Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VOGOŠĆA: OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA „BITKE ZA KRŠE“
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 25. May 2019. 23:05:18


U vogošćanskom naselju Krše, u subotu, 25.05.2019., u organizaciji Udruženja šehidskih porodica i porodica poginulh boraca, Mjesne zajednice „Vogošća I“ i građana naselja Krše, održana je Centralna manifestacja vezana za obilježavanje 27. godišnjice „Bitke za Krše“. Preživjeli borci, porodice šehida i poginulih boraca i brojni građani su se prisjetili sudbnosnih dana od prije 27. godina kada su agresorskom napadu na ovo naselje zvijerski ubijeni: Ismet, Ramiz i Ibro Kršo, Asim Mršo i Ahmed Piknjač. Taj 25. maj 1992. godine, ostavio je bolno sjećanje na zločin koji je počinila ljudska ruka kao i na bitku koja je vođena, a u kojoj su živote izgubili i „Zlatni ljiljani“ Amel Bečković i Merzuk Feriz. O značju tih historijskih dana govoril su Sara Mršo, kćerka Seje Mrše, Samir Kršo, mještanin ovog naselja i Edin Smajić, Načelnik Općin Vogošća. Istaknuta je potreba da se kroz memoriju sjećanja mladi napajju istinom kako bi se, u vremenu pred nama, svojim znanjem, slogom i hrabrošću lakše oduprli svima nima koji bi i danas da ugroze tekovine za koje su se borili njihovi najmilji.-Samo se složnih i jakih neprijatelj boji, istaka je Edin Smajić. A naša zemlja Bosna i Hercegovina, uistinu, ima onih koji će znati da čuvaju njen integritet, mir i slobodu.

Merjem Herić, Lejla Drupljanin, Emina Kutlovac, Nejra Dautbašić, Abdulah Brković i Harun Omerbegović, učenici Osnovnih škola „Zahid Bručija“ i „Mirsad Prnjavorac“, pročitali su svoje, vrlo nadahnute, literarne radove na temu „Bitka za Krše“, dok su Adnan Efendić, Emir Šabanović i Eldar Halilović u muškoj te Aida Zulčić, Samra Kožljsk i Ejna Halilović u žnskoj konkurenciji, pobjedili u atletskoj utrci organizovanoj kroz naselje Krše.Obtirom da se 25. maj oblježava i kao dan Mjesne zajednce „Vogošća I“ za „nesebično zalaganje i doprinos podršci obilježavanja 25.maja“ Kasimu Krši, Uzeiru Krši i Asimu Sarajliću uručene su Zahvalnice ove Mjesn zajednice.

Prije Centralne manifestacije pripadnici boračkih udruženja i građan obišli su šehidsla mezarja i sva spomen obilježja podignuta šehidima i poginulim borcima ove Mjesne zajednice. Za sve poginule tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine proučena je Dova.


Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: GENOCID U SREBRENICI SE NE SMIJE ZABORAVITI
Eset Muračević | 11. July 2020 17:55
Ostali prilozi istog autora:
» NISAM OPTEREĆEN NAGRADAMA
06. July 2020 18:23
» BOSNU IMA KO DA BRANI
15. June 2020 12:49
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
04. June 2020 13:08
» SEHARA LJUBAVI
29. May 2020 14:13
» IMA LI DNO DNA U OVOJ ZEMLJI
12. April 2020 16:36