Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Iz naših džemata
MUBAREK RAMAZAN U BOŠNJAČKOM DŽEMATU "BKZ SANDŽAK" U OFFENBACHU
Objavljeno: 31. May 2019. 20:05:58


Hvala Allahu Uzvišenom na svim blagodatima kojima nas je počastio, a neka su najljepši salavati i selami na Allahova miljenika i Poslanika, Muhammeda, a.s., na njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i na sve one koji prihvatiše da slijede Njegov put do Sudnjega Dana. Allahumme amin.

Kao i svi vjernici diljem islamskog svijeta, tako i mi u Offenbachu smo sa nestrpljenjem i radošću čekali da nam dođe mubarek mjesec Ramazan. Međutim, on je nekako brzo i tiho došao, ali nažalost, još brže i otišao. Naše duše žale za ovim mubarek mjesecom, u kome su uživale čineći ibadet Allahu Uzvišenome, posteći od imsaka do iftara, obavljajući sve namaze i teraviju, učeći Kur'an Časni i međusobno se družeći u džamiji i na zajedničkim iftarima i ramazanskim sijelima. Molimo Allaha Uzvišenoga da nam ukabuli i da nam omogući da dočekamo još puno ramazana. Amin! A nakon toga, plemenite duše koje ovo čitate, želim ovom prilikom da vam prenesem dio ramazanske atmosfere, iz našega džemata. Naime, kao i prethodnih godina, mubarek Ramazan je unio radost u vjernička srca i pozitivnu energiju koja je zračila svuda oko nas. Naš vrijedni imam prof. hfz. Nedzat-ef. Ljajić se trudi tokom čitave godine da vjerski život našega džemata bude na visokom nivou. I u tome uspijeva odlično, prije svega, kroz vjersku pouku naših najmladjih vikendom i održavajući časove u našoj školi Kur'ana Časnog, te kroz edukaciju naših starijih džematlija držeći vazu nasihate i dersove. Posebno je prelijep njegov tefsir Kur'ana Časnog, petkom prije džume, a svakako je na daleko čuven poznat po svojim kvalitetnim hutbama, i ovom prilikom mu se ispred džemata srdačno zahvaljujemo i učimo dovu da ga Allah Uzvišeni nagradi. Amin.Svakog ramazana od osnivanja našega džemata, ustalila se praksa da se obratimo Mešihatu IZ-e u Srbiji, da nam pošalje i angažuje još jednog dodatnog imama, pored hfz. Nedzata-ef., da bi mu pomogao tokom mubarek Ramazana, i da bi zajednički dali doprinos na Allahovom, dž.š., putu, družeći se s nama džematlijama i obavljajući vjerske obaveze i dužnosti. Ovog mubarek Ramazana, naš musafir i gost je dr. hfz. Haris-ef. Hadžić, profesor na FIS-u, u Novom Pazaru, i ovom prilikom se posebno zahvaljujemo predsjedniku Mešihata IZ-e u Srbiji, muftiji dr. Mevlud-ef. Dudiću, što je udovoljio našoj molbi i poslao nam imama koga smo tražili ispred džematskog odbora, a na čelu sa našim predsjednikom h. Smajom Iljazovićem.

Naše džematlije čine Bošnjaci iz Sandžaka i BiH, ali ima i braće Albanaca, Arapa, Turaka itd. Naš džemat je dio Mešihata IZBNj, a imamo tijesnu saradnju sa Mešihatom IZ-e u Srbiji, na čelu s muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, čiji je duhovni centar Rijaset IZ-e u Sarajevu, na čelu sa Reisu-l-ulemom dr. Husejn-ef. Kavazovićem. Imamo dobru saradnju i s ostalim bošnjačkim džematima širom dijaspore i koordinaciju na zavidnom nivou, sa institucijama koje promovišu identične vrijednosti kao i mi. Valja spomenuti i čovjeka koji je puno doprinio da to bude tako, a to je naš prethodni predsjednik džematskog odbora, h. Muzafer Hadžić, i ovom prilikom mu se zahvaljujemo.Pored navedenog, želim vam prenijeti još malo ramazanske atmosfere iz našega džemata. Hvala Allahu Uzvišenome, u našem džematu se klanja pet vakata namaza, teravije, uči se mukabela prije sabaha i prije ikindije namaza. Organizovali smo zajedničke iftare radnim danima, u kućama naših džematlija, a u džamijskim prostorijama, petkom i vikendom, noćni namaz, sergije nakon džuma namaza, razne humanitarne akcije, druženja i sijela uz kahvu nakon teravije itd. Ono što je malo novina, a inače nije postojalo ranije u našem džematu, jeste da je dr. hafiz Haris-ef. predložio, a džemat s oduševljenjem prihvatio, te je tokom čitavoga Ramazana poslije iftara, a prije teravije namaza držao predavanja iz tefsira, tumačeći redom sure i džuzeve, a pored toga, svake večeri je na teraviji i noćnom namazu, učio određene ajete i po par stranica iz novog džuza Kur'ana Časnog, tako da smo do 27.noći, makar simbolično prešli čitavu hatmu Kur'ana Časnog. Naravno, da nije termin za obavljanje jacije namaza i teravija kasno i da su džematlije mogle izdvojiti više vremena, najveća radost svakog vjernika bi bila da klanja teraviju sa potpunom hatmom Kur'ana Časnoga, ali se nadamo da će nekada i kod nas doći to vrijeme i molimo Allaha Uzvišenog da nam omogući da dočekamo još puno Ramazana i da nam oprosti grijehe. Amin!

Na kraju, koristim i ovu priliku da se zahvalim svim vakifima koji su učestvovali za kupovinu placa za džamiju odnosno Islamski centar koji planiramo da gradimo uz Allahovu pomoć i dozvolu, u Offenbachu, i da obavijestim vakife i džematlije da su u toku pregovori o kupovini placa.

Molimo Allaha Uzvišenoga da nam ukabuli sve ibadete, namaze, post, zekat, sadaku, učenje Kur'ana Plemenitog i sve ostale ibadete i da nas sačuva džehennemske vatre, a uvede u Džennetul firdevs. Amin!

Ujedno, svim muslimanima širom svijeta, a posebno posebno Bošnjacima u BiH, Sandžaku i dijaspori - RAMAZANSKI BAJRAM ŠERIF OLSUN!

Autor: Mehmed M. RizvanovićOstali prilozi:
» MAFIRMACIJA MEKTEBA I MEKTEBSKE POUKE
MINA | 25. July 2020 19:05
» NEKA NAM BAJRAM VRATI VJERU I NADU U BOLJE SUTRA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 24. May 2020 13:39
» RAMAZAN JE SALON ZA ČIŠĆENJE I ULJEPŠAVANJE DUHA, DUŠE, UMA I SRCA U ČOVJEKOVOM TIJELU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. May 2020 16:55
» DOVA LEJLETU-L-KADRA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2020 15:12
» JESI LI SLIJEP, O ČASNA ULEMO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. May 2020 14:21
» IBADETOM ZEKATA DUŠA SE ČISTI OD POKUĐENIH OSOBINA ŠKRTOSTI
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 15. May 2020 17:13
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2020" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 13. May 2020 20:12
» BLAGODATI MJESECA RAMAZANA
Zijad Bećirević | 12. May 2020 00:56