Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
ZVIZDIĆ: UZ REFORME I INVESTICIJE, BIH MOŽE POSTATI ZEMLJA UGODNOG ŽIVLJENJA
Autor: AA
Objavljeno: 08. May 2019. 14:05:52

Denis Zvizdić (Foto: Elman Omić - Anadolu Agency)

I dalje ćemo raditi kako bismo Bosnu i Hercegovinu učinili konkurentnijom i poželjnom destinacijom. Dosadašnji rezultati su vidljivi, kao što je to naprimjer konstatovano u analizi Svjetske banke u kojoj je BiH apostrofirana kao država sa najvećom registrovanom smanjenom stopom nezaposlenosti u regionu u prošloj godini, pri čemu sektor usluga bilježe najveći broj novih radnih mjesta


Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u obraćanju na otvaranju Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj istakao da su BiH uz ekonomske i socijalne reforme, potrebne investicije kako bi postala zemlja ugodnog življenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je prije svega poželio dobrodošlicu svima na Odbor guvernera EBRD-a, te istakao važnost tog događaja za razvoj BiH, ali i cijelog regiona Zapadnog Balkana. Posebno se zahvalio Sumi Chakrabarti, predsjedniku EBRD-a, koji se lično angažovao da se Odbor guvernera održi u Sarajevu i BiH.

“Razgovaraćemo o najboljim modelima razvoja ekonomije u BiH i regionu Zapadnog Balkana. O reformama potrebnim za kreiranje pozitivne poduzetničke klime i unapređenje poslovnog okruženja. O najboljim praksama koji će dovesti do povećanja konkurentnosti našeg privrednog sektora. O prenosu znanja i tehnologija, o poticanju domaćih i privlačenju stranih investitora. O pojedinačnim, ali i regionalnim kapacitetima naših prirodnih i ljudskih resursa. O našim investicionim potencijalima, kao i o mjerama i daljim pravcima djelovanja u cilju rješavanja ključnog makroekonomskog problema cijelog regiona. Dakle, pitanje otvaranja novih radnih mjesta za mlade osobe, kako bi ih zadržali da ostanu živjeti i raditi u svojoj domovini, u BiH, ali i na prostoru čitavog regiona, koji želimo u ekonomskom smislu i dalje povezivati i izgrađivati“, kazao je Zvizdić.

Dodao je da je zbog svega navedenog opredjeljenje Vijeća ministara u zadnje četiri godine bilo usmjereno ka preuzimanje ekonomske i evropske pravne stečevine, održivom ekonomskom razvoju, stabilnosti i prosperitetu BiH.

“Euroatlantski integracioni i stabilizacijski procesi u kombinaciji sa ekonomski razvojem i jačanju regionalne saradnje ostaju prioriteti BiH koji nemaju alternativu“, istakao je Zvizdić.

Naglasio je i da je sretan da ekonomski parametri BiH pokazuju kontinuiran i pozitivan rast i razvoj. Prema njegovim riječima BiH konstantno bilježi rast GDP, a takav trend je zabilježen i na početku 2019. godine. Dodaje da je vanjskotrgovinska razmjena u 2018. godini dostigla rekordnih skoro 32 milijarde KM.

“Posebno me raduje da je EBRD, kumulativno investirala preko 2,3 milijarde eura u BiH, u preko 160 različitih projekata, od čega se 82 posto odnosi na investicije u infrastrukturu, posebno u transevropski koridor Vc, u koji je EBRD do sada uložila 550 miliona eura. EBRD je u 2018. godini u BiH uložila 200 miliona eura što je značajno povećanje u odnosu na 130 miliona eura u 2017. Očekujem da će doći do dalje ekspanzije i da će te investicije premašiti iznos od 300 miliona eura u 2019. godini“, naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

On je naveo da je obaveza BiH, kao i čvrsto opredjeljenje da će nastaviti sa ekonomskim i socijalnim reformama, unapređenju poslovnog okruženja, jačanju vladavine prava i daljoj stabilizaciji političkih i društvenih prilika, jer su to ključni preduslovi daljeg ekonomskog razvoja.

“I dalje ćemo raditi kako bismo Bosnu i Hercegovinu učinili konkurentnijom i poželjnom destinacijom. Dosadašnji rezultati su vidljivi, kao što je to naprimjer konstatovano u analizi Svjetske banke u kojoj je BiH apostrofirana kao država sa najvećom registrovanom smanjenom stopom nezaposlenosti u regionu u prošloj godini, pri čemu sektor usluga bilježe najveći broj novih radnih mjesta“, rekao je Zvizdić i dodao:

“Dakle, rezultati su vidljivi i procesi idu u pozitivnom smjeru, ali ne možemo kazati da smo u potpunosti zadovoljni. Moramo nastaviti sa reformama, moramo raditi još više kako bismo od naše države stvorili mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja. I to ne možemo uraditi sami – potrebne su nam investicije, posebno u sektore u kojima imamo velike potencijale, potrebna nam je regionalna investiciona platforma, rapidan razvoj i integrisanje novih tehnologija, potreban nam je razvoj transportne, energetske i digitalne infrastrukture. U svim tim našim planovima, EBRD je bila, i ostaje, jedan od ključnih oslonaca i faktora budućih procesa izgradnje stabilne i ekonomski prosperitetne BiH.“Ostali prilozi:
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
Eset Muračević | 04. June 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: