Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

RATNI VETERANI IZ REGIONA NA KOMEMORACIJI U AHMIĆIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 11. April 2019. 14:04:51


Na poziv Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice stradanja Bošnjaka Ahmića i Viteza, kao organizatora komemoracije, ratni veterani iz regiona prisustvovat će komemoraciji stradalim u Ahmićima.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organizuju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

U Ahmićima je, prema podacima Haškog tribunala u predmetu Kordić i Čerkez, u rano jutro 16. aprila 1993. ubijeno 116 civila, među kojima su i 32 žene i 11 djece. Porodice žrtava i danas tragaju za tijelima 29 ubijenih mještana Ahmića.

Prisustvom komemoraciji želimo odati počast stradalim mještanima Ahmića te pokazati da su bivši borci društvena skupina koja posjeduje visok stepen kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži. Želimo ovim radom jačati sliku bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica. Također, prisustvom komemoraciji bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije RBiH, VRS-a, VJ i JNA poslat će poziv nadležnim da se i preostali odgovorni za počinjene zločine procesuiraju te da se učine dodatni napori na pronalaženju posmrtnih ostataka ubijenih.

Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom
Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Stupnom Dolu kod Vareša, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na komemoraciji u Ahmićima (Spomen-obilježje kod Donje džamije) 16. aprila sa početkom u 11.30 sati, piše u saopćenju Centra za nenasilnu akciju (CNA).Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora:
» ON MENI NEMA BOSNE…
06. July 2019 13:04