Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

PITAJMO SE, ZAŠTO „MACA“ SAMA VUNU PREDE?
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 27. April 2019. 13:04:29

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija / bosanski Srbin!
Neprimjereno je, zaista, davati i veliki publicitet ovoj posjeti, našeg đilkoša iz Predsjedništva, guslara iz Laktaša, Milorada Dodika, koji istinski ne predstavlja bosanske Srbe, a ponajmanje i Bošnjake, kao i Bosanske Hrvate, te ostale građane, koji misle svojom glavom, jer ga nismo ni birali.Patrijarh Irinej pružio je podršku predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku uoči njegove službene posjete Vatikanu i sastanka s papom Franjom.
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne Crkve, patrijarh Irinej, u susretu sa guslarom iz Laktaša, Miloradom Dodikom, zaželio je sretan put u Vatikan i izjavio: „Drago mu je da, dobar i čestit Srbin, koji čini sve da Drina ne bude granica, nego rijeka koja spaja narode sa obje strane“, misleći na predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine!?

Ništa neobično, dajući mu i svoj blagoslov, prema srpskom običaju, a što je i njegova, odnosno Božija nadležnost, svome izaslaniku na ovoj nam, Božijoj zemlji.Koliko je, ovaj đilkoš, kriminalac i nacionalista, zaista, dobar i čestit, ispričana je već znana priča za male mace. Da je švercovao cigaretama „ronhill“ po Beogradu, da je na kriminalan način došao u vlasništvo vile na Dedinju i da u kontinuitetu lansira svoje nacionalističke težnje, uz ignorisanje i podrivanje i sopstvene domovine ili države, kojoj je na čelnoj poziciji, pitanje je za Papu, koji ga i prima u goste.

Da, Milorad Dodik, dobar je i čestit Srbin, koliko su to bili i sve ubojice, srpskoga roda, koje je svojevremeno i Vladika Kačavenda i njegovi vjerodostojnici, blagoslovili na njihovom putu odlaska, u vrijeme njihove agresije, u masovna ubistva nevinih građana, ove nam jedine domovine, Bosne i Hercegovine.

U ovome, postdejtonskom i mirnom vremenu, u nastavku mirnodopske retorike i huškaške tirade, sa mržnjom, podjelama, raznim vidovima diskriminacije i unošenja straha, među građane RS-a, posebno povratničkoj populaciji, isključivo Bošnjacima i donekle Hrvatima, vidljivi su i prisutni u nedjelima, diktatorkog i ekstremno nacionalističkog, ponašanja, ovoga veliko srpskog „brđanina i bosanćerosa“ u liku i nedjelu, Milorada Dodika.

Pitajmo se, da li nas zaista, takav srpski „papak“ iz RS-a, dokazene genocidne tvorevine, treba da predstavlja, u ime države i njenih zvaničnih institucija, u međunarodnom svijetu, a posebno u posjeti, Svetoj stolici i poštovanoj svjetskoj ličnosti, Sv. Ocu Papi Franji u Vatikanu?

Nikakav „blagoslov“ niti lažne ocjene i procjene, ove ličnosti, od strane najviših vjerodostojnika SPC iz Beograda, ne može nas uvjeriti, u dobrotu i uspjeh, ove i sličnih misija.

Da li se, možda pitamo, ili će mo i mi postaviti pitanje, našim članovima „troglavog i nakaradnog“ Predsjedništva, gospodi Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću, u ovome slučaju, čija to maca vunu prede?

Da li su i oni dali svoju saglasnost, da ih ovaj guslar, svojom svirkom i igricama nebuloznog sadržaja, zaista i predstavlja, na ovome Vatikanskom festivalu?


Naše Predsjedništvo, kako ga drugačije i zamisliti, kao mačku i poslušne miševe. Lijep scenarij i još bolji akteri, ove bajke ili cirkuske prestave?


Dok „mačor“ sa tamnim naočalima, u liku i lažnim tiradama, negacijama i bljuvotinama, šećkari od Laktaša do Beograda, preko Sarajeva, omalovažavajući državu Bosnu i Hercegovinu i promovišući svoju genocidnu Republiku Srpsku, kao državu, ova gospoda, kao članovi Predsjedništva, poput miševa, u strahu i panici, ne proviruju iz mišijih rupa.

Da li imaju i svoje mentore i glasnogovornike, u Bakiru, Draganu Čoviću ili nekim trećim „fantomskim“ osobama, koji će nas upoznati, sa njihovim razmišljanjima i stavovima, dotle će nam „mačor“ i svo meso pojesti. Ostaviti će nam, brojne kosti, na kojima će i dalje počivati, njegova državica, tzv. Republika srpska? Dokle i kako?

Uz dužno poštovanje ličnosti, neprikoslovenog vjerskog dostojanstvenika, Sv. Oca Papu Franju, njegovo je pravo po Božijoj nadležnosti, posjećivati i Afriku i Aziju i Južnu Ameriku i cio svijet, ljubeći i noge i ruke „crnim đavolima“, bez zamjeranja bilo kome.

Međutim, njegov poziv i prijem, dželata, rušitelja i velikosrpskog nacionalistu, guslara iz Laktaša Milorada Dodika, svakako je čin omalovažavanja i vrijeđanja žrtava i normalnih građana, ove nam jedine i napaćene domovine, Bosne i Hercegovine.

Uvreda je ovo velika i za njegov kler i Božije sluge, hrvatskoga roda, na opustošenim i izgnanim stanovništvom, iz Republike Srpske, njihovim statusom i tretmanom, pod Dodikovom režimskom diktaturom.

Mogao je i trebao je Sv. Otac Papa Franjo, osluhnuti i vapaje i poruke, svih svojih vjernika sa ovih prostora, te uvažavati i mišljenja , uzoritog i poštovanog Banjalučkog biskupa Franju Komaricu, istinskog i dokazanog vjerodostojnika, u službi svojih vjernika, sa ovih prostora.
Poslužiti ću se, jer podržavam i razmišljanja, uvaženog, bivšeg reisa, Mustafu ef. Cerića, koji u svome intervju medijima, iznosi:

- „Nažalost, koliko nas bosansko iskustvo služi od Miloševića do Dodika, Dodik danas, kao Milošević nekad, koristi srbijansku i bosansku diplomaciju ne zato da širi poruku mogućeg mira u Bosni, već poruku mogućeg rata. A zašto bi mu trebala formacija rezervne policije ako ne zbog toga? Ali, i zato da isprovocira Federaciju da to isto ima kao ključni dokaz za Dodika da je bosanska država nemoguća, kao i da je NATO ovdje suvišan.

Mažda je Komšić u pravu da će Dodik pojesti žabu, ali nam Komšić nije objasnio šta će biti ako Dodik usput pojede i pokoju babu, koja mu stane na putu. Umjesto zabavne priče o tome ko će pojesti žabu, a ko babu, vrijeme je da se zasuču rukavi i počne raditi na prevenciji rata u Bosni. No, to nije moguće sjedeći i čekajući, već je to moguće radeći vrijedno i odgovorno, a to znači da umjesto natjecanja s Dodikom u retorici, potrebno se natjecati s Dodikom u diplomaciji na način da se kuca na vrata tamo u svijetu gdje to treba i gdje ima koristi prije Dodika te da se bosanska poruka o miru i suživotu prenosi prijateljima u svijetu prije Dodikove poruke o nemogućoj Bosni.

Zato se Dodika nije smjelo pustiti sama da ide kod pape Franje, jer Dodik nije čovjek mira, već čovjek nemira. Nadam se da će i papa Franjo to kod njega prepoznati i upozoriti ga da ne širi nemir u Bosni kako ne bi morao dolaziti i u Bosnu da ljubi stope zavađenim plemenima kako bi oni ljubili mir umjesto rata.“ /završen citat /?

Neprimjereno je, zaista, davati i veliki publicitet ovoj posjeti, našeg đilkoša iz Predsjedništva, guslara iz Laktaša, Milorada Dodika, koji istinski ne predstavlja bosanske Srbe, a ponajmanje i Bošnjake, kao i Bosanske Hrvate, te ostale građane, koji misle svojom glavom, jer ga nismo ni birali.

Ovo treba da razumije i prihvati i Sv. Otac Papa, kao i njegovi savjetnici, koji su mu „namjestili“ ovakvu posjetu. Očito je, da nam se Bogovi razilaze?Ostali prilozi:
» EGO TRIP SENADINA LAVIĆA I ESADA DURAKOVIĆA
Akademik dr. Ferid Muhić | 17. August 2019 09:39
» BREGOVIĆEVA TROPRSTA PISMA
Elmedina Muftić | 17. August 2019 02:37
» NA SLOVO OGORČEN
Said Šteta | 16. August 2019 10:43
» BOSNA I HERCEGOVINA, JEDINA NAM JE DRŽAVA!
Mr. Milan Jovičić | 14. August 2019 07:40
» ŠTA JE SRPSKI BEZ BOSANSKOG
Akademik dr. Muamer Zukorlić | 12. August 2019 11:46
» BOŠNJACIMA, DOK SU PRI PAMETI
Akademik dr. Ferid Muhić | 10. August 2019 09:22
» UTAKMICA OKO "NATO" ZAVRŠENA JE NERJEŠENO! SLIJEDE PENALI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. August 2019 07:41
» I JOŠ JEDNOM O ANDRIĆU
Haris Hojkurić | 03. August 2019 08:52
» HRVATSKA POLITIKA U SVJETLU AKTUELNOG NEOFAŠIZMA
Džebrail Bajramović | 03. August 2019 08:20
» O DOBRIM LJUDIMA U VREMENU ZLA
Zijad Bećirević | 02. August 2019 16:49
» JEDINA POSTOJANA LJUBAV
Ajša Čišija | 02. August 2019 06:37
» O KRIZI IDENTITETA (ANTI) - FAŠISTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. July 2019 04:36
» ČEKA SE IZVINJENJE I OSTAVKA KRISTINE LJEVAK ILI ĆE SE GONITI INAT ZA INAT?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2019 20:15
» JEZIK BOSANSKI OPASNOST ZA SRPSKI?
Akademik dr. Muamer Zukorlić | 27. July 2019 06:55
» ISTINSKI NASTAVCI „ALUMINIJSKIH PRIČA"
Mr. Milan Jovičić | 26. July 2019 07:58
Ostali prilozi istog autora:
» ISTINA JE JEDNA
04. August 2019 07:08
» ŠTA I KAKO SA ALUMINIJEM?
15. July 2019 13:33
» GENOCID I URBICID
07. July 2019 15:57
» ZAR I TI, DRUŽE FEĐA!?
01. June 2019 15:47
» KADA ZAMIRIŠU JORGOVANI
06. May 2019 14:46