Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U BANJA LUCI ODRŽAN SASTANAK IZABRANIH I IMENOVANIH BOŠNJAČKIH POLITIČKIH PREDSTAVNIKA U BH. ENTITETU RS
Autor: B.net
Objavljeno: 19. March 2019. 19:03:54


U Kabinetu potpredsjednika bh. entiteta RS u Banja Luci, danas je, 19. marta 2019. godine, održan sastanak izabranih i imenovanih bošnjačkih zvaničnika u ovom bh. entitetu.

Na sastanku se razgovaralo o nedavnim incidentima, napadima i prijetnjama povratnicima, te o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, Edin Ramić, predsjednik Kluba Zajedno za BiH u NSRS, Dževad Mahmutović, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS i Mihnet Okić, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Na sastanku je usvojena zajednička izjava:

-Dešavanja u Srebrenici, Fazlagića Kuli, Višegradu, Prijedoru, Vlasenici i prijetnje u Bosanskom Novom, odraz su kontinuirane sistemske diskriminacije prema Bošnjacima, koju provodi entitetska vlast, ali i širenja tendenciozne teze da su Bošnjaci neprijatelji entiteta i srpskog naroda.
-Očekujemo od Tužilaštva da se napadi na Bošnjake u ovom entitetu tretiraju i kvalificiraju kao krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje, te da se svi dosadašnji slučajevi što hitnije riješe.
-Ukoliko vlast nastavi sa sistemskom diskriminacijom i RTRS sa tendencioznim izvještavanjem, strahujemo od nastavka incidenata, koji se ne mogu smatrati samo kao incidenti, već kao rezultat organizovanog i smišljenog djelovanja.
-Pozivamo Vladu entiteta RS u Bosni i Hercegovini da počne poštovati Ustav entiteta( posebno član 7. i član 97.), te da omogući izučavanje bosanskog jezika i zastupljenost konstitutivnih naroda u organima entiteta.
-Pozivamo javni servis RTRS i druge medije da prestanu sa širenjem teze da su Bošnjaci neprijatelji Srba i entiteta.
-Tražimo od vlasti entiteta, medija, ali i građana da prihvate sudski dokazane i presuđene činjenice pred dva međunarodna suda – Međunarodnog suda pravde u Hagu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju o počinjenim zločinima, udruženom zločinačkom poduhvatu i zločina genocida u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica nad Bošnjacima muslimanima.
-Očekujemo da vlasti, mediji i građani prestanu veličati ratne zločince i vrijeđati preživjele žrtve.
-Bošnjaci su konstitutivan narod na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Živimo u ovom entitetu opredijeljeni za mir i zajednički život sa našim komšijama bosanskim Srbima i bosanskim Hrvatima i očekujemo isti odnos naših komšija i vlasti prema nama.Ostali prilozi:
» "MAJICA KOJA MIRIŠE NA MOGA SINA"
AA | 21. July 2019 11:08
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: