Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bivši predsjednik Republike Kosovo i bivši vođa Pregovaračke ekipe Kosova
FATMIR SEJDIU POVODOM DANA NEZAVISNOSTI: KOSOVO NE SMIJE OSTATI U POZICIJI NEDOVRŠENOG POLITIČKOG STATUSA
Autor: AA
Objavljeno: 17. February 2019. 12:02:33

FATMIR SEJDIU: Prva priznanja su za nas bila velika radost, priznanja koja su stigla od različitih zemalja svijeta, od velikih sila, od prijateljskih zemalja. Mi smo se radovali svakom priznaju bez obzira na to da li je velika ili mala zemlja, a poslije je rađeno na novoj realnosti u koju je ušla zemlja


Proglašenje nezavisnosti Kosova na današnji dan, 17. februara 2008. godine, bio je najvažniji događaj za Kosovo u ovom vijeku, smatra Fatmir Sejdiu, koji je u to vrijeme bio predsjednik Kosova. Sejdiu ističe da se do tog momenta stiglo žrtvom koji su na različite načine podnijele mnoge generacije, sve do eskalacije rata sa mnogobrojnim posljedicama.

“Bila je sreća za žive da se zatvori ovaj ciklus nakon snažnog političkog i oružanog otpora i nakon izuzetne međunarodne pomoći pružene Kosovu da dostignemo slobodu”, kaže Sejdiu.

Bivši kosovski predsjednik i bivši vođa Pregovaračke ekipe Kosova, u razgovoru za Anadolu Agency podsjeća da je do proglašenja nezavisnosti Kosova došlo nakon pregovaračkog procesa koji je vodio specijalni pregovarač generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari.

“Onim što smo mi ponudili kao viziju tokom pregovora bilo je dovoljno da se shvati da će Kosovo zaista biti važan faktor mira i stabilnosti i da će moći zaživjeti kao takvo, naravno, uz međunarodnu podršku, kao i druge suverene države. Dan proglašenja nezavisnosti je bio delikatan dan. Mnogi su željeli da taj dan bude i ranije, ali okolnosti su bile takve i trebalo je pripremiti sve elemente kako bi se imala završnica 17. februara”, ističe Sejdiu.

Navodi da je datum proglašenja nezavisnosti određen dvije-tri nedjelje ranije, mada javnost o tome nije bila obaviještena, te da je tih dana bio jako uzbuđen. Bilo je neophodno pripremiti brojna dokumenta u vezi sa zahtjevom mnogim zemljama za međunarodno priznanje Kosova, koja su potpisali ili on ili tadašnji premijer Hashim Thaci. Također, bilo je neophodno poslati garancije određenim međunarodnim institucijama, Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji, NATO-u, za prisustvo mehanizama koji će biti prisutni na Kosovu, kao što je EULEX, koji je stigao nešto kasnije kao podrška vladavini prava.

Pred proglašenje nezavisnosti, dodaje Sejdiu, moralo se misliti i o svečanosti i o sigurnosti, jer je sve moglo biti ugroženo od onih koji su bili protiv tog čina i koji su mogli biti instrument onih koji su propagirali da će se Kosovo odmah pretvoriti u bure baruta, da će biti eksplozije u Jugozapadnoj Evropi, da će biti veliki egzodus srpskih građana, da će se desiti njihov progon, što se na sreću nije dogodilo.

“Prva priznanja su za nas bila velika radost, priznanja koja su stigla od različitih zemalja svijeta, od velikih sila, od prijateljskih zemalja. Mi smo se radovali svakom priznaju bez obzira na to da li je velika ili mala zemlja, a poslije je rađeno na novoj realnosti u koju je ušla zemlja”, kaže Sejdiu.Ostali prilozi:
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: