Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

DAN BOSNE I HOLANDIJE ZA PAMĆENJE!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 19. July 2019. 20:07:16
AKO NEĆE, NE ZNAJU I NE MOGU MUŠKARCI, HOĆE, ZNAJU I MOGU BOSANSKE ŽENE...DR. MUSTAFA CERIĆ: Malo je kazati koliko je važno što se i danas, kao i u mnogim prethodnim slučajevima osude zločina genocida, u Hagu još jasnije povukla crta uzmeđu varvarstva i civilizacije, civilizacije koju demonstrira Holandija svojim priznanjem krivici za srpski genocid u Srebrenici i varvarsta Srbije, kao najodgovornijeg saučenika u srpskom genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, Srbije koja sramno i kukavički poriče genocid i time pokazuje ružno lice svog varavarstva.
Malo je reći koliko je važno za Bosnu što je danas u Hagu Holandija, kao mandatni zaštitnik civila u ime UN-a, priznala svoju krivicu za srpski genocid u Srebrenici. To se ne može mjeriti u procentima, jer u vom slučaju jedan procenat vrijedi više nego devdeset devet ostalih. A kad Holandija prizna da je od 30% moguće krivice kriva 10%, onda je to poruka svim državama na svijetu da država može biti odgovorna pred međunarodnim sudom za pojedince, koji u njeno ime počine zločin protiv čovječnosti, posebno ako se osunjičeni i osuđeni pojedinci, ratni zločinci, uporno identificiraju s cijelom nacijom i državom. Ovo je jasna poruka Srbiji da jasnija ne može biti, Srbiji koja je već optužena da je propustila da sprijeći genocid nad Bošnjacima u Bosni u ime čovječnosti, na sličan način kao što je i holandski bataljon propustio da zaštiti bošnjačke civile u ime UN-a od srpskog genocida.

Malo je reći koliko zaslužuju poštovanje bosanske žene, na čelu s Munirom Subašić i ostalim, žene koje ne posustaju da sprijeće negiranje istine o srpskom genocidu te iznude pravdu pred međunarodnim sudom u svijetu, u kojem nije lahko ni istinu govoriti ni dosegnuti pravdu. To mogu samo iskrene, uporne i stabile bosanske žene, koje se hrabro i ponosno svakodnevno suočavaju s moćnim aparatom drževe, "država", bez velikih sredstava i sa malo, gotovo nikakve, političke i moralne podrške od svoje države, koja nije u stanju da donese ni kazneni zakon o negiranju genocida, a kamoli da ažurno, dosljedno i kredibilno donosi presude za ratni zločin genocida. Naravno, Hasan Nuhanović zaslužuje naše posebno poštovanje zbog njegove borbe za istinu i pravdu u odnosu na holandsku vladu.

Malo je kazati koliko je važno što se i danas, kao i u mnogim prethodnim slučajevima osude zločina genocida, u Hagu još jasnije povukla crta uzmeđu varvarstva i civilizacije, civilizacije koju demonstrira Holandija svojim priznanjem krivici za srpski genocid u Srebrenici i varvarsta Srbije, kao najodgovornijeg saučenika u srpskom genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, Srbije koja sramno i kukavički poriče genocid i time pokazuje ružno lice svog varavarstva. Dakle, ipak, u toj crnoj Europi ima svijetlih tačaka, dok na ovom maglovitom Balkanu još uvjek teško prodiru sunčeve zrake spasa od varvarstva. Nije lahko iz varvarstva ukoračiti u civilizaciju, ali je teško iz civilizacije ukoračiti u varvarstvo za onu naciju i državu, koja drži do svoje časti i ponosa. Srbija nema ni časti ni ponosa sve dok bude negirala srpski genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i zato ostaje u zoni varvarstva zbog svog histerične antibosanske, anticivilizacijske i antiljudske propagande, koja je ovih dana na djelu u Beogradu. Uz sve rezerve, koje ima 6.000 članova porodica ubijenih u genocidu u Srebrenici, koji je tužilo 2007. godine Holandiju zbog uloge holandskog bataljona UN u Zaštićenoj zoni Srebrenica ljeta 1995. godine, kada su snage Vojske Republike Srpske ušle u grad, te nakon toga ubile više od 8.000 muškaraca i dječaka, Holandija je danas održala lekciju svim državama i zato zaslužuje naše poštovanja i uvjerenje da je Europa, nakon svega, siguran dom za sve nas bez obzira na vjeru, naciju, rasu i državu.

Malo je reći koliko bi Bosna bila uspješnija u svojoj borbi za istinu i pravdu protiv varvarske negacije srpskog genocida da smo mi Bošnjaci/Bosansci na svim razinama, a posebno na državnoj, bolje organizirani bar za 10% od sadašnje organiziranosti i koordiniranosti za naše opće dobro - duhovno, nacionalno i državno.

I malo je reći koliko je važan današnji dan, kao i to da će se borba bosanskih žena, koju muški neće, ne znaju i ne mogu voditi, nastaviti u Strazburu.

Želimo im svu sreću i uspjeh na putu naše bosanske slobode, časti i ponosa u ime cijelog čovječanstva, čovječanstva koje je na strani civilizacije, a protiv varvarstva.

Danas smo svi sa Muniraom, Muratom i svim ostalim, koji se bore za istinu i pravdu u Hagu.

Allahu Svemogući, osnaži nas da izdržimo sve izazove, koji su pred nama!

Allahu Sveznajući, pouči nas kako da bolje i uspješnije surađujemo na putu istine i pravde!

Allahu Milostivi, omili nam istinu i pravdu uvjek i na svakom mjestu!

Amin!Ostali prilozi:
» MOJ APEL ULEMI I MUSLIMANIMA DA ČUVAJU JEDINSTVO DINA I UMMETA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. October 2019 16:46
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI KRALJEVSKE AKADAMIJE "AL BEJT"
Bošnjaci.Net | 08. October 2019 15:16
» KAKO ZBUNITI SVJEDOKA I ZAŠTO
Semir Spahić | 05. October 2019 14:39
» ČUDAN NEKI HOD, HODA KATALA, U BJELOPOLJSKOM PARKU PJESNIKA
Faruk Međedović | 30. September 2019 16:03
» DA SE GLAS BOŠNJAKA PONOVO VALJANO ČUJE U SKUPŠTINI KOSOVA
Ćerim Bajrami | 20. September 2019 13:27
» MOŽDA JE PREKASNO, ALI BOLJE IKAD NEGO NIKAD, NIJE ŠALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. September 2019 15:20
» DNEVNIK.BA - ŠAGOLJICA, DALEKO OD NOVINARSKOG I LJUDSKOG KODEKSA
Mr. Milan Jovičić | 14. September 2019 16:00
» KO POSLJEDNJI ODE NEK’ UGASI SVJETLO U GRADU
B.net | 07. September 2019 12:05
» SPARINA PRED POVJETARAC
Ajša Čišija | 05. September 2019 14:50
» KOCKA JE ZLO KOJA UNIŠTAVA
MINA | 04. September 2019 14:34
» BOŠNJAČKI PIONIRI NA AMERIČKOM ZAPADU
Mahir Dizdar | 25. August 2019 15:53
» TUŽNA PRIČA I DOGAĐANJA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“
Mr. Milan Jovičić | 22. August 2019 19:04
Ostali prilozi istog autora:
» KAKO JE NIJE STID?
20. September 2019 12:57