Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Minhen
MALIŠANI MEKTEBA HIDAJE OBILJEŽILI GENOCID U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 08. July 2019. 20:07:31


Mekteb Hidaje je jedan od najorganizovanijih mekteba u dijaspori, broj djece koja upišu mekteb kreće se preko 260, koliko ih je upisalo ove mektepske godine. Posebno raduje tendencija rasta broja upisane djece iz godine u godinu, što je veliki ponos i čast za sve Bošnjake u Njemačkoj. Rezultat ovakvog stanja jeste odgovoran odnos predstavnika džemata i muallima prema instituciji mekteba.

U svrhu razvoja svijesti o mektebu, ali i motivacije za učenje, organizuju se razni vidovi mektepskih manifestacija koje doprinose razvoju i unapređenju mekteba. U cilju što bolje organizacije mektepske nastave realiziraju se i vannastavne aktivnosti poput: izleta, ekskurzija, raznih vidova takmičenja. Za efikasniju nastavu organiziraju se roditeljski sastanci, redovno, što doprinosi razvoju komunikacije muallim-roditelj, a što u konačnici ostvaruje rezultate na polju odgoja i obrazovanja djece. Da je to tako potvrđuju i jučerašnje i današnje aktivnosti koje je realizirao mr.sc Damir-ef. Babajić sa svojim mališanima iz mekteba Hidaje, zajedno sa roditeljima djece.

U okviru plana i programa mektepske nastave s ciljem razvijanja svijesti o mektebu i važnim datumima za sve nas, kako kod djece tako i kod roditelja, muallim Damir-ef. Babajić je organizirao jednodnevni izlet za polaznike mekteba Hidaje i njihove roditelje. Izlet je organiziran u nedjelju 07.07.2019. godine u Westpark. Izlet je imao vjerski, kulturni i rekreacioni karakter. Kako je istakao njihov muallim Damir efendija cilj mu je da djeci učini dolazak u mekteb, džamiju, što atraktivnijim a i da se bolje upozna kako s njima tako i sa roditeljima. On je zajedno sa djecom i roditeljima obilježio 11. juli na način da su skrenuli pažnju na ovaj izuzetno važan datum za svakog Bošnjaka. Naglasio je važnost 11. jula te istakao važnost obilježavanja ovog datuma. Ovo je bila prilika da na ovakav način obilježimo ovaj važan datum za sve nas Bošnjake, dan kada je izvršen genocid u BiH-istakao je Babajić. Potom je zamolio roditelje da svojoj djeci pričaju o tome šta se dogodilo u BiH, da ne zaborave, te da im ukažu na važnost obilježavanja ovog dana. Djeca su podigla transparent o Srebrenici, te na takav način poslali poruku da nisu i da nikada neće zaboraviti ovaj važan datum.
Pored edukativnih aktivnosti djeca su uz igru i sport provela dio dana, a roditelji su iskoristili priliku za međusobno druženje i razgovor. (D.B.)
Ostali prilozi:
» NOBELOV KOMTET POSTAJE KOMITET ZA ZLOČINE
Eset Muračević | 10. December 2019 14:08
Ostali prilozi istog autora:
» RADIONICA ZA ŽENE MIZ-A ORAŠJE
02. December 2019 14:23
» HEROJI SPRAM IZDAJICA
02. December 2019 13:21