Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada
AMBASADOR SRBIJE U PORTUGALU NEGIRA GENOCID U SREBRENICI I ŠIRI LAŽI O INSTITUTU ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA
Autor: B.net
Objavljeno: 14. February 2019. 18:02:27
Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada na negiranje pravosnažnih presuda međunarodnih sudova o genocidu Srebrenici od strane ambasadora Republike Srbije u Portugalu

Ugledni portugalski časopis "Publico" objavio tekst o genocidu u Srebrenici


Portugalski časopis: "Publico" je nedavno objavio vrlo korektan tekst o akciji Instituta za istraživanje genocida Kanada u vezi parlamentarne peticije e-1837 kojom tražimo krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici.
Link za tekst u Publico: publico.pt, Autor Sofia Lorena

Na navedeni tekst je reagovao Oliver Antić, ambasador Rpublike Srbije u Portugalu, koga je za ambasadora postavio tadašnji predsjednik Srbije, četnički vojvoda Tomislav Nikolić.

Link reakcije ambasadora Olivera Antića: https u Publico: publico.pt

Link za reakciju ambasadora Olivera Antića sa web stranice ambasade Srbije u Portugalu: mfa.gov.rs

U svojoj reakciji ambasador Antić, pored mnogih neistina o genocidu u Srebrenici je istakao da Institut za istraživanje genocida Kanada, a i časopis Publico, govore o genocidu u Srebrenici kao jednostranoj strani istine iz izvora bosanskih muslimana.


Veliko srpski nacionalisti: Četnički vojvoda Nikolić i njegov ambasador Antić


Ambasadoru Antiću, i svim drugim negatorima genocida u Srebrenici, poručujemo da je Institut za istraživanje genocida Kanada na strani samo jedne, sudske, nepobitne istine. Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY), svojim pravosnažnim presudama utvrdili relevantne činjenice i zločin počinjen u Srebrenici nad Bošnjacima presudili kao zločin genocida.

Iz činjenice o nepriznavanju pravosnažnih presuda najviših svjetskih sudskih instanci o genocidu u Srebrenici proizlazi da ambasador Antić amnestira genocid u Srebrenici, koji je nakon holokausta prvi pravno verficirani genocid u Evropi, što znači da ima i pravnu i historijsku validnost. Istovremeno ambasador Antić daje podršku zločinu, što je na tragu spremnosti da se on ponovi.

Prema presudama međunarodnih sudova, genocid u Srebrenici izvršile su institucije RS, njena Vojska i Policija, iz čega jasno proizlazi da je RS sazdana, institucionalno, na genocidu, pa sada teži, institucionalno, uz pomoć srbijanske diplomatske mreže poreći taj genocid, a svako poricanje zločina jest izricanje spremnosti na njegovo ponavljanje. Ambasador Antić tako atakuje i na međunarodni pravni sistem sa ciljem diplomatske egzekucije najviših međunarodnih pravnih autoriteta koji su utvrdili taj genocid.

Od ambasadora Antića tražimo da se izvini žrtvama genocida u Srebrenici i Institutu za istraživanje genocida Kanada. Od Republike Srbije tražimo da konačno prizna genocid u Srebrenici, da se izvine žrtvama, pokaje i zavjetuje da genocid nad Bošnjacima više nikad neće učiniti, piše u reakciji Instituta za istraživanje genocida Kanada.Ostali prilozi:
» NATO: NA BIH JE DA DONESE ODLUKU O MAP-U
Vijesti.ba | 20. May 2019 14:36
Ostali prilozi istog autora: