Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Genocid nad Bošnjacima u Prijedoru
SRPSKOM ZLOČINCU MIČI JURIŠIČU 11 GODINA ZATVORA ZA RATNI ZLOČIN U PRIJEDORU
Autor: BIRN
Objavljeno: 08. April 2019. 13:04:53


Sud BiH osudio je na 11 godina zatvora bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor Miću Jurišića za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora 1992. godine.

Jurišić je osuđen po pet tačaka optužnice za progone, ubistva, pokušaj ubistva i nečovječno postupanje.

“Vijeće je cijenilo sve dokaze, u međusobnoj vezi i pojedinačno, i nesumnjivo donijelo zaključak da je optuženi počinio sva obilježja krivičnog djela za koje je osuđen”, rekla je sutkinja Minka Kreho.

Jurišić je, prema riječima sutkinje Kreho, proglašen krivim da je učestvovao u ubistvu Mehmeda Brkića i još jedne osobe u naselju Čarakavo, kao i da je pokušao ubiti grupu civila bošnjačke i romske nacionalnosti na koje je pucao dok je bježali ranivši u petu Hasana Osmanovića.

“Pretresno Vijeće je utvrdilo da je stavio nož na vrat petogodišnje djevojčice MV koja je trpila fizičku i psihičku bol i strah”, kazala je Kreho.

Dodala je da utvrđeno da je nečovječno postupao prema Faiku Hodžiću, te da je učestovao u ubistvima Ermina Behlića i Muharema Osmanovića.

“Vijeće je utvrdilo da je Jurišić djelo počinilo u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske uspmjerenog protiv nesrpskog stanovišta u naseljima Rizvanovići, Hambarine, Čarakovo i drugim selima i naseljima u okolini Prijedora znajući za takav napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada”, kazala je Kreho.

Istom presudom Jurišić je oslobođen po tri tačke optužnice za progon, zlostavljanje i ubistvo

Prilikom odmjeravanja kazne, kako je rekla sutkinja Kreho, Vijeće je od olakšavajućih okoloniosti cijenilo raniji život optuženog, da nije ranije osuđivan, da je porodičan čovjek, dok je kao otežavajuće okolnosti cijenilo stepen i jačinu djela, kao i smrtne posljedice.

Dodala je da je doneseno i rješenje o produženju mjera zabrane i to zabrana napuštanje boravišta, kao i privremeno oduzimanje svih putnih isprava i zabrana izdavanja novih.

S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor, koji je u međuvremenu preminuo. Suđenje je trajalo od maja 2018. godine, a u završnim riječima Državno tužilaštvo zatražilo je donošenje osuđujuće presude, dok je Odbrana navela da nije dokazana Jurišićeva krivica.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Aplacionom vijeću Suda BiH.Ostali prilozi:
» BIH – GRAĐANSKA DRŽAVA – ZAŠTO NE!?
B.net | 25. February 2020 21:48
Ostali prilozi istog autora: