Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Reisu-l-ulema (1993-2012) dr. Mustafa Cerić uputio je otvoreno pismo Darku Tanaskoviću, članu srpske fatntomske komisije iz Srbije za negaciju Genocida u Srebrenici
ČINJENICE O SRPSKOM GENOCIDU U SREBRENICI SU UTVRĐENE, GENERACIJE ĆE IZUČAVATI NA SVJETSKIM PRAVNIM FAKULTETIMA KAO ŠKOLSKI PRIMJER SRPSKOG ZLOČINA GENOCIDA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 10. April 2019. 17:04:47

DR. MUSTAFA CERIĆ DARKU TANASKOVIĆU: Sada to vidim jasno da jasnije ne može biti - vi ste, Tanskoviću, jedan obični portčkalo za potrebe primitivne i zločinačke srpske politike usmjerene protiv svega što ima ikakve veze s islamom, muslimanima i Bosnom. No, ako ništa formiranje fantomske komisije za opstrukcuju istine o srpskom Genocidu u Srebrenici ima taj koristan efekat. I nikakv drugi. Jer činjenice o srpskom Genocidu su toliko utvrđene i na sigurnom su mjestu da će generacije i generacije do Sudnjeg dana to izučavati na svjetskim pravnim fakultetima kao školski primjer srpskog zločina Genocida, kao zločina protiv čovječnosti. Ima li veće sramne stigme od ove za jednu naciju, koja neće da prizna svoj grijeh, da se pokaje, da zatraži oprost od žrtava i oslobodi svoj narod od kolektivne krivnje?


Reisu-l-ulema (1993-2012) dr. Mustafa Cerić uputio je otvoreno pismo Darku Tanaskoviću, članu srpske fatntomske komisije iz Srbije za negaciju Genocida u Srebrenici. Pismo u nastavku objavljujemo u cjelosti:

Nepoštovani Darko Tanaskoviću,

NEGIRANJE HOLOKAUSTA – GENOCIDA NEGATORI HOĆE DA OSTVARE LEGITIMITET RAVNOPRAVNOG SUGOVORNIKA:
Mučno mi je što vam se obračam sa izrazom nepoštovanja, jer to nije u duhu bosanskog edeba ili odgoja. Ali, vi ste me na to prisilili, jer onaj koji ne poštuje bol i patnju žrtava Genocida ne samo u Srebrenici, već i u cijeloj Bosni, ne zaslužuje ničije poštovanje, posebno ne bosanskih žrtava Genocida, žrtava koje vi Tanaskoviću ne samo da ne poštujete, već ih svjesno vrijeđate i po drugi puta ubijate im dušu. Tako je, negacija dokazanag i punopravno osuđenog srpskog Genocida u Srebrenici pred meritornim međunarodnim sudovima nije ništa drugo nego nastavak Genocida drugim, mnogo opasnijim, sredstvima do konačnog uništenja duha i duše bosanskim preživjelim žrtvama srpskog Genocida. Tu zamku negatora Holokausta-Genocida o tome da treba čuti i "drugu stranu", prepoznala je Debora Lipstat (Deborah Lipstadt) u svojoj knjizi "Negacija Holokausta - rastući napad na istinu i sjećanje" ("Denying the Holocaust - the Growing Assault on Truth and Memory") [Nju Jork, 1993]. Naime, Lipstat zapaža da negatori Holokausta-Genocida ne mogu ništa dokazati, odnosno otkazati u vezi sa nepobitnim činjenicama da se Holokaust-Genocid doista dogodio kao zločin protiv čovječnosti, ali negatori hoće da ostvare legitimitet ravnopravnog sugovornika, tako da umanjuju ili relativiziraju zlo zločina Holokausta-Genocida te da šire lažne priče kako bi oduzeli žrtvama pravo na istinu i pravdu.

PRIMITIVCI NE MOGU BITI GOSPODA: Ne mogu vam se, Tanskoviću, obratiti ni kao "gospodin", jer pravi gospodin nikad ne bi pristao da bude dio nastavka "udrženog zločinačkog poduhvata", tj., zločina Genocida, kroz članstvo u fantomskoj Dodikovoj komisiji za reviziju, odnosno opstrukciju istine i pravde za srpski Genocid nad Bošnjacima/Bosancima u Srebrenici. To mogu uraditi samo primitivci, koji, kao majmuni u džungli, imaju potrebu da se siti ili gladni igraju, odnosno skaću s garane na granu kako ih ne bi neko dohvatio ili uhavtio za rep. Prava gospoda ima svijest i savjest i zato je spremna da kaže Urbe et Orbi "mea culpa" ("moj grijeh") priznajem ga i kajem se kako se više nikad i nikome Genocid ne bi ponovio. Prava gospoda ima moral i etiku, koja ih tjera da poštuju pravo svakog čovjeka na život, vjeru, slobodu, imetak i čast. Primitivci to ne mogu, jer nemaju ni morala ni etike, a ponajmanje imaju dušu i srce da osjete koliko je bolno za bosanske žrtve srpskog Genocida da im se oduzima pravo na istinu i parvdu i to od onih za koje su mislili da u sebi imaju dovoljno duhovne iskrenosti i intelektualnog poštenja da ne bi nikad pristali da njihova duša i njihov um budu gorivo za mašinu Dodikove političke laži i velićanja zla u ime srspke nacije.

ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA POGAZILI STE ČAST PROFESORSKE INTELEGENCIJE I LJUDSKOG MORALA: Ne mogu vam se, Tanaskoviću, obratiti ni kao "profesor", jer vi ste vašim pristankom da budete u stroju za proizvodnju srpske laži radi negacije srpskog Genocida nad Bošnjacima / Bosancima u Srebrenici pogazili čast profesorske inteligencije i ljudskog morala, kao dva osnovna uvjeta da se nekoga može oslovljavati sa titulom "uvaženi profesore". Ni vaša samozvana titula "islamologa" nije vam nikada pripadala, ali smo je mi u Bosni tolerirali zbog mira u bivšoj jugoslovenskoj kući, bolje reći zbog vašeg reketiranja i monopola na tumačenje islama i položaja bosanskih muslimana, koji su morali biti neopredjeljeni ili se srbizirati ili kroatizirati ili... Vi im niste dali da budu ono što jesu i ono što su uvjek bili - Dobri Bošnjani sa tri različite vjere u Bosni, koje nikad nisu smetale jedna drugoj dok nisu došli oni kojima je zasmetala ta bosanska duhovna moć i nadmoć u odnosu na oba njena susjeda.

REKETIRANJE BOŠNJAKA POD FIRMOM SRPSKOG MRAČNOG NACIONALIZIMA I DRŽAVNOG HEGEMONIZMA: Nadam se, Tanaskoviću, da se sjećate vašeg nastupa 1990. god. u amfiteatru Gazi Husrevbegove medrese na simpoziju o temi "Islamski fundamentializam: šta je to"?, kada ste nam u stilu tipičnog beogradskog profesora-rekataša održali moralnu lekciju, citirajući kur'anski ajet, u kojme se kaže da "nije primjereno da musliman dijeli savjete drugima, dok zaboravlja samoga sebe" (Kur'an, 2:44). Ja se toga sjećan vrlo dobro. I sjećam se da sam oštro reagovao na to vaše moraliziranje tako što sam vas uputio da to kažete Miloševiću u Beogradu a ne nama ovdje u Sarajevu, jer mi se ne osjećamo ni za što ni krivim ni dužnim za krizu u bivšoj Jugoslaviji. Bio je to vrhunac vaše arogancije, kojom ste plijenili naivne i varali neupoćene u vašu upućenost u islama i muslimane, posebno nas muslimane u Bosni. I vi ste u tom vašem tadašnjem partijskom zadatku, mora se reći, bili uspješni. Očito, vi to, Tanskoviću, želite nastaviti, odnosno želite tu vašu slavnu ulogu reketiranja Bošnjaka / Bosanaca povratiti kao svoj tradicionalni partijski zadatak samo sada pod drugom firmom, pod firmom srpskog slijepog i mračnog nacionalizma i srpskog državanog hegemonizma. No, očito, to vi niste u stanju sami izvesti, već vam je potrebna pomoć svjetskih hohštaplera, poput kvazihitoričara iz Izrale, zvanog Rafael Izraeli, koji nema pojma ni o kome ni o čemu u Bosni osim što mu vi kažete, Tanaskoviću, i nagovorite ga da tumači da je Genocid bio moguć samo nad Jevrejima i Srbima, a nikako i nad Bošnjacima / Bosancima zato što Bošnjaci / Bosanci nisu ubijeni u dovoljnom broju da bi se to moglo okarakterizirati kao Genocid u Srebrenici, već je to bio strašan zločin, ali ne i Genocid.NEGACIJA GENOCIDA U SREBRENICI PODRAZUMJEVA I NEGACIJU HOLOKAUSTA U AUSCHWITZU: Mašallah, dva vrsna samozvana "islamologa" jedan iz Srbije, a drugi iz Izraela došli u Bosnu da nam prave reviziju bosanske povijesti, koju je, Alhamdulillah, napiso Hag za sva vremena. Ovaj nesretni kvazihistoričar iz Izraela, Rafael Izraeli, nije stavljen na čelo komisije za opstrukciju istine o srpskom Genocidu u Srebrenici da bi istraživao, već da bi ismijavao žrtve Genocida te da bi ste vi, Tanskoviću, mogli manipulirati i zloupotrebljavati ime Holokausta, kako bi neupućeni shvatili da se radi o objektivnoj laži, koju namjeravate proizvesti. Ovaj Rafael Izraeli je za žaljenje, ali i za pokretanje postupka da ga se u tome spriječi, jer negacija Genocida u Srebrenici podrazumjeva i negaciju Holokaust u Auschwitzu (Aušvic). Vidjet ćemo hoće li žrtve Holokausta na to pristati. Potrudit ćemo se da to saznamo, ako Bog da.

POTRČKALO ZA POTREBE PRIMITIVNE I ZLOČINAČKE SRPSKE POLITIKE: na kraju, ne mogu a da vam ipak ne kažem da me niste ni iznenadili ni razočarali, već ste mi otvorili oči da vidim ono što sam ranije samo pretpostavljao, ali nisam bio u prilici da vidim mojim očima. Sada to vidim jasno da jasnije ne može biti - vi ste, Tanskoviću, jedan obični portčkalo za potrebe primitivne i zločinačke srpske politike usmjerene protiv svega što ima ikakve veze s islamom, muslimanima i Bosnom. No, ako ništa formiranje fantomske komisije za opstrukcuju istine o srpskom Genocidu u Srebrenici ima taj koristan efekat. I nikakv drugi. Jer činjenice o srpskom Genocidu su toliko utvrđene i na sigurnom su mjestu da će generacije i generacije do Sudnjeg dana to izučavati na svjetskim pravnim fakultetima kao školski primjer srpskog zločina Genocida, kao zločina protiv čovječnosti. Ima li veće sramne stigme od ove za jednu naciju, koja neće da prizna svoj grijeh, da se pokaje, da zatraži oprost od žrtava i oslobodi svoj narod od kolektivne krivnje?

Nekada sam mislio da ćete biti vi, Tanskoviću, onaj koji će momoći srpskom narodu da to shvati, ali vi niste na toj razini moralne i ljudske odgovornosti.

Vilo bih da vas na kraju mogu pozdraviti, ali ne mogu, jer mi se gadi to što radite, jer ne mogu prihvatiti vašu sramnu ulogu o ponovljenom ubijanju žrtava srpskog Genocida u Srebrenici!

Stoga, bez pozdrava,
Mustafa Cerić, Ph.D.
Reisu-l-ulema (1993-2012)Ostali prilozi:
» NAIBU REIS IZ U BIH U POSJETI NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 15. December 2019 04:30
» U TOKU PROVJERA 11 KANDIDATA ZA SM BIH
Srna | 14. December 2019 12:51
» O KORACIMA ZA TRAJNIJU ZAŠTITU STEĆAKA
AA | 14. December 2019 12:44
» PETER HANDKE PROGLAŠEN PERSONOM NON GRATA
Vijesti.ba | 11. December 2019 16:58
Ostali prilozi istog autora:
» HADISI ZA ISPRAVNIM ŽIVOTOM
07. December 2019 13:15
» OSVETA MUJKIJEVE MENTORICE
12. November 2019 14:38
» VLAST - ŠTA JE TO?
10. November 2019 03:35
» VLAST - ŠTA JE TO?
03. November 2019 11:42