Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zaključci sa 70. sjednice Predsjedništva Stranke za BiH
STRANKA ZA BIH PODRŽAVA PUT BOSNE I HERCEGOVINE KA EU I NATO-U
Autor: B.net
Objavljeno: 08. February 2019. 03:02:19


Stranka za BiH je danas održala 70. sjednicu Predsjedništva na kojoj su doneseni sljedeći zaključci:

1. Stranka za Bosnu i Hercegovinu izražava zabrinutost za sve učestalijim diplomatskim napadima istočnog i zapadnog susjeda na Bosnu i Hercegovinu.

2. Stranka za Bosnu i Hercegovinu snažno podržava put Bosne i Hercegovine ka EU i NATO-u, jer je to put za političku stabilnost i garancija za dobre regionalne odnose.

3. Stranka za Bosnu i Hercegovinu podržava nastojanje političkih subjekata za što bržim formiranjem Doma naroda Parlamentarne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine kako njeni građani ne bi bili taoci bezvlašća. Kao i uspostave vlasti u Federaciji BiH i na nivou BiH.

4. Predsjedništvo Stranke za BiH je dalo punu podršku odgovornom odnosu Stranke pri uspostavi vlasti u Tuzlanskom kantonu, Zeničko – dobojskom kantonu i Bosansko podrinjskom kantonu.

5. Predsjedništvo Stranke za BiH smatra da je ispravnim pokretanje pitanja imena entiteta Republika Srpska zbog diskriminacije Bošnjaka i Hrvata, koji su po Ustavu konstitutivni narodi, ali takođe smatra da adresa za pokretanje apelacije nije Ustavni sud BiH, nego da je to trebala biti građanska apelacija Bošnjaka i Hrvata iz entiteta Republika Srpska prema Sudu u Strazburu, kao što su bile apelacije Sejdić – Finci, Ilijas Pilav i Azra Zornić, piše u saopćenju Stranke za Bosnu i Hercegovinu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: