Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Srebrenica - Sarajevo
POVODOM DANA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI: PLAN DA MARŠ MIRA PRVI PUT IDE PREKO KAMENIČKOG BRDA
Autor: AA
Objavljeno: 21. May 2019. 14:05:00


U ovogodišnjem Maršu mira, pored komemoracije i dženaze žrtvama, koji je jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, očekuje se, kao i prethodnih godina, minimalno pet hiljada učesnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijave za Marš mira u sklopu obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine, traju desetak dana.

"Prije deset dana je aktivirana web i Facebook stranica Marša mira gdje imaju sve informacije oko prijava učesnika Marša mira. Pojedinačne prijave se primaju do samog početka Marša mira, a grupne do 1. jula", rekao je Munir Habibović, predsjednik pododbora "Marš mira".

Kako je kazao, sve ide po planu kada su u pitanju aktivnosti oko uređenja trase puta Marša mira. I ove godine, kao i prethodne, pokušat će staviti u funkciju trasu od Kameničkog brda do Buljima, u dužini od oko 13 kilometara. To je originalna trasa iz '95. koju su obilazili marševi, održani svih prethodnih godina.

"Imamo aktivnosti na dijelu trase od Kameničkog brda do Buljima gdje uređujemo originalnu trasu iz 1995. godine i mislim da će ona biti spremna do 1. jula. Ako nam vremenske prilike dozvole da ove godine možemo iskoristiti tu trasu i da njom prođe Marš mira, prvi put nakon 1995.", izjavio je Habibović.

Ta trasa je bila spremna i prošle godine za Marš mira, međutim, zbog vremenskih prilika nije postojala mogućnost da hiljade učesnika Marša prođu tim dijelom puta.

"Jedan od najtežih marševa je bio prošle godine. U proteklih godinu dana ta dionica puta je ponovo zarasla i ponovo ćemo je dovesti u prohodno stanje", pojasnio je Habibović.

I za ovogodišnji Marš, istakao je, ima zainteresovanih i trenutno se prijavljuju ljudi iz BiH i bh. dijaspore u Evropi i Americi.

"Očekujemo da će biti minimalno pet hiljada učesnika", dodao je Habibović.

Već traju pripreme za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine. Trenutno je za kolektivnu dženazu spremno 20 posmrtnih ostataka.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: GENOCID U SREBRENICI SE NE SMIJE ZABORAVITI
Eset Muračević | 11. July 2020 17:55
Ostali prilozi istog autora: