Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

U povodu 4. maja, svečanog otvorenja
ALADŽA DŽAMIJA OPET BLISTA NA DRINI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. May 2019. 17:05:47


Aladža džamija je pet stoljeća služila vjernicima i svjedočila kroz vrijeme, prkosila brojnim ratovima i vojskama, pored nje su prolazile brojne vojske, tazne formacije... i one dobre i zlikovačke, ubijali su vjernike Aladže džamije, proganjali..., ali ona je opet tako čekala na Drini da stasaju nove generacije koji će ju pohoditi, sa munare mujeziniti i u njoj Gospodaru Svjetova sedždu činiti... i sve je tako bilo kada je u fazama genocida, kulturocida, urbicida..., 2. augusta 1992. veliko-srpski šovinistički genocidni okot nije više mogao podnijeti gordost i ljepotu fočanske Aladže džamije na Drini.

Srušili su Aladžu, baš kao i drugih 650 džamija u Bosni i Hercegovini, koje su planski srušili s namjerom potpunog zatiranja tragova postojanja jednog naroda, jedne vjere, jedne kulture, a sve s ciljem u genocidu uništenjem jednog naroda (bošnjačkog) i države (Bosne i Hercegovine).

Ali... voljom Stvoritelja i nesebičnom borbom najboljih sinova u redovima Armije u MUP-a RBiH, narod i država su opstali... I evo po ko zna koji put, Bošnjaci na svojoj zemlji u svojoj državi, svojoj jedinoj domovini, opet ustaju, gordiji, snažniji, sposobniji, Bošnjaci su tu bili, tu ostaju!"Aladža džamija je izgrađena 1549. u Foči. Bila je prva džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je Hasan Nezir, bliski saradnik Mimar Sinana. Njena najveća vrijednost je što su sve kasnije džamije građene u BiH i Sandžaku oslanjajući se na ideju Aladža džamije. Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Aladža džamija, ili Šarena džamija, ili džamija Hasana Nezira, predstavljala je jedno od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja i bila je jedan od najbolje proporcioniranih objekata koji je imao izvorno sačuvane unutarnje dekoracije, kojem se od početka pripisivala izuzetno velika simbolička vrijednost. Cjelina je bila izuzetno vrijedna, bili su sačuvani šadrvan, dio ogradnog zida i kasnije sagrađena česma u avlijskom zidu".

Ovakav jedan vjerski objekat do temelja su srušili veliko-nacionalisti, šovinisti, srpski zločinci, naravno pod naredbom srpskih vlasti. Ostatke srušene džamije bacili su na deponiji i pokrili smećem, kako bi sakrili njene tragove. Uz rušenje Aladže i drugih fočanskih džamija, u genocidu je ubijeno par hiljada Bošnjaka.
Oni Srbi koji se ne žele identificirati sa genocidnim zločincima moraju dići glas protiv zločinaca iz svojeg naroda i zločina koje su počinili. Isto tako moraju natjerati srpske političare i rukovostvo Srpske pravolsavne crkve da upute javno pokajanje i izvinjenje Bošnjacima – muslimanima za sve zločine u vremenu genocidne kampanje u BiH ali i Sandžaku!
Ostali prilozi:
» KNJIGE KOJE ČITAJU BORCI ISIL-A
Bošnjaci.Net | 14. December 2020 02:33
» DIJALOG IZMEĐU MUSLIMANA I KRŠĆANA
Dr. Nedžad Grabus, muftija | 20. November 2020 15:26
» MEKTEBI U BIH: VAŽNE VJERSKE USTANOVE ZA ODGOJ DJECE
Anadolu Agency (AA) | 12. November 2020 13:17
» MUSTAFA CERIĆ: BRATSKO PISMO BOSANSKIM HODŽAMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. October 2020 18:07
Ostali prilozi istog autora: