Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Pismo Samri Ćosović-Hajdarević
SAMRA, OSTANI USPRAVNA BOŠNJAKINJA SA STAVOM
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 30. May 2019. 13:05:36

Samra Ćosović-Hajdarević

Tvoja bitka, je bitka za buduće generacije Bošnjakinja, koje će od tebe naučiti kako se u Skupštinu ne ulazi samo radi mjesečnog primanja, paušala, statusa, privilegija, nego kako se u Skupštini bori za ideale, kako politika nužno može biti kanalizacija, ali prioritetno treba biti plemenita vještina, kako žena koja nosi hidžab jeste pokrila kosu, ali joj mozak bezprijekorno funkcioniše.


Poštovana Samra, dužnost mi je da ti uputim pismo, da ti kao Bošnjakinja, muslimanka, osoba koja kao i ti nosi hidžab i bori se na svoj način za univerzalne vrijednosti civilizacije, istinu, pravdu, jednakost, za pravo Bošnjaka da konačno poslije genocida i kulutoricida u kontinuitetu, dugog perioda omalovažavanja, nipodaštavanja, ugnjetavanja, postanemo faktor, postanemo ono što jesmo, narod sa identitetom, bosanskim jezikom, kulturom, tradicijom, narod sa potpunom svijesti o sebi i svojim vrijednostima.

Pošto ovih dana osjećam koliko si izložena pritisku javnosti, koliko si kao žena nezaštićena i mogu slobodno reći ostavljena na vjetrometini ovog razulerenog društva, koje bi da doručkuje, ruča i večera tuđe pravo na slobodu, misao, koje se hrani time da u zemlju satre svakoga ko se drzne biti hrabar i buntovan, a kako nam Predsjednik Alija Izetbegović u emanet ostavi, da samo hrabri i buntovni mogu donijeti prosperitet, kao takva postala si meta mnogima, koji su navikli da budu podanici. sluge, prosjaci komadića dostojanstva koji im kao sadaku daju dušmani, tek toliko da ih ostave u životu do slijedećeg klanja.

Pišem ti ovo pismo kao znak moga ohrabrenja, podrške ali i upute. Želim ti reći, Samra ostani uspravna, ne dozvoli da te slome, nemoj popustiti pod pritiskom, kako bi se poćela pravdati, jer budi ubjeđena da se pravdaju samo oni koji su krivi, a ti Samra, nisi kriva, jer ne može biti kriv neko ko govori istinu, ne može istina biti kriva, kad je istina jedini pravi put. Nemoj postati žrtva političkih transakcija, odnosno nemoj odustati od onoga što jesi, Bošnjakinja sa stavom, koja se samo Boga boji, a ljude cijeni onoliko koliko zaslužuju.

Draga Samra, ovo kroz šta prolaziš nije samo tvoja borba, nego je borba za prava slobodu ovog naroda, za naše pravo da mislimo dakle postojimo, da budemo hrabri, a ne kukavice, da budemo robovi Gospodaru, a ne čovjeku. Tvoja bitka, je bitka za buduće generacije Bošnjakinja, koje će od tebe naučiti kako se u Skupštinu ne ulazi samo radi mjesečnog primanja, paušala, statusa, privilegija, nego kako se u Skupštini bori za ideale, kako politika nužno može biti kanalizacija, ali prioritetno treba biti plemenita vještina, kako žena koja nosi hidžab jeste pokrila kosu, ali joj mozak bezprijekorno funkcioniše. Samim ulaskom u Skupštinu KS postala si meta, što jasno ocrtava tvoju vrijednost, a nama izvan skupštinskih klupa ukazuje da si na istini, jer strijele dušmanske lete prema tebi.

Mjesec je ramazan, mjesec kad snosimo račune, kad se trudimo pobijediti sebe, kako bi mogli da pobijedimo dušmane, u ramazanu sami sebi dokazujemo koliko smo jaki i principijelni, koliko možemo da savladamo prepreka da bi došli do uzvišenog cilja. Znam da je i tebe, kao i sve nas ramazan ojačao, da si duhovno spremna da se izboriš sa iskušenjem koje je pred tobom, da si imanski jaka toliko, da svima dokažeš da im je uzalud ustati protiv tebe, kad si ti ubijeđena da je tvoj pomagač Allah dž.š., a boljeg pomagač nema.

Draga Samra, dobila si ulogu koju ne dobije svako u životu i trebaš biti ponosna, jer si ponijela bajrak koji bi mnogi na tvome mjestu odbili nositi. Ti si svojim stavovima porušila stereotipe, šokirala sve one koji su navikli da Bošnjak šuti, da bez pogovora ide na stratište, da s divljenjem gleda u tuđe, samo zato jer je tuđe, kao da nema vlastitih vrijednosti, da klima glavom bude zahvalan što je ostao živ, da nema stava i da mu mišljenje kroje drugi. Pokazala si im Samra ono čega se oni boje, a to je da se Bošnjak probudio, da više ne šuti, ne klima glavom, ne zahvaljuje se što je preživio, ne divi se njima, svjestan da je časno biti Bošnjak, očitala si im lekciju, da su Bošnjakinje ona jača strana našeg naroda, da mi odgajamo nove generacije, koje od njih neće tražiti dozvolu da budemo to što jesmo, generacije samosvjesnih, dostojanstvenih, a ne generacije poltrona, kukavica, dezertera i izdajnika.

Želim da znaš da nisi sama i da te mnogo nas podržava, te da istraješ, svjesna da ako slome tebe, to će biti jasna poruka svima koji su se osnažili tobom, da je slomljena sloboda, demokratija, pravo na mišljenje. To će biti poruka da u ovoj državi vladaju destruktivne sile, koje nastoje da Bošnjake sataniziraju, da nas u miru naprave fašistima i ako smo im u vremenu agresije dokazali da smo za sve njih civilizacijska elita. moralna vertikala, nacija od časti, čovjekoljublja, sa istančanim osjećajem za antifašizam.

Koliko god oni nastojali da spinovanjem od tebe naprave nešto što ti nisi, što nemaš u svome kodu, da tvoju iznesenu istinu, presvuku u odijelo zablude kojima zasljepljuju narod, ti ostani uspravna, jer znaš da ti je nijet bio čist, a njihove namjere prljave, da si podigla glas za nepravdu koja se čini tvom narodu na šta kao zastupnica imaš obavezu, a ne da ugroziš nečiju slobodu. Ne posustaj, jer Bošnjakinje nisu posustale ni u komunizmu, neka ti inspiracija budu one časne djevojke koje su sa munare Alipašine džamije pružile otpor Austrougarskom okupatoru, nisu preživjele, ali su ušle u historiju, kao šehidi, kao inspiracija da je najsvetije ostati upravan, ne dati dušmanu da nas pokori. Budi kao Sumejja r.a. koja zatrpana u pijesak na pustinskoj žegi mušrike gleda u oči izgovarajući Ehadun Ehad, i ona je ostala upamćena kao prvi šedih islama. Budi kao Zejneba, koja staje pred Jezida koji je na vrhuncu moći i govori mu istinu u lice, ukazuje mu na zulum koji je učinio. I Zejnebu su zabilježile stranice historije. Budi kao nana Fata Orlović koju ništa i niko nije uspio pokolebati, koja svojom odvažnošću dušmane baca na koljena. Nanom Fatom se ponosi Svijet. Budi Samra ono što jesi, jer takva trebaš ovom narodu, pokaži svima da se na istini stoji i onda kad ostaneš sam. Budi onaj mrav koji gasi vatru u koju je bačen Ibrahim a.s, samo da bi pokazao na čijoj je strani.
Neka te ne ušute i neka te ne pokolebaju, jer časnije je stajati trenutak na putu borbe za istinu, nego čitav život proživjeti u zabludi. Ako tebe poraze, porazit će smisao onoga u šta mnogi vjerujemo, i pokolebat će neke nove Samre koje sutra trebaju preuzeti emanet, trebaju biti u Skupštini i braniti principe, ideale, biti Bošnjakinje.

Ne posustaj Samra, radi emaneta šehida i prava onih koji tek treba da dođu.

Elmedina MuftićOstali prilozi:
» ZA ILUMINACIJU POMRAČENOG UMA ŽELJKA IVANKOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. August 2020 03:03
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2020 15:28
» MOJ OMAŽ BRATU SALKI BUKVAREVIĆU - BIO JE DRAG DRUG I POUZDAN PRIJATELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 13:34
» PITANJA KOMŠIĆU, SALKIĆU I BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2020 15:14
» TIMUR NUMIĆ (1946-2020): BIO JE LICE I OBRAZ SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2020 15:41
» SVA BOL SVIJETA U DVIJE RIJEČI: HAVA TATAREVIĆ
Esad Krcić | 24. July 2020 03:10
» SRPSKO ORUŽJE U RUKAMA JERMENA
Božidar Proročić | 22. July 2020 15:09
» MOJ OMAŽ MENSURU BRDARU: BIO JE JEDAN MEĐU NAMA ZA SVE NAS
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. July 2020 14:13
» HADŽIFACE I KONSTRUKTOR GENOCIDNE TVOREVINE ĐOKANOVIĆ
Elmedina Muftić | 19. July 2020 23:51
» AZERBEJDŽAN U OČIMA SVJETSKE ZAJEDNICE
Fuad Huseynzad i Božidar Proročić | 18. July 2020 15:09
» O AJA SOFIJI - SAMO ZA LJUDE OTVORENOG DUHA, UMA I SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2020 16:26
» MIRSAD RASTODER - BIHORAC KOSMOPOLITSKOG DUHA
Božidar Proročić | 15. July 2020 15:01
» NAPAD JERMENIJE NA AZERBEJDŽAN JEDNOSTRANI AKT PROVOKACIJE
Božidar Proročić | 13. July 2020 17:59
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» ALEKSANDAR VUČIĆ JAHAČ APOKALIPSE U ČETIRI ČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2020 20:44
Ostali prilozi istog autora:
» STUPNI DO - UZP POMRAČENOG UMA
21. October 2019 00:35
» NEĆEMO VAS NI PITATI!!!
19. September 2019 15:21
» KIDISANJE NA BOŠNJAKE
23. August 2019 18:41