Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je u Sarajevu razgovarao sa Waqarom Azmijem, osnivačem i predsjednikom Fondacije „Remembering Srebrenica“
ZABRANITI NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI I VELIČANJE RATNIH ZLOČINACA
Autor: B.net
Objavljeno: 10. June 2019. 15:06:32


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 10. juna 2019. godine, u Sarajevu razgovarao sa Waqarom Azmijem, osnivačem i predsjednikom Fondacije „Remembering Srebrenica“ iz Velike Britanije, koja njeguje sjećanje na genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Salkić i Azmi su razgovarali o projektu izgradnje međunarodnog memorijalnog centra i muzeja genocida u Velikoj Britaniji, koji bi bio posvećen genocidu u Srebrenici. Potpredsjednik je iskazao veliku podršku ovome značajnom historijskom projektu, te poručio da primjer rada i angažmana Fondacije „Remembering Srebrenica“ treba primijeniti i u drugim zemljama širom svijeta.
Također, naglašeno je da je potrebno iskoristiti iskustva ove Fondacije u razvoju, jačanju i međunarodnom pozicioniranju Memorijalnog centra Potočari, za što je iskazan interes.

- Zajednički smo konstatovali da je danas u civiliziranom svijetu neprihvatljivo negiranje genocida u Srebrenici, veličanje ratnih zločinaca i pokušaj mijenjanja historijskih činjenica koje su utvrđene međunarodnim presudama. Komisija Vlade entiteta RS za Srebrenicu je klasičan primjer te prakse. Smatramo da je ovakva praksa opasna i da svijet mora naći načina da zabrani negiranje genocida, te da se sankcionišu svi oni koji veličaju ratne zločince. Evropa, ali i cijeli svijet, ovakve pojave ne smiju tolerisati.

Mi ćemo u budućnosti ojačati našu saradnju sa izuzetno važnom Fondacijom „Remembering Srebrenica“, kojoj ćemo dati svaku podršku u skladu sa našim mogućnostima. Gospodinu Azmiju se zahvaljujem za sve što je do sada učinio i što čini sa svojim saradnicima na njegovanju sjećanja na genocid u Srebrenici. Ova Fondacija je dala nemjerljiv doprinos čiji je rezultat činjenica da se na više od 1.000 mjesta širom Velike Britanije obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, uključujući i mnogobrojne škole gdje hiljade djece uči o genocidu, te se organizuju posjete Potočarima i Srebrenici.

Ova obilježavanja, koja cijelom svijetu predstavljaju događaje iz jula 1995. godine u Srebrenici, uključuju najviše predstavnike vlasti u Velikoj Britaniji, institucije, slične organizacije, škole, vjerske objekte i društvene centre, kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: