Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Problem koji u ovom trenutku izgleda tješko rješiv dok god je Milorad Dodik na čelu RS-a
FILIP DAVID: DODIKOVA ULOGA DA SPRIJEČI BIH DA PRIZNA KOSOVO; VUČIĆ JE ISTI KAO 90-TIH GODINA
Autor: B.net
Objavljeno: 03. February 2019. 15:02:20


Književnik i intelektualac Filip David u interview za Al Jazeeru između ostaloga govprio je Kosovu, ko u BiH koči priznanje, uloga Dodika, ali i Vučića od ministra informirsanja do predsjednika Srbije.. Da li se stvarnoi nešto promijenilo? Prenosimo par pitanja i odgovra knjževnika Davida:

I Vučićev odnos prema BiH je poprilično „kontroverzan“. Ne možemo se osloboditi dojma da srbijanski predsjednik neprekidno igra dvostruku igru prema BiH. Deklarativno je za cjelovitu i nezavisnu BiH, a istovremeno podstiče i podržava najgori vid Dodikovog separatizma. Zašto se to radi i s kojim namjerama?
Upravo je danas Milorad Dodik bio u posjetu Beogradu. Slušao sam konferenciju za štampu i meni se najvažnijim učinilo da je rečeno to što je na kraju odgovorajući na novinarsko pitanje. Ako Kosovo dobije nezavisnost onda ćemo mi tražiti da Rs također dobije nezavisnost, po istom principu. Prema tome sve se jasnije ukazuje da bi Dodikova uloga i uloga RS-a trebalo da bude da zaustavi mogućnost priznavanja nezavisnosti Kosova. Odnosno, ako do toga dođe da onda Rs zahtjeva sličan tretman. Što ne samo da ne bi povećalo stabilnost o kojoj sam govorio čitavog regiona nego bi unijelo nove nestabilnosti i to je jedan problem koji u ovom trenutku izgleda tješko rješiv dok god je Milorad Dodik na čelu RS-a.

S druge strane, vidimo kako je postignut dogovor između Makedonije i Grčke uz velike napore i pritiske, ali to je jedan vrlo važan dogovor koji taj deo regiona zapravo stabilizuje, da se poslužim tim izrazom. Isto tako pokazuje koliko je kod nas na Balkanu teško, gotovo nemoguće rješavati pitanja stabilnosti uz ovakve političare koje imamo, a na žalost moramo reći i da na evropskom nivou nemamo velike političare, značajne koji su to u stanju da rešavaju. Uz sve to jačaju populizam i nacionalizam. Jedna vrlo složena politička situacija.

Često u posljednje vrijeme čujemo sintagmu da je Aleksandar Vučić „najbolji Miloševićev učenik“. Bio je ministar informisanja u jednoj od Miloševićevih vlada. Koliko je takva konstatacija istinita i koliko suštinski opisuje Vučićev način upravljanja današnjom Srbijom?
Tu nema govora, nema rasprave, to je činjenica da je bio ministar informisanja i da je u njegovo vrijeme stanje u medijima bilo izuzetno loše i da su bili veliki pritisci i da je ovdje bila velika borba da se sačuva nezavisnost nekih medija koji bi objektivno informisali javnost. E sada, da li se Vučić mijenja ili ne menja. Ja bih rekao da je djelimično promenio retoriku, ali da je u suštini onaj isti Vučić kojeg znamo iz 90-tih godina, rekao je u interview za Al JazeeruOstali prilozi:
» ODBRANA SAKIBA MAHMULJINA NAJAVILA ŽALBU
Fena | 22. January 2021 15:16
» TABAKOVIĆ: DESILA SE KRAĐA U SREBRENICI, ODLUKA OČEKIVANA
Anadolu Agency (AA) | 21. January 2021 15:11
Ostali prilozi istog autora: