Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

30. Samit lidera Arapske lige
GUTERRES NA SAMITU U TUNISU: MUSLIMANI KROZ HISTORIJU DALI MNOGO SVJETSKOJ CIVILIZACIJI
Autor: AA
Objavljeno: 01. April 2019. 12:04:43


Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres je na samitu u Tunisu izrazio podršku suverenitetu Sirije nad Golanskom visoravni, koju je Izrael okupirao i pripojio, javlja Anadolu Agency (AA).

Posjetimo, prošle sedmice Sjedinjene Američke Države su priznale Golansku visoravan kao izraelski teritorij. Guterres je ipak poručio da bilo koja rezolucija o sirijskom sukobu mora garantovati teritorijalnu cjelovitost Sirije, a to, kako je kazao, uključuje i Golansku visoravan.

Dotakao se i sukoba Izraela i Palestine, napominjući da UN podržava dvodržavno rješenje.

"Rješenje s dvjema državama jedino je prihvatljivo rješenje u tom regionu. Naime, imperativ je rješenje o dvije države, izraelskoj i palestinskoj", kazao je Guterres.

Dodao je da Sjeverna Afrika i Bliski istok posjeduju, kako je rekao, izuzetan dinamizam i potencijal.

"To je regija koja već dugo vremena teži izgradnji mira i prosperiteta. Vjerujem da je od vitalne važnosti za ovaj region doživi tu sudbinu. Ujedinjene nacije nemaju nikakvu drugu agendu nego da podrže te težnje u duhu solidarnosti i jedinstva", kazao je Guterres.

Napomenuo je kako se ne smije zaboraviti činjenica da su muslimani i arapski svijet kroz istoriju dao brojne doprinose svjetskoj civilizaciji.

“Snažno apelujem na jedinstvo arapskog svijeta kao temeljnog uvjeta za mir i prosperitet u čitavoj regiji“, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN).

U Tunisu je danas počeo 30. Samit lidera Arapske lige. Samitu kojim predsjedava predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi, prisustvuje 13 lidera među kojima su i kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz i emir Katara sheikh Tamim bin Hamad al-Thani.

Na sastanku je razgovarano o situaciji u Siriji, kao i odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa o Golanskoj visoravni.

Među glavnim temama koje će biti obrađene na sastanku su i pitanje Palestine, situacije u Jemenu i Libiji, pomoć za razvoj Sirije i uplitanje Irana u unutrašnje poslove arapskih zemalja.Ostali prilozi:
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR U MAINZU
MINA | 15. September 2019 19:17
» MINISTAR MIRVAD KURIĆ POSJETIO VKBI
B.net | 13. September 2019 14:00
» TRINAESTI KNJIŽEVNI SUSRETI „KASIM DERAKOVIĆ“
Eset Muračević | 12. September 2019 20:42
» SAMIR BEHARIĆ PRIMLJEN DA RADI U KONGRES SAD-A
Facetv.ba | 12. September 2019 14:39
Ostali prilozi istog autora:
» DAN AŠURE
08. September 2019 01:49