Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mostar
PISMO DOBRE NAMJERE PO IZVRŠENOM PROJEKTU „DANI OTPORA – SVJETLOST SLOBODE“
Autor: B.net
Objavljeno: 03. July 2019. 21:07:41

BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
HERCEGOVAČKO - NERETVANSKI KANTON
REGIONALNI SAVEZ UDRUŽENJE BORACA
„PATRIOTSKE LIGE BIH“ HNK
Obzirom da su u javnosti plasirane određene dezinformacije o našoj aktivnosti u vezi obilješavanja značajnih ličnosti i događaja iz naše novije istorije, dužni smo vam ukazati na stvarne činjenice.

Prilikom obilježavanja značajnih datuma i ličnosti kroz svoj godišnji plan smo planirali unaprijediti obilježavanja 26. godišnjice pogibje Komadanta Mithada Hujdura – Hujku člana Patriotske lige Bosne i Hercegovine od 91. godine, Gaziju, Narodnog heroja, Zlatnog ljiljana, brigadnog generala, kao i plan koordinacije boračkih organizacija što smo i učinili na dan 30.06.2019.godine. Planirano je da podržimo i obilježavanje Deblokade Mostara, ali iz nama nepoznatih razloga organizator nas nije pozvao da to zajednički obilježimo, te donio svoj plan koji je kasnio za nama pa smo mi donijeli Odluku da prilagodimo naš dio plana i podržimo plan koordinacije obilježavanja Putevima pobjede Armije R BiH.

Za navedenu aktivnost prikazani smo u negavnom kontestu, zamjenom teza, od strane pojedinaca, što saznajemo naknadno iz medija i portala da tim činom obilježavanja rušimo jedinstvo među boračkim organizacijama i Bošnjacima, „navodno“ u cilju političke afirmacije.

Vidljivo je iz svega iznesenog ko ruši jedinstvo, a ko ne, jer mi smo vanstranački organizovani i ima nas iz svih političkih segmenata vezano za članstvo i rukovodstvo, isto tako nemješamo političke poglede i različitosti, što nije slučaj sa njihovim aktivnostima pokušavaju umanjiti ulogu i značaj Patriotsle lige BiH iz čijih je svijetlih redova potekao i najveći Gazija, Narodni heroj ponos države Bosne i Hercegovine. Naš plakat i poziv za obilježavanje 26. godišnjice pogibje Komadanta Mithada Hujdura – Hujke i poziv za obilježavanje žrtava Nevesinja pokazuje više nego očito da je bit njegovanja kulture sjećanja naš cilj, a ne politiziranje kako nas je predstavio organizator ili samo jedan mali dio iz redova organizatora Putevima pobjede Armije R BiH, jer to pokazuje naša saradnja sa djelovima organizacije za organizovano obilježavanje koje smo podržali u planu.

Zamjeramo posebno predstavnicima državnih i političkim organa koji su nasjeli na dezinformacije o našim aktivnostima te u svojim istupima dezavuisali javnost da mi vodimo paralelno obilježavanje Puteva pobjede, te time razjedinjujemo bošnjački korpus.

Također nas boli to da najača bosnjačka stranka minizira ulogu iznačaj članova PL iako smo skupa sa istom i drugim patriotskim snagama organizirali i učestvovali u odrani Bosne i Hercegovine.
NAPOMINJEMO DA JE J.O.B. UNIJA VETERANA I KOORDINACIJA KOJA SE TAKO PREDSTAVLJA NEMA MONOPOL NA OBILJEŽAVANJE SVIH ZNAČAJNIH DATUMA ODBRAMBENO – OSLOBODILAČKOG RATA 91. – 95.

Zamjenama teza, medijskim lažima i intrigama žele napraviti dominaciju nad boračkim udruženjima, a svojim ponašanjem čine da se pravno eliminiše veliki dio boračke populacije vršeći selekciju boraca, umanjujući prava pripadnicima boračke populacije koji su cijeli rat proveli na raznim ratištima po cijeloj Bosni i Hercegovini.

Pozivamo sva boračka udručenja i patriote da zajedno na zdravim osnovama radimo na poboljšanju statusa boračke populaciji i njihovih porodica što nam je prvenstveni zajednički zadatak i dužnost i takodje da zajednički obiljezavamo značajne datume i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 91-95.godine, piše u pismu je ispred Koordinacije temeljnih boračkih organizacija potpisao Predsjednik Udruženja Muhamed Taslidža.

Pismo je dostavljeno na znanje:
Ministarstvo za pitanja boraca HNK
Vlada HNK
Predsjedniku Skupštine HNK
Svim političkim subjektima i strankama na području HNK
JOB Unija veterana HMK
TZV Koordinacija boračkih organizacija HNK
Predstavnicima sredstava informisanja – svim.Ostali prilozi:
» NOBELOV KOMTET POSTAJE KOMITET ZA ZLOČINE
Eset Muračević | 10. December 2019 14:08
Ostali prilozi istog autora:
» RADIONICA ZA ŽENE MIZ-A ORAŠJE
02. December 2019 14:23
» HEROJI SPRAM IZDAJICA
02. December 2019 13:21