Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Vladin čin dugoročno produkuje nestabilnost, nepovjerenje i ugrožava mir
SALKIĆ: POKUŠAJ VLADE RS DA NEGIRA SUDSKI DOKAZANE ČINJENICE O GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA
Autor: Fena
Objavljeno: 07. February 2019. 19:02:24


Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas za Fenu da Vlada RS-a formiranjem takozvane međunarodne komisije za Srebrenicu pokušava da negira sudski dokazane i utvrđene činjenice.

- Dva međunarodna suda u Haagu - Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugolaviju, presudili su da se u Srebrenici desio genocid nad bosanskim muslimanima - Bošnjacima i da su ga počinili vojska RS i dijelovi policije RS-a, a da je Srbija, kao jedina država u svijetu, osuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce - podsjetio je Salkić.

Kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba tog vremena osuđeno je za progon, etničko čišćenje, teške zločine i genocid, što je, ističe, jasno i nedvosmisleno kroz presude okarakterisano kao udruženi zločinački poduhvat.

- Formiranje tzv. komisije za Srebrenicu od strane Vlade entiteta RS u Bosni i Hercegovini je na tragu opredjeljenja za provođenje faze negiranja genocida, a koja podrazumijeva negiranje i minimiziranje zločina, veličanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava - smatra entitetski potpredsjednik.

Taj čin Vlade predstavlja, kako ukazuje, ugrožavanje provođenja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer izaziva strah, sumnju i nepovjerenje u entitetske organe, što samo po sebi nameće nesigurno orkuženje za žrtve koje su se vratile na svoja ognjišta.

- Vladin čin dugoročno produkuje nestabilnost, nepovjerenje i ugrožava mir. Pozivamo one koji su zaduženi da osiguraju provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma da reagiraju i zaštite žrtve od dalje torure i ponižavanja onih koji negiraju zločine i glorifikuju ratne zločince - naveo je Salkić.

Preživjele žrtve očekuju, kako je naveo, da će ovakav atak na istinu i pravdu, koji želi dovesti u pitanje presude međunarodnih sudova i karakter zločina u Srebrenici, ali i udariti na ugled i značaj UN-a, biti jedan od razloga za sazivanje sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC).

- Ovaj postupak pokazuje da Vlada nije sprema da gradi demokratsko društvo, društvo vladavine prava i jednakih mogućnosti za sve građane. Ona ovim činom nastavlja širenje diskriminacije i dominacije stavova, ideja i programa samo srpskog naroda u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, što je u potpunoj suprotnosti s ustavima entiteta i države Bosne i Hercegovine, ali i u suprotnosti sa temeljnim evropskim vrijednostima - istakao je potpredsjendik bh. entiteta RS Ramiz Salkić za Fenu.

Vlada RS-a danas je imenovala, kako je rečeno, nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992.-1995. godine, kao i Srba u Sarajevu u periodu od 1991.-1995. godine.

U Komisiji za Srebrenicu su Gideon Grajf, predsjednik te članovi Adenrele Šinaba, Juki Osa, Rodžer Bajard, Zeng Ji, Đuzepe Zakarija, Markus Goldbah, Lavrens Armand Frenč i Marija Đurić.

U Komisiji za Sarajevo su Rafael Izraeli, predsjednik, te članovi Volter Manošek, Lavrens Armand Frenč, Darko Tanasković, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezručenko i Patrik Bario.

Po tvrdnjama iz entitetske vlade komisija za Srebrenicu je imenovana, kako je navedeno, s ciljem cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992.-1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: