Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Džematski iftar u džematu Hidaje
UZ IFTAR PREZENTIRANA WEB STRANICA HIDAJE.DE
Autor: B.net
Objavljeno: 20. May 2019. 16:05:18


Ramazanske ljepote su mnogobrojne i raznovrsne. Ono što ovaj sveti mjesec nudi ne nudi nijedan drugi mjesec u godini. Namaz, učenje Kur’ana, odlazak u džamiju, te susreti imaju drugačiju ljepotu u Ramazanu. Jedna od ramazanskih ljepota jesu i zajednički iftari.

U subotu, 18.05.2019. godine, odnosno 13. ramazana, u prostorijama džemata Hidaje održan je zajednički, tradicionalni džematski iftar. I ovaj džematski iftar okupio je brojne džematlije, koji su uživali u bogatoj ramazanskoj sofri. Organizaciji iftara doprinjele su i same džematlije koje su svojim učešćem u prediftarskim aktivnostima pomogle u organiziranju iftara. Iftare su pripremili naše vrijedne džematlijke, te na taj način uljepšale ovu mubarek noć.Isčekujući ezan za akšam-namaz i završetak još jednog dana posta, uz postačeve osmijehe i lijepo raspoloženje dočekan je iftar. Prvo se klanjao akšam-namaz, kojeg je predvodio Damir-ef. Babajić, a zatim se iftarilo.

Nakon iftara, pred jaciju-namaz upriličena je svečanost dodjele hedija za džematlije koje su dale svoj doprinos u organizaciji džematskih aktivnosti i uređenju džamije pred početak mubarek mjeseca Ramazana. Na početku prisutne je poselamio predsjednik džemata Fahrudin Bradarić, koji se zahvalio džematlijama na odzivu na iftar, kao i učesću u svim aktivnostima na polju djelovanja džemata, te najavio tok svečanosti. Potom su prezentirane aktivnosti oko uređenja web stranice džemata, a prezentaciju je održao vrijedni džematlija Ramiz Imamović. Ramiz je prezentirao novu web stranicu, zahvalio se saradnicima, te pozvao sve prisutne da posjete novu stranicu džemata, www.hidaje.de. Zatim je vrijedni Džinić Ermin, ispred tima za kupovinu prostorija, prezentirao džematlijama aktivnosti na polju kupovine prostorija, dosadašnje aktivnosti kao i plan za budućnost. Na kraju prisutnima se obratio i Damir-ef. Babajić. On se zahvalio džematlijama na njihovom trudu i zalaganju, na odzivu svim aktivnostima koje realizira džemat, te održao kraće predavanje.Ovu mubarek noć u kasnim jutarnjim satima smo okončali klanjanjem zajedničke nafile-namaza. Molimo Uzvišenog Allaha da nam upiše u kabul sve ibadete tokom mjeseca ramazana.

Ovakvi iftari su lijepe prilike za druženja u mubarek ramazanu, ali svakako i prilika da se zaradi koje dobro djelo više. Nakon iftara smo imali priliku slušati prelijepe ilahije u izvedbi mujezina džemata Hidaje hadži Mersima Telalovića. (D.B.)


Ostali prilozi:
» NEKA NAM BAJRAM VRATI VJERU I NADU U BOLJE SUTRA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 24. May 2020 13:39
» RAMAZAN JE SALON ZA ČIŠĆENJE I ULJEPŠAVANJE DUHA, DUŠE, UMA I SRCA U ČOVJEKOVOM TIJELU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. May 2020 16:55
» DOVA LEJLETU-L-KADRA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2020 15:12
» JESI LI SLIJEP, O ČASNA ULEMO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. May 2020 14:21
» IBADETOM ZEKATA DUŠA SE ČISTI OD POKUĐENIH OSOBINA ŠKRTOSTI
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 15. May 2020 17:13
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2020" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 13. May 2020 20:12
» BLAGODATI MJESECA RAMAZANA
Zijad Bećirević | 12. May 2020 00:56
» DRUŽENJE SA KNJIGOM
Mr. Aiša Purak | 11. March 2020 20:37
Ostali prilozi istog autora: