Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kako je uradio Evropski parlament i parlamenti mnogih zemalja
JOVANOVIĆEV LDP TRAŽI DA SE U SRBIJI 11. JULI PROGLASI DANOM SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI
Autor: NAP
Objavljeno: 21. March 2019. 13:03:56


Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću ogolila je sve one u Srbiji koji misle da se može šutjeti dok cijeli svijet govori o presudi čovjeku koji je okrvavio svoje ruke i zbog toga je, pred očima tog istog svijeta, kažnjen. Čuli su se pravnici iz raznih zemalja, sudije, advokati, političari iz regiona i zvaničnici Evropske unije, ali ništa se nije čulo kao tišina koja dolazi iz Srbije, saopćeno je danas iz Liberalno-demokratske partije na čijem je čelu Čedomir Jovanović.

- "Vlast i oni koji joj, navodno, predstavljaju „pravu opoziciju“ ujedinjeni su u stavu da se ovakva vijest može prešutjeti i da će nas ignorisanje presude spasiti od konačnog suočavanja sa prošlošću, koje jedino može biti djelotvorno za ovo društvo. Ujedinjeni u odsustvu reakcije – kao što su bili ujedinjeni i u krađi kod donošenja Ustava, Naftno-gasnog sporazuma, besmislenih rezolucija o Kosovu – poručili su nam da na listi njihovih prioriteta ne postoji pitanje ratnih zločinaca i ljudskih prava, kao i prava onih koji su sa nelagodom u ovoj zemlji slušali šta je sve neko radio u Bosni i Hercegovini, dok su nas, uporno, ovdje svi ubjeđivali da se tamo „ništa strašno ne dešava“.

Ne postoji kolektivna krivica, pa tako ne postoji ni krivica srpskog naroda za zlo koje je neko navodno počinio u ime tog istog naroda. Ali postoje kukavice koje su počinile ili naredile monstruozne zločine, koji su na tlu Evrope nezabilježeni poslije Drugog svjetskog rata. U ime pomirenja, odnosa između naroda i država, kao i održavanja mira, prije svega na prostoru BiH, važno je da o zločinima i zvjerstvima ne šutimo.
Oni koji su odlučili da politička, društvena, naučna, obrazovna, kulturna javnost u Srbiji šuti o presudi Karadžiću po ko zna koji put su Srbiju osudili na tumaranje po marginama savremene civilizacije, nespremnu da razumije da bježanjem od istine i činjenica prije svega činimo sebi najgoru moguću uslugu.

Zato LDP traži da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, kao što je to učinio Evropski parlament i parlamenti mnogih zemalja u čijem društvu želimo da budemo", navodi se u saopćenju LDP-a.Ostali prilozi:
» BIH – GRAĐANSKA DRŽAVA – ZAŠTO NE!?
B.net | 25. February 2020 21:48
Ostali prilozi istog autora: