Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ilidža: Centralnom manifestacijom završeni dani 4. Viteške motorizovane brigade
EVOCIRANE USPOMENE O HEROJSTVU VITEZOVA 4. VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE ARMIJE RBIH
Autor: B.net
Objavljeno: 29. July 2019. 05:07:34


Povodom obilježavanja 27. godišnjice od formiranja 4. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH u petak, 26.07.2019. godine u 9:30 položeno je cvijeće i odana počast svim šehidima i poginulim borcima općine Ilidža, a zatim je u općinskoj sali prikazan film „Nekažnjeni zločin Ilidža 92-95“. Film je nastao nakon dugog procesa prikupljanja podataka i istraživanja, zločina počinjenog nad stanovništvom ilidžanskih prostora u periodu od 1992. do 1995. godine.U logorima, zatvorima i grobnicama. 27.07.2019. godine održan je parastos, misa zadušnica i proučena hatma dova svim poginulim borcima - šehidima općine Ilidža.

U večernjim satima u 20:00 održan je koncert duhovne muzike „Vječnost je njihova“ a pod pokroviteljstvom načelnika Općine Ilidža prof. dr. Senaida Memića na Ljetnoj pozornici.

U nedjelju, 28.07.2019. godine održan je historijski čas na Golom brdu na mjestu gdje su poginuli Emir Bogunić – Čarli, sestre Mevlida i Samira Eličić i Džemal Bulbul.


Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine


U večernjim satima ni kiša nije spriječila da se istina čuje, da se sjetimo svih borbi od 92. do 95. godine, a sve kroz centralnu manifestaciju obilježavanja 27.godišnjice formiranja 4.Viteške motorizovane brigade kao sadašnjih borbi. Prisutnima se obratio general Fikret Prevljak i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.


Pokrovitelj manifestacije: Prof. dr. Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža


Evocirajući uspomene prisutni su posvjedočili i video zapisima o herojstvu vitezova ovih prostora, dok su posebne emocije probudili mladići i djevojke postrojeni u Počasnoj jedinici 4.Viteške motorizovane brigade.

U kulturno – umjetničkom dijelu nastupili su Hor Derman, Eldin Huseinbegović, Armin Muzaferija, Latif Močević i Lamija Kadić.


General Fikret Prevljak

Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: