Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Potpredsjednik manjeg bh. entiteta
RAMIZ SALKIĆ ODRŽAO PREDAVANJE U GAZI HUSREV-BEGOVOJ MEDRESI U SARAJEVU
Autor: B.net
Objavljeno: 05. February 2019. 17:02:48


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Rs, danas je, 5. februara 2019. godine, održao predavanje učenicima i profesorima u prepunom amfiteatru Gazi Husrev - begove medrese u Sarajevu.

Salkić je govorio o problemima s kojima se suočavaju Bošnjaci u bh. entitetu RS, a koji se odnose na kršenje ljudskih prava, diskriminaciju i nemogućnost zapošljavanja. Istakao je da je u današnjem vremenu posebno važno govoriti o stanju Bošnjaka u bh. entitetu RS, odnosu entitetske vlasti, ali i načinima kako da se popravi položaj Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.
Potpredsjednik je naglasio da je u proteklim godinama urađeno dosta posla kada je u pitanju povratak Bošnjaka, ali i da se u narednom periodu moraju sistemski rješavati problemi, te učiniti veliki napori na investiranju i zapošljavanju ove populacije. Samo radna mjesta, dodao je, garantuju opstanak Bošnjaka u bh. entitetu Rs, te pozvao investitore da otvaraju pogone i zapošljavaju građane.- Važno je naglasiti da mi, uprkos svemu, svaki dio Bosne i Hercegovine moramo osjećati svojim i boriti se za zemlju u kojoj će građani živjeti sa jednakim pravima na svakom pedlju naše domovine. Danas Bošnjaci žive u svakom kraju bh. entiteta Rs, školuju svoju djecu, te se bore za bolji život. U nekim opštinama Bošnjaci imaju predsjednike skupština, odbornike, zamjenike načelnika, pokrenuli su i privatne firme, pogone za proizvodnju i farme.

U narednom periodu važna je podrška ovoj populaciji. Prioritet broj jedan je ekonomija i zapošljavanje, a zatim podrška kroz obrazovanje, kulturu, sport i druge aktivnosti koje će popraviti položaj Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Posebno je važno da mlađe generacije, na kojima ostaje budućnost ove zemlje, razvijaju svijest o državi, o našoj tragičnoj prošlosti, te da nikada ne odustaju niti od jednoj dijela Bosne i Hercegovine. Na svaku izgovorenu neistinu, na negiranje genocida i bosanskog jezika, na svaki pokušaj podjela, moramo deset puta odgovoriti istinom, presudama, činjenicama i zajedništvom.
Svako od vas na svoj način može pomoći Bošnjacima u bh. entitetu Rs, a posebno je bitno da posjećujete ove krajeve i da ih osjećate dijelom naše domovine Bosne i Hercegovine, kazao je potpredsjednik Salkić, koji je nakon predavanja odgovarao na zanimljiva pitanja učenika.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: