Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Priština
KOSOVSKI MINISTAR PRAVDE TAHIRI REAGOVAO NA VUČIĆEVU IZJAVU O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA
Autor: AA
Objavljeno: 05. July 2019. 12:07:25

Abelard Tahiri: "toliko velika zloupotreba Vučićeve arbitrarne vlasti nad medijima, tužilaštvom, pravosuđem i policijom u tendenciji da se prikriju tragovi zločina u slučaju ubistva Ivanovića, dokaz panike koja je zahvatila potencijal koji ima činjeničnu istinu". (Foto: Erkin Keçi - Anadolu Agency)


Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri reagovao je u vezi političke izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa istragom ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, istakavši da je za žaljenje što je Vučić preuzeo “ulogu sudije, tužioca, istražitelja i sve druge uloge, koje su mu potrebne u pokušaju da prikrije istinu”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tahiri je u saopćenju za medije naveo da je "toliko velika zloupotreba Vučićeve arbitrarne vlasti nad medijima, tužilaštvom, pravosuđem i policijom u tendenciji da se prikriju tragovi zločina u slučaju ubistva Ivanovića, dokaz panike koja je zahvatila potencijal koji ima činjeničnu istinu".

“Republika Kosovo je bila otvorena za saradnju sa srpskim agencijama za sprovođenje zakona u vezi sa ovim pitanjem i ova saradnja je prekinuta čim su jasno naglašene piste sumnje o autoru/autorki tog zločina koji je oduzeo život našem državljaninu g. Ivanoviću”, istakao je Tahiri.

Prema ocjeni ministra Tahitija, posljednja izjava Vučića oko ovog slučaja potpuno je politička, jer on nema nikakvih nadležnosti u toj oblasti.

“Jedino su tijela za sprovođenje zakona ta koja istražuju i zaključuju o sumnjivim tragovima na osnovu dokaza do kojih se došlo u ovom slučaju. I jedna takva adresa već postoji”, naveo je Tahiri.

On je poručio građanima Kosova da su kosovske institucije, bez izuzetka, posvećene da potpuno rasvijetle ubisto Ivanovića.

“Pozivam predsjednika Vučića da prekine tradiciju srpskog režima da prikriva zločine, jer su pravo i pravda istinite u svojoj prirodi i prevazilaze svaki režim, danas ili u budućnosti”, zaključio je kosovski ministar.

Predsjednik Vučić je u srijedu na konferenciji za novinare rekao, srpski organi „misle da imaju i ime“ osobe koja je pucala u Ivanovića.

Oliver Ivanović je ubijen u atentatu u Severnoj Mitrovici januara 2018. godine.



Ostali prilozi:
» OBILJEŽENA 78. GODIŠNJICA POLASKA IGMANSKOG MARŠA
Eset Muračević | 18. January 2020 13:11
Ostali prilozi istog autora: