Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KANDIĆ: MASOVNA GROBNICA U RUDNICE JE SPOMENIK ZA DIKOVIĆA
Autor: B.net
Objavljeno: 30. May 2019. 16:05:11

Srpski zločinac Ljubiša Diković


Masovna grobnica sa tijelima albanskih civila ubijenih od srpske vojske je “spomenik” rada srpskoga generala Ljubišu Dikovića. Ovako je rekla poznata srpska aktivistica za ljudska prava i istinu o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, Nataša Kandić.

U jednoj izjavi za Koha.net, nakon intervjuiranja Dikovića gdje on pretendira da mu se na Kosovu podigne spomenik umjesto optužbe za ratne zločine ”trebaju mu podići jedan spomenik tamo”, Kandić je rekla da je sada tamo jedan spomenik za Dodikovićeve zločine, a on se nalazi u Rudnice u Srbiji.

Diković očekuje “spomenik a ne tužbu” za djela počinjena na Kosovu tokom rata

“Spomenik koji je ovjekovječio činjenje komandanta ratnog vremena 37-me motorizirane brigade Vojske Jugoslavije nad civilima na Kosovu je masovna grobnica u Rudnice, u kojoj su se tokom 15 godina skrivali posmrtni ostaci seljana, pobijenih u selu Staro Čikatovo i Rezali, aprila 1999 godine”, rekla je Kandić za Kohu.

Nataša Kandić je rekla da još vjeruje u pravdu te da će se to prihvatiti i u mjestu gdje je otvorena masovna grobnica.

“Vjerujem da će jednog dana to mjesto biti obilježeno riječima sramote za počinjene zločine nad civilima, te bolu koji je nanesen porodicama žrtava”, rekla je Kandić, koja je osnivačica Fonda za Humanitarno Pravo, organizacije koja je dokumentirala odgovornost Dikovića za počinjene zločine nad albanskim civilima, u vrijeme rata na Kosovu, proljeća 1999 godine.

Dosije Fonda za Humanitarno Pravo o zločinima Drekovića možete pročitati OVDJE .

Prijevod sa albanskog: Sahit KandićOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: