Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Detalji sastanka Komšić- ambasador Republike Hrvatske
PREDSJEDNICI REPUBLIKE HRVATSKE SUVIŠE ČESTO SE DEŠAVA DA ODREĐENE IZJAVE PROTIV BIH ZAVRŠE U MEDIJIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 01. August 2019. 05:08:34


Na poziv Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića danas je u Predsjedništvu BiH održan sastanak savjetnika Branimira Jukića i Slavena Kovačevića sa ambasadorom Republike Hrvatske, Ivanom Sabolićem. Povod sastanka bile su neprihvatljive izjave predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović o Bosni i Hercegovini prilikom njene posjete Izraelu date za Jerusalem Post.

Ambasador Sabolić je iznio zvaničan stav Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske da navedene izjave nisu tačne i da Predsjednica Republike Hrvatske takvo nešto nikada nije izjavila.

Savjetnici predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakli su da se Predsjednici Republike Hrvatske suviše često dešava da određene izjave završe u medijima, koje se tek naknadno demantiraju, poput izjave o deset hiljada ekstremista u Bosni i Hercegovini, te da reakcije na izjave ne dolaze samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz Hrvatske. Takođe je istaknuta i činjenica da je Predsjednici trebalo previše vremena da u medijima demantira spornu izjavu. 

Ambasador Sabolić je kazao da osuđuje i izražava oštar prosvjed na sve izjave iz BiH, te naročito izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u kojoj je sporna i “nepostojeća” izjava Predsjednice Republike Hrvatske dovedena u kontekst presuđenog UZP-a.

Takođe, ambasadoru Saboliću je skrenuta pažnja na upade naoružanih pripadnika policije Republike Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine u rejonu Bosnske Krajine čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suvernitet BiH. Mišljenja smo da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu.

Tokom razgovora dužnosnici Republike Hrvatske su pozvani da analiziraju Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji kako ne bi pozivali na rješenja koja su u koliziji sa samim mišljenjem.

Ponovljena je i ponuda rukovodstvu Republike Hrvatske, posebno Predsjednic,i da se u direktnim kontaktima razgovara o ovom, ali i o drugim otvorenim pitanjima.Ostali prilozi:
» MIGRANTI NE PROPUŠTAJU MOLITVE
Eset Muračević | 29. May 2020 13:49
Ostali prilozi istog autora: