Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PEĆANAC: AMBASADOR IVANCOV I RUSKA FEDERACIJA OTVORENO SE MIJEŠAJU U KREIRANJU JAVNOG MJENJA U BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 11. June 2019. 15:06:19


Povodom javno niskazanog ne diplomatskog ponašanja ruskog ambasadora Ivancova, Nermin Pećanac daje sljedeće sakpštenje za javnost

Komentar koji je ambasador Ruske Federacije u BiH dao u vezi sa portalom Žurnal prvazilazi uzuse diplomatskog ponašanja i predstavlja grubo mješanje u unitrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Ovo nije prvi put da se ambasador Ivancov i Ruska Federacija mješa otvoreno u kreiranje javnog mjenja u BiH, podržavajući sve negativne procese u našoj zemlji. Šta su motivi ovakvog ponašanja ruskih diplomata i same vlade Ruske Federacije možemo samo pretpostavljati. Međutim, nije bez razloga podrška koju Rusija daje političarima u našem manjem BH entitetu i Srbiji kada je riječ o negiranju odgovornosti za agresiju i genocid u BiH od strane Milosevićevog režima.

Bosna i Hercegovina je po svoj prilici žrtva globalnih procesa u kojima Rusija želi da stalnom destabilizacijom političkih prilika kod nas, uspori proširenje EU i NATOa na Zapadni Balkan. Otuda i dolazi tako slobodno ponašanje koje ruske diplomate sebi dopuštaju, a posebno iz razloga što ih Ministar vanjskih poslva BiH Igor Crnadak nema apslolutno nikakvu namjeru opominjati zbog toga. Njemu je važnije koja se zastava nalazi na peharu prvaka Lige Šampiona u fudbalu.

U svakom slučaju u zemlji sa ozbiljnim minstarstvom vansjkih poslova ovakvo ponašanje bilo kojeg pa i ruskog diplomate izskivalo bi hitno povlačenje akreditiva i njegovo vraćanje prvim avionom tamo odakle je i došao. Nažalost u BiH državni funkcioneri više vode brigu o stranim nego o našim državnim interesima. Dok je god to tako mi ćemo biti država u kojoj će strani ambasadori da određuju bezmalo i uređivačku politiku u medijma.

Ruski ambasador bi trebo da zna onu našu staru narodnu poslovicu – „Možeš šta hoćeš, al' ne možeš dokle hoćeš“, - naglasio je Nermin Pećanac.Ostali prilozi:
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
Eset Muračević | 04. June 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: