Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BANJA LUKA: SALKIĆ SE SASTAO SA SANJINOM KODRIĆEM, PREDSJEDNIKOM BZK „PREPOROD“
Autor: B.net
Objavljeno: 10. May 2019. 13:05:29


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se, 8. maja 2019. godine, u Banja Luci sastao sa Sanjinom Kodrićem, predsjednikom Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, s kojim je razgovarao o položaju Bošnjaka u oblasti kulture u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Salkić je izjavio da Bošnjaci u ovom dijelu naše domovine očekuju veći angažman i uspostavljanje mreže krovnih bošnjačkih organizacija, čiji zajednički rad treba doprinijeti boljem položaju Bošnjaka.

Na sastanku su najavljene i mnogobrojne aktivnosti u narednom periodu, koje uključuju jačanje ogranaka Preporoda u bh. entitetu RS, ali i osnivanja novih.

-Jačanjem i širenjem Preporoda bi sigurno došlo do organizovanja većeg broja kulturnih sadržaja, koji bi okupljali naš narod, ali bi dovelo i do afirmacije i angažovanosti mladih i intelektualaca koji žive u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Preporod je naša najznačajnija institucija kulture, koja kroz svoje aktivnosti treba da unaprijedi kulturni, ali i sveukupni život naših građana u entitetu RS.

Bošnjaci se trenutno nalaze u svojevrsnoj izolaciji i bez ozbiljnih mogućnosti za angažman na polju kulture i drugih sadržaja koji njeguju vrijednosti bošnjačkog naroda. Odgovor na ovakve pojave može dati jak Preporod u ovim krajevima naše zemlje.
Stoga, pozivam Preporod, ali i druge krovne bošnjačke organizacije da razvijaju mrežu u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine i u tome će imati svaku vrstu naše podrške na terenu, kazao je potpredsjednik Salkić.

Potpredsjednik je pozvao predsjednika Kodrića, da zajedno sa još nekim istaknutim članovima BZK Preporod, budu članovi savjetodavnog tijela potpredsjednika entiteta, koje će biti uspostavljeno do polovine ove godine. Cilj ovog tijela će biti rad na stvaranju šireg fronta na popravljanju stanja bošnjačkog naroda u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kodrić je istakao da Bošnjaci kroz postojeći sistem ne mogu zadovoljiti svoje kulturne potrebe, te je izrazio spremnost za rad na jačanju Preporoda u ovim krajevima zemlje.

-Važno je da se Preporod ojača i oživi u sredinama gdje već postoji, ali i da se pokrenu novi ogranci Preporoda u sredinama u kojima ne postoje. Ove aktivnosti će, uz organizovanje različitih manifestacija, biti u fokusu našeg rada u narednom periodu, kazao je Kodrić.

Predsjednik Preporoda je prihvatio da zajedno sa još nekim članovima ove institucije bude član savjetodavnog tijela potpredsjednika entiteta RS.Ostali prilozi:
» SLUČAJ „ČEMERNO“: SVJEDOČILA DVA PRIPADNIKA TO KAKANJ
Semir Spahić | 19. September 2019 16:13
» VAŽNA RAZMJENA ISKUSTAVA
AA | 17. September 2019 13:18
Ostali prilozi istog autora:
» MINISTAR MIRVAD KURIĆ POSJETIO VKBI
13. September 2019 14:00