Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ratni zločin u okupiranom Sarajeva u vremenu srpsko-crnogorske agresije na BiH
GODIŠNJICA MASAKRA U FERHADIJI: U REDU ZA HLJEB UBIJENO 26 I RANJENO 108 OSOBA
Autor: Fena
Objavljeno: 27. May 2019. 14:05:24


Polaganjem cvijeća na spomen-ploču u ulici Ferhadija, danas je obilježena 27. godišnjica masakra, kada je čekajući u redu za hljeb od granate poginulo 26 i ranjeno 108 građana Sarajeva.
Tokom obilježavanja jednog, od tri masakra u Sarajevu tokom agresije, cvijeće su položili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predstavnici kantonalnih, općinskih i gradskih službi te članovi porodica žrtava.

Ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Tokom obilježavanja godišnjice masakra, predsjednica Udruženja civilnih žrtava Kantona Sarajevo Senita Imamović nije dozvolila obraćanje predsjednici Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo Senidi Karović, optuživši je za "lažno predstavljanje i nelegalno bogaćenje".- U Uniji civilnih žrtava rata na čelu sa Senidom Karović na čelu i Muzaferom Teskeredžićem vidjela sam brojne nepravilnosti. Oni manipulišu ovom populacijom i gledaju samo svoje interese. Samo su njih dvoje bitni, niko drugi. Dvadesetsedam godina su na vlasti i šta su uradili za te godine? Mi smo izašli iz Unije prije godinu i po i do sada smo uradili dosta toga. Zaposlili smo 25 ljudi, podijelili 200 ruksaka, humanitarne pomoći. A oni nisu ništa. Zato smo izašli iz Unije jer nismo htjeli da sjedimo u prostorijama gdje su upraljane ruke, kazala je Senita Imamović.

Međutim, predsjednica Unije Senida Karović kazala je da nisu tačne tvrdnje ljudi iz novoosnovanog Udruženja.

- Da je tako kako oni pričaju, davno bi reagovali nadležni organi. Od prošle godine to govore, tu nema ničega. Ja neću da pričam o drugom udruženju, ima neko ko će se baviti tim poslom, prokomentarisala je Karović.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija poručio je da to nije način da se tokom obilježavanja godišnjice masakra raspravlja o tome te da će ubrzo iznaći rješenje za taj problem.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: