Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

PODRŽIMO RAD UDRUŽENJA LJUBITELJA SEVDAHA “SEVDALINKA”
Autor: B.net
Objavljeno: 06. May 2019. 21:05:38


Poštovani prijatelji, poštovaci i promotori kulture i kulturne baštine Bošnjaka!

Vjeruje da mnogi od vas ste i poštovaoci sevdaha, možda se nekada stihovi sevdah pjesama proviku preko vaših usana, pjevušite za svoj ćejf. Obično svi to činimo, pjevušeći pjesme iz naših mahala i sokaka, za neke i ne znamo da su sevdah, ali znamo da su nastale iz ljubavi nekoga prema nekoj zabranjenoj ljubavi. A sevdah jest ljubav, i osjeti se kroz mnoge stihove pjesma koje izvode naši poznati sevdahlije koje pamitimo iz vakta u kojem bitišemo, od Safeta, Zajima, Himza, Jozu, Zehre, Bebe, Ćazima, Kadire, Besko, Rizo i brojnih drugih da ne nabrajam…

Oni su godinama branili sevdah od prekodrinske šund kulture, ali i štitili su ga od pljačke, otimanja i prisvajanja. Nažalost i sada se dešava….

Sada je na sceni nova ekipa sevdahlija, oni koji ga pjevaju ali i oni koji stvaraju nove stihove. Jedan od njih je Esad Kopić Osmanović, ako bar nekada zavirite na Facebooku, primjetit ćete da svakodnveno objavljuje nove stihove sevdaha koje napiše, ali što je još važno pronalazi nove mlade talente, izvođače i zaljubljenike sevdaha, uči ih novim koracima u sevdahu, piše im i poklanja pjesme, i to sve iz razloga promoviranja i očuvanja sevdaha, baška od onih koji ga godinama pokušavaju ukrasti od Bosne i Sandžaka.Pjesme od Esada Kopić Osmanovića, imaju posebno mjesto na Festivalima sevdaha, izvođači pobjeđuju, itd…

On je sa grupom istomišljenika osnovao Udruženje ljubitelja sevdaha “Sevdalinka” …

Dok četničke formacije dobijaju sredstva iz budžeta na pola države BiH, Sevdalije nemaju financijsku podršku od državnih institucija niti od bilo koga. S obzrim da je ramazan pred nama, činjenja dobra, pa vas pozivam, pored drugih vaših dobara koje činite, da skromnom donacijom zajednički podržimo sevdalije kako bi dobili polet i istrajali u radu.

U nastavku objavljujemo propratno pismo jednog od njegovatelja sevdaha i osnivača Udruženje ljubitelja sevdaha “Sevdalinka”

Idejni začetnik organizacije Festivala Sevdah - Jelah 2019

Poštovani,
zovem se Esad Kopić Osmanović, rođen sam u Barićima-Teslić, živim i radim u Zagrebu već 35 godina. Autor sam 6 knjiga od kojih su 3 knjige autorski tekstovi pisani za pjesme sevdalinke.
Obraćam Vam se ispred udruge “Sevdalinka” koja je osnovana sa ciljem očuvanja nematerijalnog kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine - Sevdaha.
Sa posebnim zadovoljstvom vas obavještavam da će Udruga “Sevdalinka” u suradnji sa Mjesnom Zajednicom Jelah a u sklopu manifestacije “Jelaški dani” organizirati Festival sevdaha koji će se održati krajem jula (čekamo da Festival Ilidza prvo objavi svoj datum da se ne bi desilo da u istoj sedmici organiziramo i mi) u Jelahu.
Sevdalinka je pjesma koja ima izuzetnu poetsku, muzičku i historijsku vrijednost za BiH, čiji tekstovi opisuju život ljudi u vremenu u kojem su te pjesme i pisane. Afirmira kulturni identitet, prenosi se s koljena na koljeno, bitan je dio duhovnog, kulturnog, emotivnog, povjesnog bića Bošnjaka gdje god se oni nalazili i naša je obveza sačuvati je od “pada u zaborav”, što više, proaktivno je afirmirati.
-Osim njegovanja tradicionalne sevdalinke naše udruženje se posvetilo i stvaranju novih pjesama u duhu izvornog sevdaha te smo stvorili opus od preko 30 pjesama u duhu sevdaha i bosanskog narodnog melosa.
Neke od tih pjesama su vrlo uspješno predstavljene na Festivalu Sevdaha Ilidža i Tuzli.
Sa ponosom spominjemo da su neke od naših novih pjesama snimili i izvodili doajen sevdaha Sejo Pitić i diva Kadira Čano-Murtić.
Također smo ponosni na činjenicu da organizirano radimo i sa mladim naraštajima tako da su po prvi put u povijesti BiH dobili priliku snimati i mladi između 12-15 godina.
Pozivam Vas, poštovana gospodo da nam budete istinski partneri u organizaciji “Festival Sevdaha Jelah 2019”, da nam budete partneri u stvaranju novih vrijednosti u ovom širem projektu udruženja kojim okupljamo mnoge ljude širom svijeta iz različitih područja djelovanja, da svi zajedno ovaj projekt prihvatimo kao projekt za kulturu Bosne i Hercegovine ali i projekt na kojem ćemo se svi zajedno povezati i na drugim osnovama i ostvariti nevjerojatne sinergijske učinke.
Pod biti partner mislim,- okupljati sposobne i časne ljude u svom području djelovanja i stvarati zdravo okruženje za proširenje partnerskih ideja, podrška u logistici, širiti pozitivnu medijsku atmosferu, davati zajednici značaj koji joj pripada, podizati svijest za trajnim uspjehom.
Zdrave misli podržavaju zdrave ideje, zdrave ideje omogućuju neograničenu suradnju. Zdrava suradnja nema alternative. Partneri postaju jedni drugima oslonac, a to je onda pobjednički tim.
Veselim se skorom susretu na kojoem ću Vam pobliže izložiti i predložiti prijedlog poslovne suradnje i partnerskog odnosa.

S poštovanjem,
Esad Kopić OsmanovićOstali prilozi:
» ZEJD ŠOTO NA FANTASTIČNOM VIDEO SPOTU O AYA SOFIJI
Bošnjaci.Net | 23. July 2020 16:02
» BUDNICA ILIRSKOG RODA
B.net | 19. July 2020 15:10
» NISAM OPTEREĆEN NAGRADAMA
Eset Muračević | 06. July 2020 18:23
» ZANIN BERBIĆ O “KAPIJI BOSNE“
B.net | 07. May 2020 17:52
» "VUČKO MA FREN"
B.net | 07. March 2020 13:26
» HALID BEŠLIĆ: KAD GOD SE SJETIM KEME I DAVORA PUSTIM SUZU
RadioSarajevo.ba | 20. February 2020 21:38
» NAGRAĐENI NAJUSPJEŠNIJI STVARAOCI
Eset Muračević | 07. February 2020 14:04
Ostali prilozi istog autora: