Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Džematski iftar u džematu Hidaje
UZ IFTAR PREZENTIRANA WEB STRANICA HIDAJE.DE
Autor: B.net
Objavljeno: 20. May 2019. 16:05:18


Ramazanske ljepote su mnogobrojne i raznovrsne. Ono što ovaj sveti mjesec nudi ne nudi nijedan drugi mjesec u godini. Namaz, učenje Kur’ana, odlazak u džamiju, te susreti imaju drugačiju ljepotu u Ramazanu. Jedna od ramazanskih ljepota jesu i zajednički iftari.

U subotu, 18.05.2019. godine, odnosno 13. ramazana, u prostorijama džemata Hidaje održan je zajednički, tradicionalni džematski iftar. I ovaj džematski iftar okupio je brojne džematlije, koji su uživali u bogatoj ramazanskoj sofri. Organizaciji iftara doprinjele su i same džematlije koje su svojim učešćem u prediftarskim aktivnostima pomogle u organiziranju iftara. Iftare su pripremili naše vrijedne džematlijke, te na taj način uljepšale ovu mubarek noć.Isčekujući ezan za akšam-namaz i završetak još jednog dana posta, uz postačeve osmijehe i lijepo raspoloženje dočekan je iftar. Prvo se klanjao akšam-namaz, kojeg je predvodio Damir-ef. Babajić, a zatim se iftarilo.

Nakon iftara, pred jaciju-namaz upriličena je svečanost dodjele hedija za džematlije koje su dale svoj doprinos u organizaciji džematskih aktivnosti i uređenju džamije pred početak mubarek mjeseca Ramazana. Na početku prisutne je poselamio predsjednik džemata Fahrudin Bradarić, koji se zahvalio džematlijama na odzivu na iftar, kao i učesću u svim aktivnostima na polju djelovanja džemata, te najavio tok svečanosti. Potom su prezentirane aktivnosti oko uređenja web stranice džemata, a prezentaciju je održao vrijedni džematlija Ramiz Imamović. Ramiz je prezentirao novu web stranicu, zahvalio se saradnicima, te pozvao sve prisutne da posjete novu stranicu džemata, www.hidaje.de. Zatim je vrijedni Džinić Ermin, ispred tima za kupovinu prostorija, prezentirao džematlijama aktivnosti na polju kupovine prostorija, dosadašnje aktivnosti kao i plan za budućnost. Na kraju prisutnima se obratio i Damir-ef. Babajić. On se zahvalio džematlijama na njihovom trudu i zalaganju, na odzivu svim aktivnostima koje realizira džemat, te održao kraće predavanje.Ovu mubarek noć u kasnim jutarnjim satima smo okončali klanjanjem zajedničke nafile-namaza. Molimo Uzvišenog Allaha da nam upiše u kabul sve ibadete tokom mjeseca ramazana.

Ovakvi iftari su lijepe prilike za druženja u mubarek ramazanu, ali svakako i prilika da se zaradi koje dobro djelo više. Nakon iftara smo imali priliku slušati prelijepe ilahije u izvedbi mujezina džemata Hidaje hadži Mersima Telalovića. (D.B.)


Ostali prilozi:
» MLADI SU PONOS DŽEMATA HIDAJE
Damir ef. Babajić | 08. June 2019 12:18
» REISU-L-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: BOSNA JE IDEJA KOJA SE NOSI U PRSIMA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 04. June 2019 15:55
» ŠTA POSLIJE RAMAZANA?
Damir ef. Babajić | 27. May 2019 20:25
» "DJEČIJA MUKABELA" U DŽEMATU HIDAJE
B.net | 14. May 2019 18:25
» ALADŽA DŽAMIJA OPET BLISTA NA DRINI
Bošnjaci.Net | 03. May 2019 17:00
» TROSTRUKA SVEČANOST U DŽEMATU HIDAJE
B.net | 01. April 2019 15:30
Ostali prilozi istog autora: