Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

POLITIČKI PROCES PROTIV TURSKE: APELACIONI SUD U KALIFORNIJI SRUŠIO SNOVE ARMENSKE DIJASPORE
Autor: AA
Objavljeno: 26. August 2019. 13:08:59


U dugom sudskom postupku odbijene su tužbe armenske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koja je od Turske tražila povrat zemlje i isplatu odštete, javlja Anadolu Agency (AA).

Američki državljani porijeklom iz Armenije Gabris Davoyan i Hrayr Turabian te Alex Bakalian, Anais Haroutunian i Rita Madessian su 2010. godine na sudu u Kaliforniji tužili Republiku Tursku, njenu Centralnu banku i Ziraat baknu za zahtjevom za isplatu odštete zbog navodnog obespravljivanja njihovih predaka.

Apelacioni sud nedavno je odbio obje te tužbe u kojima su tužioci tvrdili da su im Osmanska država i njene banke oduzeli imovinu.

Sud je prvostepenu presudu donio još 2013. godine i ocijenio da su tužbe neosnovane i da u osnovi predstavljaju političko, a ne pravno pitanje.

Podnosioci tužbe su objedinili tužbe i pokrenuli žalbeni postupak na Apelacionom sudu u Kaliforniji, a odbranu je predvodilo Ministarstvo vanjskih poslova Turske. Apelacioni sud je potvrdio prvostepenu presudu i odbio tužbu uz obrazloženje da se radi i o zastarjelom slučaju.

Uz obrazloženje da podnosioci tužbe nisu direktno bili žrtve navodnih zločina iz 1915. godine i da su njihovi preci decenijama prije tih događaja doselili u SAD, Apelacioni sud je konstatirao da se radi o zastarjelom slučaju.

Sud nije ni pokretao detaljnu istragu navoda u tužbi, već je 8. augusta jednoglasno odbio tužbu.

Podnosioci tužbe su do 22. augusta imali pravo na ulaganje nove žalbe, ali nisu iskoristili to pravo. Pravni analitičari tvrde da podnosioci tužbe do novembra mogu pokrenuti i žalbeni postupak pred Vrhovnim sudom SAD-a, ali da je izvjesno da ni do toga neće doći.

Predstavnici armenske dijaspore u Americi kazali su da su razočarani presudom i tvrde da se radi o politizaciji slučaj zarad normalizacije američko-turskih odnosa. Navode i da je sporni dio tužbe bio i zahtjev za povrat dijela zemljišta na kojem se nalazi baza Incirlik.

Druga strana pak tvrdi da su te optužbe neosnovane jer SAD kao država nije ni bila strana, niti na bilo koji način uključena u slučaj.

Neimenovani diplomatski zvaničnici su za AA kazali kako je presuda srušila snove dijela armenske dijaspore koja je decenijama maštala o zahtjevima za odštetu od Turske.

Diplomate tvrde da je presuda i prekretnica kada je riječ o armenskim tvrdnjama i zahtjevima vezanim za ratna zbivanja koja su se dogodila prije više od stoljeća.

Ističu i da će presuda biti primjer za eventualne slične postupke u budućnosti, a da je posebno važno to što je presudu donio sud u Kaliforniji u kojoj je poznat snažan uticaj armenske dijaspore na političkom i svakom drugom planu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: