Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Potpredsjednik bh. entiteta RS
SALKIĆ SA DELEGACIJOM IZ ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA POSJETIO OSNOVNU ŠKOLU „1. MART“ U VRBANJCIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 14. February 2019. 16:02:05


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 14. februara 2019. godine, zajedno sa delegacijom iz Zeničko-dobojskog kantona, posjetio Osnovnu školu „1. mart“ u Vrbanjcima kod Kotor Varoša, u kojoj se izvodi instruktivna nastava za bošnjačke učenike.

Uz potpredsjednika Salkića, sastanku sa rukovodstvom škole, nastavnicima i predstavnicima roditelja, prisustvovali su i Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK i Jasmin Duvnjak, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.Na sastanku se razgovaralo o problemima s kojima se suočavaju nastavnici, učenici i njihovi roditelji, ali je istaknuta i važnost daljnje podrške na unapređenju rade ove škole i omogućavanja boljih uslova za učenike.

Učenici iz Vrbanjaca i njihovi roditelji, istaknuto je na sastanku, svijetli su primjeri istrajnosti, požrtvovanosti i borbe za osnovna ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

-Mi ćemo i dalje nastaviti da tražimo da se poštuju naša prava i da se u obrazovnom sistemu u ovom entitetu omogući izučavanje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta. To je naše pravo. Istovremeno, dok se ne riješi ovaj problem, nastavit ćemo podržavati naše učenike u Vrbanjcima i njihove roditelje. Obzirom na njihove potrebe u svakodnevnoj nastavi, ali i troškove u održavanju škole, njima je potrebna podrška šire zajednice u Bosni i Hercegovini. Isto tako, želim da skrenem pažnju da mnoge bošnjačke zajednice danas u ovom entitetu očekuju podršku, posebno kada je u pitanju ekonomija, zapošljavanje i obrazovanje, kazao je potpredsjednik Salkić.Ministar Sinanović je istakao da je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK do sada uvijek pomagalo učenike ove škole, te poručio da podrška neće izostati ni u narednom periodu.

Zbog kršenja osnovnih ljudskih prava u bh. entitetu RS i onemogućavanja bošnjačkoj djeci da izučavaju bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, 2014. godine je uvedena instruktivna nastava u Vrbanjcima, koja je izvodi po planu i programu Zeničko-dobojskog kantona. Nastava se danas izvodi za preko 60 učenika.
Ostali prilozi:
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: