Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

LICEMJERSTVO I FARSA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 20. August 2019. 02:08:11

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Treba znati, da samo rezultati i svi pokazatelji stečajnog procesa, mogu biti jedina prava podloga izrade plana i programa, nastavka konkretne proizvodnje, na ekonomskim rezultatima, a sve ostalo je politikantstvo i anarhija vladajuće elite, jednom riječi, narodskom, to je „pičkin dim“!


Kako se preko noći, lakovjerni, licemjerni, ulizice, podanici i kriminalci, brzo i lako transformišu u neke mirotvorce i dobro činitelje, primjer je HDZ-ovih čimbenika iz „aluminijske folije“?

Istina je, da su jučer javno, jasno i glasno, demonstrirali ispred ureda HDZ-a, te uzvikavali Draganu Čoviću svoje poruke, uzvicima „lopove, lopove, lopove...“!!! Da bi mu se ovom prilikom, u pismu upućenom njemu lično, zahvaljivali i odali poštovanje, za sve aktivnosti koje je poduzimao, u cilju uspostave, nekog „novog Aluminija“.

Iz sadržaja pisma, citiram dio, radi upoznavanja javnosti:
„Uprava i Nadzorni odbor Aluminija d.d. Mostar u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću naveli su kako se nakon poduzetih aktivnosti svih zainteresiranih strana "naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama".

U pismu su Uprava i Nadzorni odbor zahvalili Čoviću što je "konkretno i nedvosmisleno stao iza svih zaposlenika Aluminija s vrlo jasnim stavom, prvo zaštititi prava zaposlenika, dati punu potporu mjerodavnim institucijama u cilju utvrđivanja odgovornosti za utvrđene nezakonitosti bez obzira na počinitelje i pronaći investitore za novi početak proizvodnje".

"Nadamo se da i Sindikat zaposlenika Aluminija dijeli naše mišljenje i da ćemo svi zajedno, kao aktivni sudionici ovog procesa oživljavanja poslovnih procesa Aluminija, doći do zacrtanog cilja, a to je pravna zaštita i zbrinjavanje svih zaposlenika te pronalazak strateškog partnera za daljnji razvoj. Svjesni smo da odluke iz naše nadležnosti sukladno važećim propisima moramo donositi samostalno, ili one najbitnije predlagati vlasnicima, ali isto tako vjerujemo kako ćete se i ubuduće, kada god bude potrebno, spremno odazvati, da kao partner, svojim iskustvom, znanjem i političkom pozicijom pomognete Aluminiju i njegovim zaposlenicima. Uz želje da svi zajedno uspijemo u našim nakanama, primite izraze našeg poštovanja", stoji na kraju pisma Uprave i Nadzornog odbora Aluminija upućenog Draganu Čoviću.“ /završen citat/

Svakako javnost treba da zna i mnoge druge činjenice, kada je u pitanju i nastavak proizvodnje, da razvijenije ekonomske države u svijetu, tako često zatvaraju svoje proizvodne pogone elektrolize aluminija, jer je ekonomski nepodnošljivo koristiti i velike količine, tako cijenjene i zlata vrijedne električne energije, a po cijenama nekih socijalnih prilika ili nerazumnih zahtjeva!

Druga je činjenica, da su vlasti ove nam države, Zvizdić i Novalić, sa saradnicima, odobrili Aluminiju uvoz sirovog aluminija iz Rusije, oslobađajući ih carinskih obaveza, koji u firmi, u proizvodnom procesu, isti legiraju u livnici, te kao takav poiluproizvod prodaju na tržištu i kupcima, koji se bave preradom u finalne proizvode.Isto tako, moguća je i faza proizvodnje anoda, za treće tržište ili već poznatim kupcima, ali je proizvodnja sirovog aluminija u elektrolizi na veoma dugom štapu i nalazi se u mrtvoj zoni ekonomske opravdanosti.

Međutim u cijeloj ovoj problematici, interesantne su za javnost i dvije činjenice:
- Velika briga i vlade sa Novalićem i njegovim ministrima, Jelkom i Nerminom, kako udomiti i zbrinuti i sve zaposlenike, a da nažalost, nikada i niti riječi spominju i rezultate svoje očigledne didkriminacije radnika na nacionalnoj osnovi, naime, šta sa radnicima, obespravljenim Srbima, djelimično Bošnjacima i nepodobnim Hrvatima, koje su jednostavno najurili iz firme, bez i jedne dionice.

- Sramno je, jadno i žalosno, da se pitanje diskriminacije, redovno stavlja pod tepih, a ogromna je briga za ovim radnicima, koji su imali sve uslove sopstvene egzistencije, sa veliki8m primanjima, još im država treba vraćati i lične kredite, treba im obezbjediti otpremnine, koje su neumjesne,plaćati radni staž i šta ne više.

- Ogromni gubici se redovno zanemaruju, niti se transparetno zna, koji su i kakvi, kakvo je unutrašnje prelijevanje istih u HDZ-ovom sistemu spojnih posuda, često iz šupljeg u prazno, ali se često spominje i pojavljuju akteri iz domaće vlasti u Bošnjaka, od Fadila Novalića, Nermina Džindića i inih, kojima je isto tako mjestu u našim zatvorima, ako tužilaštvo pravično krene u svoje aktivnosti.

- Javnost, isto tako, treba da zna, da je u ovim prilikama, kada je Aluminij i njihovi akteri u pitanju, rad i finansijske policije i rad Kantonalnog tužilaštva, opšta i jalova farsa, bez rezultata.

- Zašto se konačno ne ulazi u proces STEČAJA, STEČAJA, STEČAJA...?

Treba znati, da samo rezultati i svi pokazatelji stečajnog procesa, mogu biti jedina prava podloga izrade plana i programa, nastavka konkretne proizvodnje, na ekonomskim rezultatima, a sve ostalo je politikantstvo i anarhija vladajuće elite, jednom riječi, narodskom, to je „pičkin dim“!
Ostali prilozi:
» MUSTAFA SPAHIĆ JEDNOM PLAGIJATOR - UVJEK PLAGIJATOR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. November 2019 21:21
» ŠTA SE DEŠAVALO NA SJEDNICI NSRS
Vijesti.ba | 11. November 2019 13:58
» EMMANUEL MAKRON - MESIJA ILI JAHAČ APOKALIPSE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. November 2019 17:14
» OVI NEVOLJNICI, MUHADŽIRI, ŽENE I DJECA, SU NAŠA KUŠNJA I ISPIT NAŠE ZRELOSTI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 08. November 2019 14:14
» JEDAN SVJEDOK ZA POLA SATA
Semir Spahić | 07. November 2019 13:42
» KO ĆE ODGOVARATI ZA UBIJANJE KONJICA?
B.net | 06. November 2019 13:19
» VLAST - ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. November 2019 11:42
» ŠEJTANSKA RABOTA
Avdo Metjahić | 30. October 2019 18:53
» MUSTAFA SPAHIĆ - “MOJA NAJVEĆA SREĆA”
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2019 18:55
» MOJ APEL ULEMI I MUSLIMANIMA DA ČUVAJU JEDINSTVO DINA I UMMETA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. October 2019 16:46
» MOJA ČESTITKA REISU-L-ULEMI HUSEJNU EF. KAVAZOVIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. October 2019 16:38
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI KRALJEVSKE AKADAMIJE "AL BEJT"
Bošnjaci.Net | 08. October 2019 15:16
» KAKO ZBUNITI SVJEDOKA I ZAŠTO
Semir Spahić | 05. October 2019 14:39
» ČUDAN NEKI HOD, HODA KATALA, U BJELOPOLJSKOM PARKU PJESNIKA
Faruk Međedović | 30. September 2019 16:03
Ostali prilozi istog autora:
» VLADIN BLESIMETAR
26. October 2019 18:54
» DODIK SA SVOJIM PAPCIMA U BEOGRADU
22. September 2019 20:50
» ISTINA JE JEDNA
04. August 2019 07:08