Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SKUPŠTINA KOSOVA USVOJILA NACRT ZAKONA O DRŽAVNOJ DELEGACIJI ZA DIJALOG SA SRBIJOM
Autor: AA
Objavljeno: 03. February 2019. 15:02:59


Skupština Kosova je nešto pre ponoći, nakon višesatne debate, usvojila nacrt zakona o zadacima, odgovornostima i nadležnostima Državne delegacije Republike Kosovo u procesu dijaloga s Republikom Srbijom, javlja Anadolu Agency (AA).

"Za" je glasao 61 poslanik, nije bilo glasova "protiv", a poslanici opozicionih partija Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje nisu učestvovali u glasanju.

Glasanju je predhodila oštra rasprava između poslanika vladajuće koalicije i opozicije.

Zamjenik premijera Kosova i član Državne delegacije za dijalog sa Srbijom Enver Hoxhaj je predstavljajući nacrt tog zakona istakao da je njegova svrha poštovanje strateških interesa Kosova te da određuje linije ispod i iznad kojih se u dijalogu ne može ići. On je kazao da ovaj zakon daje mandat kosovskoj delegaciji, ali i nadgleda ovu delegaciju i tako određuje političku odgovornost prema građanima.

Poslanici Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, koji su ranije odbili da budu dio Državne delegacije za dijalog sa Srbijom, ocijenili su da je ova Državna delegacija samo kamuflaža za predsjednika Kosova Hashima Thacija, koji u stvarnosti vodi dijalog sa Srbijom i pravi planove o cijepanju Kosova.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Glauk Konjufca istakao je da je ovaj zakon slab i štetan te je kazao da bi Skupština trebala da usvoji dokument kojim se zaustavlja predsjednik Thaci da vodi dijalog sa Srbijom.

Poslanica Samoopredeljenja Albulena Haxhiu je saopštila da će njena poslanička grupa nacrt zakona o zadacima, odgovornostima i nadležnostima Državne delegacije Republike Kosovo u procesu dijaloga s Republikom Srbijom poslati Ustavnom sudu Kosova na provjeru njegove ustavnosti.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» DRUŠTVO MORA BITI PROAKTIVNO
04. August 2019 11:15