Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NAČELNIK PLAVA BAJRAKTAREVIĆ PISAO MINISTRU MUP-A CG: OTVORITI GRANIČNI PRELAZ NA ČAKORU U CILJU UNAPREĐENJA POVEZANOSTI SA KOSOVOM
Autor: B.net
Objavljeno: 06. May 2019. 15:05:33

BAJRAKTAREVIĆ: Od Plava do Peći navedenim putem ima pedesetak kilometara, a putem preko Rožaja odnosno „Kule“, Peć i Plav su udaljeni 150 kilometara. Stoga, građani plavske regije sa nestrpljenjem očekuju otvaranje putnog pravca poslije 20 godina, posebno imajući u vidu značaj ove saobraćajne veze za dalji razvoj turističko-ekonomskih potencijala ovoga kraja, kao i tradicionalnu upućenost našeg stanovništva ka tom prelazu.


Predsjednik Opštine Plav Mirsad Bajraktarević uputio je ministru Ministartsva unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću inicijativu za otvaranje graničnog prelaza na Čakoru, čiji je cilj unapređenje povezanosti sa Kosovom, imajući u vidu značaj ove saobraćajne veze za dalji razvoj turističko-ekonomskih potencijala, kao i tradicionalnu upućenost stanovništva ka tom prelazu.

Otvaranjem graničnog prelaza Čakor unaprijedila bi se saobraćajna povezanost dvije zemlje, ojačala privredna saradnja i olakšalo putovanje državljana Crne Gore i Kosova, ali i mnogobrojnih turista naročito u toku turističke sezone. Takođe, u razgovorima sa kosovskim zvaničnicima jasno je iskazana spremnost Kosova za otvaranjem ovog graničnog prelaza.

„Saobraćajna povezanost je jedan od osnovnih infrastrukturnih preduslova za turističku i privrednu valorizaciju nekog područja. Bez dobrih puteva i najveće privredne i turističke vrijednosti ostaju neiskorišćene. Opština Plav, uprkos dobrom geografskom položaju prema kojem se graniči sa dvije države i više crnogorskih opština, ima neadekvatnu saobraćajnu povezanost“, istakao je Bajraktarević u dopisu.

U dopisu se, između ostalog, navodi da od Plava do Peći navedenim putem ima pedesetak kilometara, a putem preko Rožaja odnosno „Kule“, Peć i Plav su udaljeni 150 kilometara. Stoga, građani plavske regije sa nestrpljenjem očekuju otvaranje putnog pravca poslije 20 godina, posebno imajući u vidu značaj ove saobraćajne veze za dalji razvoj turističko-ekonomskih potencijala ovoga kraja, kao i tradicionalnu upućenost našeg stanovništva ka tom prelazu.

„Povezanost sa Albanijom je unaprijeđena izgradnjom puta Gusinje – Albanija – Podgorica i otvaranjem graničnog prelaza Grnčar, dok je povezanost sa Kosovom moguće unaprijediti stavljanjem u punu funkciju puta Murino - Čakor - Peć. Navedeni putni pravac je prije nekoliko godina rekonstruisan od strane Direkcije za saobraćaj i ovim putem Vam se obraćamo sa zahtjevom da u narednom periodu preduzmete neophodne aktivnosti u cilju otvaranja graničnog prelaza na Čakoru“, navedeno je u dopisu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: