Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Premijer BiH pozvao je Plenkovića i Vučića da potpišu ugovore o granicama „Ako smo prave komšije to ćemo uraditi, a ako ne, onda mislimo da postoje neke skrivene agende“!
ZVIZDIĆ NAKON BERLINA: NEMA ETNIČKI ČISTIH TERITORIJA U BIH I PROMJENA GRANICA NA BALKANU
Autor: NAP
Objavljeno: 30. April 2019. 16:04:38


Nakon povratka iz Berlina predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je press konferenciju, a jasno je kazao da je na ovom važnom sastanku odbačena svaka ideja o novim granicama na Zapadnom Balkanu, posebno po etničkoj liniji.

Zvizdić je na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona učestvovao na samitu o Zapadnom Balaknu zajedno sa predsjednicima i premijerima zemalja regiona Srbije, Kosova, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije.

„Prije polaska na put rekao sam da idem u Berlin da kažem istinu o stanju u BiH i to sam i uradio. Najbolja stvar ovakvih konferencija je da tamo ne prisustvuju jedna ili dvije osobe koje poslije spinuju javnost, nego što ovakvim konferencijama prisustvuje 20 ili 30 osoba i sve je transparentno“, kazao je Zvizdić.

On je kazao da sve što je rekao je bilo na osnovu usvojenih zakona, strategija i reformi. Odgovarajući na pitanje da je Aleksandar Vučić kazao da zaključke koje su potpisali u vezi sa zabranom crtanja novih granica Zvizdić je kazao:

„O tim zaključcima su govorili simultano Merkel i Macron. Ako neko misli da njihovi zaključci nisu važni, treba to javno da kažu“, istakao je Zvizdić.

Premijer BiH kazao je da je na sastanku rekao da se na prostoru Zapadnog Balkana razvijaju dva procesa.

„Proces euroatlantskih integracija, razvoja reformi i ekonomskog prosperiteta, a s druge strane svjedočimo negativnim trendovima koji ugrožavaju dostignuti nivo mira i stabilnosti, tako da ne može reći da je situacija bolja u odnosu na pet šest mjeseci. Tako sam rekao da smo protiv crtanja novih granica, a posebno duž etničkih linija ili razmjene teritorija na etničkom principu. Te ideje nisu došle iz BiH, jer je potpuno jasno da bi novo crtanje granica dovelo do presedana i znamo šta se dogodilo 90-tih“, kazao je Zvizdić.

On je istakao da je na kraju sastanka jasno rečeno da je trajno otklonjena ta tema crtanja granica po etničkom principu.

„Kada smo govorili o dijalogu Beograda i Prištine iznio sam stavove i lahko ih je provjeriti. Rekao sam da BiH nije priznala Kosovo jer ne postoji konsenzus u Predsjedništvu BiH, a koje vodi vanjsku politiku. Rekao sam da će institucije BiH o tome odlučivati, a ne neko van BiH. Da se BiH za razliku od susjeda ne želi miješati u unutrašnje odnose država, da ćemo podržati ono što se međusobno dogovore, ali da to ne smije imati posljedice u regionu, pogotovo ne na BiH.

Posebno sam naglasio da se neki žale da je njima najteže na ovim konferencijama, ja sam kazao da je BiH najteže, jer se samo kod nas pojavljuju političari koji povezuju dvije nepovezive stvari RS i Kosovo, prijete javno da će u slučaju da Kosovo dobije stolicu u UN doći do referenduma o otcjepljenju RS“, dodao je Zvizdić.

Predsjedavajući VM je osudio ponašanja onih koji crtaju nove teritorije preko suverenih zemalja i te teritorije priključuju mapi Srbije.

„Nema etničkih čistih teritorija u BiH. Nije istina da postoji jedan etnički čist prostor, koji bi na bilo koji način mogao biti izdvojen iz ove teritorije. Zašto ne bismo mogli živjeti zajedno zbog šest ili sedam političara. Ja sam prvi za kompromis i pružanje ruke, a ne praviti spinove“, istakao je Zvizdić, ističući da nije normalno da se piše da je BiH priznala Kosovo.

„Ne može se na nekom portalu na istoku objavljivati takva informacija da bismo izazivali tenzije“, kazao je Zvizdić, moleći novinare da objave neku izjavu u kojoj se on miješao u unutrašnje odnose Srbije ili Hrvatske.

On je dodao da je pozvao Plenkovića i Vučića da potpišu ugovore o granicama kako smo to uradili i sa Crnom Gorom.

„Ako smo prave komšije to ćemo uraditi, a ako ne, onda mislimo da postoje neke skrivene agende“, dodao je Zvizdić.

Zvizdić je kazao da je zatražio da BiH dobije kandidatski status zbog rada u protekle četiri godine, a moguće je da će on biti odobren krajem godine ili početkom naredne.Ostali prilozi:
» DR. ZUKORLIĆ PRIMIO ŠVICARSKOG AMBASADORA
B.net | 04. December 2019 16:51
Ostali prilozi istog autora: