Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ERDOGAN: NEĆEMO DOZVOLITI DA U JERUSALEMU DOĐE DO NOVOG "SVRŠENOG ČINA"
Autor: AA
Objavljeno: 15. June 2019. 12:06:33


Nećemo dozvoliti da u Jerusalemu dođe do novog "svršenog čina". Pozivamo sve zemlje da poštuju rezolucije UN-a, historijski i pravni status Jerusalema, poručio je danas u Dušanbeu predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u glavnom gradu Tadžikistana, govorio na 5. Samitu lidera i predsjednika vlada zemalja Konferencije o mjerama interakcije i izgradnje povjerenja u Aziji (CICA).

Erdogan je izrazio zadovoljstvo zbog boravka u Tadžikistanu, poručio kako se ovogodišnji samit održava u jednom kritičnom periodu. Istakao je kako je Konferencija, zahvaljujući zajedničkim naporima, postala regionalni forum s visokim nivoom predstavljanja, na što ukazuje i povećanje broja zemalja članica. Erdogan je poželio dobrodošlicu Šri Lanki, koja je postala 27. članica CICA-e.

Erdogan je podsjetio kako su danas na bližem području regiona prisutni sukobi, građanski ratovi te borba protiv terorizma.

"Konferencija o mjerama interakcije i izgradnje povjerenja u Aziji je platforma u okviru koje možemo napraviti zajedničke korake protiv svih ovih iskušenja. Turska ulaže napore u skladu s dinamikom, mirom, blagostanjem i sigunosti u regiji. Dajemo sve od sebe da se u Siriji okonča građanski rat i uspostavi stabilnost. U našoj zemlji trenutno zbrinjavamo blizu četiri miliona sirijskih izbjeglica. Zadali smo jake udarce terorističkim organizacijama ISIS i PKK/YPG koje predstavljaju opasnost po budućnost Sirije. Od terorista smo očistili prostor od oko 4.000 kvadratnih kilometara i omogućili da se svojim domovima vrati 330.000 sirijskih izjbeglica", poručio je Erodgan.

Naglasio je također kako je Turska iskazala aktivan i jasan stav prema još jednoj krvarećoj rani u regiji, odnosno prema palestinskom pitanju.

"Obaveza je ljudskog dostojanstva da se učini sve kako bi okupacija, nasilje i nepravda prestali biti sudbina Palestine. Nećemo dozvoliti da u Jerusalemu dođe do novog 'svršenog čina'. Pozivamo sve zemlje da poštuju rezolucije UN-a, historijski i pravni status Jerusalema", poručio je Erdogan.

Ukazao je i na sve rastući problem terorizma na globalnom planu, podsjećajući na činjenicu da je Turska zemlja koja 35 godina vodi borbu protiv terorizma i u tom periodu bila na meti ISIS-a, PKK, FETO-a, Al-Kaide i drugih terorističkih organizacija.

"Do danas smo usljed terorističkih napada izgubili na desetine svojih građana. Želim naglasiti da terorizam i nasilje nemaju i ne mogu imati bilo kakvo opravdanje. Vrlo je značajno da na tom plan imamo odlučan i jasan stav. Politika kroz koju se teroristička organizacija želi uništiti drugom, znači samo više krvi, više okupacije, više nasilja i suza", zaključio je Erdogan.Ostali prilozi:
» NOBELOV KOMTET POSTAJE KOMITET ZA ZLOČINE
Eset Muračević | 10. December 2019 14:08
Ostali prilozi istog autora: