenicima za nastavu na bosanskom jeziku", kazala je Curić.

Proces nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku od predškolskog do srednjoškolskog obrazovanja obuhvata upotrebu preko 200 udžbenika i zajedno sa nastavnim planom i programom odobreni su od strane nadležnih državnih organa. Ove godine zahvaljujući sredstvima Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) BNV će učenicima treće godine gimnazija nabaviti čitanku.

"BNV je prethodnih godina uspjevalo da svojim sredstvima i uz pomoć donatora obezbijedi udžbenike za učenike u nastavi na bosanskom jeziku. Pored toga, BNV dodatno finansira i nabavku drugih sredstava i pomagala za nastavu. Ove godine TIKA je donirala sredstva za nabavku čitanke iz bosanskog jezika za treći razred gimnazije. Podjela udžbenika je planirana za prvu polovinu septembra. BNV će iz svojih sredstava obezbijediti udžbenike za opštinu Prijepolje, kao i pribor za nastavu u cilju promovisanja nastave na bosanskom jeziku u toj sandžačkoj opštini", kazala je Curić.

Povećano interesovanje


U novopazarskoj Osnovnoj školi "Bratstvo" sve je spremno kako bi i sedmu godinu zaredom nastava na bosanskom jeziku počela da se odvija na vrijeme i nesmetano.

"Statistika kazuje da je povećano interesovanje za nastavu na maternjem bosanskom jeziku. Tako smo u ovoj školskoj godini upisali do sada najbrojnije odjeljenje prvaka u nastavi na bosanskom jeziku. Najvažnije da će školska godina početi na vrijeme i da imamo povećan broj đaka u nastavi na bosanskom", izjavio je za AA pedagog Osnovne škole "Bratstvo" Elmir Habibović.

Za porodicu Šaljić, profesore Validu i Armina iz Novog Pazara, koji su i roditelji četvoro djece, nastava na bosanskom jeziku predstavlja put da djeca kroz školstvo razvijaju osjećaj pripadanja svom narodu i način da postanu otvoreni za druge.

"Od ove školske godine naše troje djece pohađaće nastavu na bosanskom jeziku. Ajša je drugi razred, Zejd je prvak, a Esma će od ove školske godine pohađati predškolski program. U suštini, nema bitne razlike u odnosu na uobičajenu nastavu, osim što deca razvijaju osjećaj za svoj maternji jezik i privikavaju se na gramatiku bosanskog jezika", rekao je za AA Armin Šaljić.

To će im, smatra Šaljić, pomoći i da bolje poznaju srpski pravopis, jer imaju i taj predmet u školi.

"Zadovoljni smo onim što postižu, zadovoljni smo angažmanom nastavnika, pogotovo u predškolskoj ustanovi. Očigledno je da čitav proces nastave na bosanskom ne ide bez poteškoća, ali takav je slučaj i sa ostvarivanjem brojnih potreba manjinskih naroda. Radim u školi i predajem na srpskom, jer je na tom jeziku predviđena nastava, a inače podržavam sve inicijative uvođenja bosanskog, koji je sistemski bio osporavan dugi niz godina pa i danas. Želim da moja djeca imaju direktan pristup kulturi svog naroda, vrijednostima, historiji, pjesmama i bošnjačkim pričama. Samo se tako mogu osjećati kao kod kuće i biti otvoreni za druge. Čudim se Bošnjacima koji se dvoume oko upisa djece na nastavu na svom maternjem jeziku, pod izgovorom da taj proces ima neke manjkavosti, kao da su sa druge strane obrazovni sistem i program nastave idealni", rekao je Šaljić.

Mališani nestrpljivi


Za njegove mališane Ajšu i Zejda najvažnije je da počinje školska godina, te da se nakon dugog raspusta bliži dan susreta sa drugarima iz školske klupe.

"Dovoljno je bilo odmora. S nekim se drugarima vidimo u školskom dvorištu, ali jedva čekamo da se vratimo školi i učiteljicama. Bićemo dobri, slušaćemo i učiti", rekli su kratko Ajša i Zejd Šaljić dok su trčkarali po školskom dvorištu.

Prvi javni čas bosanskog jezika u Sandžaku održan je 2004. godine u Osnovnoj školi "Ibrahim Bakić" u tutinskom selu Ljeskova. Kompletna nastava na bosanskom jeziku u školama u tom regionu uvedena je 21. februara 2013. godine. (Aleksandar Nićiforović, AA)Ostali prilozi:
» ZA JEDNOG SRBINA - HILJADU MUSLIMANA
Bošnjaci.Net | 06. June 2020 18:42
» ALISIN PUT – OD BILEĆE PREKO PLAVA DO NEW YORKA
Bošnjaci.Net | 03. June 2020 15:36
» BAJRAMSKA POSLANICA: MOM NARODU 1441/2020
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 15:04
» ZAŠTO SU SE LOVRENOVIĆ I JERGOVIĆ ISPISALI IZ SARAJEVSKOG PEN-A?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 00:57
» SJEDNITE, USTAŠE!
Said Šteta | 15. May 2020 18:28
» FRA MARIO KNEZOVIĆ: “MANIFEST USTAŠTVA”
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. May 2020 16:37
» BLAJBURG I POMEN NA NJEGOVE ŽRTVE U VJEČNI ZABORAV
Mr. Milan Jovičić | 14. May 2020 16:28
» HOBOTNIČKI PIPCI OD BLAJBURGA DO SARAJEVA
Mr. Milan Jovičić | 12. May 2020 16:24
» NI LUK JEO, NI LUK MIRISAO
Sefadin Korać | 11. May 2020 16:50
» DNEVNI ŽIVOT I ADETI SANDŽAČKIH MUSLIMANA
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 05. May 2020 16:33
» TITO JE NAJZASLUŽNIJI POLITIĆAR ZA OBNOVU DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 05. May 2020 01:37
» ČETIRI VELIČANSTVENA MOSTARSKA HRVATA
Mr. Milan Jovičić | 03. May 2020 17:37
» BOSANSKI PARADOKS: NAMA U BOSNI RESPIRATORI NE TREBAJU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2020 15:44
» NENADMAŠNA ODA O SANDŽAKU, KNJIŽEVNICE SANELE HALKOVIĆ
Faruk Međedović | 19. April 2020 00:11
» SRPSKI ŠARLATANI SVIJTE REP POD SOBOM
Sahit Kandić | 16. April 2020 00:42
» SURA EL-IHLĀS (ISKRENOST)
Dr. hfz. Safvet Halilović | 13. April 2020 22:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
Mr. Milan Jovičić | 09. April 2020 16:15
Ostali prilozi istog autora: