Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predsjedavajući Vijeća ministara u posjeti Bošnjacima Minhena
ZVIZDIĆ: ZNAČAJNI POMACI U PRIBLIŽAVANJU BOSNE I HERCEGOVINE EVROPSKOJ UNIJI
Autor: B.net
Objavljeno: 20. February 2019. 01:02:14


U toku svog boravka u Minhenu povodom 55. međunarodne konferencije o sigurnosti Denis Zvizdić, presjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u nedjelju, 17. februara 2019. godine, posjetio je džemat „Fedžr“. Posjeti se pridružila i generalna konzulica Ruzmira Tihić Kadrić.

Ovom prilikom, predsjedavjući Vijeća ministara Zvizdić i generalna konzulica Tihić Kadrić, obišli su prostorije džemata „Fedžr“ u kojima se realizira vjerska pouka, kao i prostorije u kojima se uz podršku „Hilfe von Mensch zu Mensch e. V.“ od ove godine odvija nastava na bosanskome jeziku. U znak dobrodošlice učenici su za uvažene goste pripremili recitaciju „Sa strancem o Bosni“ i na taj način prezentirali svoje jezičke sposobnosti na bosanskome jeziku. Predsjedavajući Vijeća ministara je pokazao interesovanje za rad učenika i poželio im uspjeh u daljnjem učenju.Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bayern Izet ef. Bibić pozdravio je prisutne džematlije i počasne goste a potom zahvalio gospodinu Zvizdiću i gospođi Tihić Kadrić što su uprkos mnogobrojnim obavezama odvojili vrijeme i posjetili džemat „Fedžr“. Istaknuo je da je počašćen njihovom posjetom jer je to važan događaj za Bošnjake Minhena a ujedno i jasan pokazatelj da se njihov rad cijeni od strane bh. državnih dužnosnika. Ef. Bibić je zatim pozvao gospodina Zvizdića da se obrati prisutnima.U svom obraćanju predsjedavjući Vijeća ministara Zvizdić informisao je prisutne o stanju u BiH i značajnim pomacima u približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, koji su rezultat brojnih reformskih aktivnosti Vijeća ministara. Iskazao je zadovoljstvo ekonomskom revitalizacijom BiH, rastom BDP, povećanim brojem stranih ulaganja u BiH, povećanom stopom izvoza u odnosu na stopu uvoza, kao i kontinuiranim rastom i jačanjem pojedinih sektora. Istaknuo je da su u BiH zadnjih godina poduzete značanje siguronosne mjere i da se BiH može okarakerisati kao zemlja sigurnog ulaganja. Govorio je o sektorima koji imaju potencijal daljeg razvoja kao što su sektori turizma, IT, prehrabmene, metalne i drvne industrije. Pozvao je prisutne da investiraju u BiH i tako budu dio priče o uspješnoj i boljoj BiH.Naglasio je da je od velikog značaja održavanje veze dijaspore s BiH – kroz raznorazne posjete, učešće u izborima i investicije u njen razvoj. Pritom je istaknuo da je jedna od ključnih stvari vezivanje novih generacija koje se rađaju u dijaspori sa BiH, odnosno razvijanje ljubavi prema BiH.

Nakon obraćanja uslijedilo je ugodno druženje i razgovor prisutnih s gospodinom Zvizdićem te fotografisanje s najmlađim članovima džemata.Pripremila: Amela MelkićOstali prilozi:
» NATO: NA BIH JE DA DONESE ODLUKU O MAP-U
Vijesti.ba | 20. May 2019 14:36
Ostali prilozi istog autora: