Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje IGK povodom konačne drugostepene presude zločincu Radovanu Karadžiću
RAMIĆ: SVI RELEVANTNI DOKAZI DOKAZUJU GENOCIDNI PLAN, GENOCIDNU NAMJERU I IZVRŠENJE GENOCIDA
Autor: B.net
Objavljeno: 20. March 2019. 21:03:38


Vijeće MMKS u Hagu je osudilo Radovana Karadžića, političkog lidera RS i vrhovni komandant Vojske RS na doživotni zatvor. Pozdravljamo prvu pravosnažnu presudu jednom političkom lideru za genocid, poslije Drugog svijetskog rata. Ekstremni nacionalizam kojim je, arhitekta najvećeg zločina u Evropi od Drugog svetskog rata

Radovan Karadžić bio ispunjen je primarna snaga zla koje se desilo u BiH.

Na žalost nije utvrđena veza sa Srbijom, odnosno nije presuđen udruženi zločinački poduhvat i učešće Srbije u agresiji na državu BiH. Takođe na žalost nije presuđena genocidna namjera na cijeloj teritoriji države BiH. Svođenjem genocida u BiH na najmanju kulminirajuću formu, genocid Srebrenici, je pravni, politički i povijesni revizionizam, kojim Srbija bez obzira na izgubljeni rat polaže kontinuirano pravo na entitet RS, odnosno državu BiH. Prema nauci o genocidu genocidna namjera u BiH je počela još 1992. godine u Prijedoru.

Tako je pravda zadovoljena na simboličnoj razini. Jer kako je moguće da se genocid u BiH poslije 26 godina rada Haškog tribunala svede samo na Srebrenicu. To je suprotno povijesnoj definiciji genocida. Svođenjem genocida u BiH samo na Srebrenicu, međunarodna zajednica, a posebno UN štite sebe, sakrivajući vlastito moralno posrnuće u BiH.

Presuda je ne samo pojedinačnom zločincu, već i presuda ideji, politici, ideologiji i praksi na osnovu kojih je agresijom i genocidom nastala RS. Na osnovu ove pravosnažne presude žrtve imaju pravo na odštetu.


NAJPOZNATIJI BOSANSKO-HERCEGOVAČKI ILUSTRATOR ŠUKRIJA MEHOLJIĆ U VREMENU ČITANJA PRESUDE RATNOM ZLOČINCU RADOVANU KARADŽIĆU, SUZAMA JE CRTAO ILUSTRACIJU:

- Plakao sam i završavao ovu ilustraciju dok je izricana pravomoćna presuda dirigentu bosanskog genocida i fašističke ideologije - Karadžiću. Dakle, osjećao sam ovakvu presudu - DOŽIVOTNU KAZNU prije nego što je sudija izrekao.

PRAVDA JE, ipak, DOSTIŽNA i koliko-toliko zadovoljena! KRIV JEEEEEEEEEEEEEE!!!, - rekao je Šukrija, koji je preživio genocid u Srebrenici!


Presuda pruža još jednu šansu političkom establišmentu RS da prihvati odgovornost za genocid i tako pruži bar malu satisfakciju žrtvama. Jer ako presudu ne prihvata zločinac, ako nema svijesti o počinjenom zločinu, kako će biti savjesti i ljudskog pokajanja koje vodi boljoj budućnosti. Postoji li mimo Haškog suda u ljudskom umu mogućnost priznanja da je genocid napravljen i da je konačno vrijeme mira za žrtve.

Nauka o genocidu je završila svoj posao. Svi relevantni dokazi dokazuju genocidni plan, genocidnu namjeru i izvršenje genocida u svim okupiranim mjestima Republike BiH. Nauka je takođe potvrdila udruženi zločinački poduhvat, odnosno učešće Srbije u agresiji i genocidu u BiH. Navedeno saznanje je objektivno, istinito, naučno saznanje, do koga se došlo svim dosadašnjim relevantnim naučnim istraživanjima, piše u saopćenju koje je potpisao Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.Ostali prilozi:
» "MAJICA KOJA MIRIŠE NA MOGA SINA"
AA | 21. July 2019 11:08
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: